Sobolanul-negustor Neotoma cinerea face parte din grupul celor 22 de specii de rozatoare de acest gen Neotoma care traiesc intr-un areal foarte larg format din zone de campie, desert, jungla sau versantii stancosi. Aceasta specie apare in regiunile vestice ale Canadei si Statelor Unite ale Americii, celelalte specii sunt raspandite in vestul Americii de Nord, din nordul Canadei si pana in Guatemala si Nicaragua, dar si spre Missouri, Dakota si Alabama, Florida, Georgia si Carolina de Sud.

Sobolanul-negustor Neotoma cinerea, Foto: fwp.mt.gov
Sobolanul-negustor Neotoma cinerea, Foto: fwp.mt.gov

Neotoma cinerea are lungimea corpului de 1,5-2,3 cm, lungimea cozii de 0,7-2,4 cm si greutatea de 200-431 g. Corpul este acoperit de blana moale si deasa, in culori cenusii mai inchise sau chiar negricioase pe partea dorsala si spre alb pe partea ventrala. Unele specii au coada mai golasa, acoperita de fire de par rare, iar altele au coada stufoasa, asemanatoare cu cea de la veverite.

Aceste rozatoare se hranesc cu lastari, frunze, seminte, radacini si mici animale nevertebrate. In perioada secetoasa a anului isi iau necesarul de apa din seva plantelor. Au obiceiul sa isi faca un culcus din orice tip de material, din ramuri, lastari, frunze si altele. Pentru a-si proteja adapostul de pradatori il inconjoara cu bucatele de cactusi care au numerosi tepi ascutiti. Culcusul are un diametru de pana la 2 m si este construit la baza arborilor, langa peretii stancosi sau in gropi sapate in sol. Uneori prefera zonele de pe malurile apelor, a lacurilor si raurilor, adapostindu-se la tulpinile arborilor de mangrove. Desi traiesc pe langa apa, acesti sobolani nu sunt acvatici, nu intra deloc in apa.

Citește și:  Dinozaurul Oviraptor - ,,Hoțul de oua" descoperit în Mongolia

Femela are o perioada de gestatie de 37 de zile, apoi face 1-4 pui sau uneori mai multi. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni si traiesc 3-4 ani. Sobolanul-negustor Neotoma cinerea este un animal fricos, fuge imediat cand simte prezenta omului sau a unui animal. In captivitate se adapteaza destul de rapid, este usor de crescut ca animal de companie, nu este pretentios si agresiv.

Video – Sobolanul-negustor Neotoma cinerea:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.