Somnul cu barba stufoasa este un peste osos care inoata in apele din nordul Americii de Sud, in Fluviul Amazon si raurile mari din Guyana, Peru si Brazilia. Numele sau popular vine de la tentaculele carnoase care apar pe partea superioara a rostrului si care apar si la alte specii inrudite de astfel de pesti. Spre deosebire de femele, masculii prezinta mai multe tentacule, ceea ce a determinat pe cercetatori sa emita ipoteza ca ar exista o legatura intre aceste prelungiri carnoase si capacitatea lor reproductiva. Aceasta ipoteza insa nu a fost demonstrata pana in prezent.

Acest peste poate fi obisnuit sa traiasca in acvariu, mai ales ca are corpul alungit dar destul de mic, nu depaseste 14-15 cm. Majoritatea exemplarelor au la varsta adulta lungimea de pana la 13 cm. La aceasta specie nu apare un dimorfism sexual pronuntat, acesta este normal si pus in evidenta de marimea corpului celor doua exemplare. Astfel masculul poate fi recunoscut prin faptul ca are lungimea corpului mai mare decat al femelei si un numar mai mare de tentacule caracteristice.

Ancistrus dolichopterus
Ancistrus dolichopterus

In general masculii sunt cei care ajung la marimea de 14 cm, femelele nu ating niciodata aceasta dimensiune. Corpul pestelui este acoperit pe partile laterale cu placi osoase care il apara de pradatori, iar coloritul variaza de la nuante de gri la negru, cu numeroase pete albe si galbui, de marimi si forme diferite. Capul este aplatizat, la fel si partea anterioara a corpului.

Gura pestelui are o forma rotunda specifica care ii permite sa se fixeze de substrat sau de peretii acvariului. De asemenea prezinta numerosi dinti fini si ascutiti. Aripioarele pectorale si ventrale sunt mari si grele. Inotatoarea dorsala este bine dezvoltata, prezinta spini la fel ca si aripioarele pectorale, cu ajutorul carora se apara in momentul in care este amenintat de pradatori sau isi ataca rivalii in perioada de imperechere.

Somnul cu barba stufoasa este un peste nocturn, activ mai ales seara si in timpul noptii. Deoarece are obiceiul sa inoate la suprafata apei raurilor poate deveni destul de usor sursa de hrana pentru pasarile de prada. Cand exemplarele au varsta de 10-12 luni ajung la maturitatea sexuala. Masculul are un comportament specific de curtare al femelei, isi extinde aripioarele ventrale si pectorale, dar si inoatoarele dorsala si coadala si inoata in jurul ei.

In perioada de reproducere femela depune pana la 20 de icre in cavitati pe fundul apei, unde acestea au o perioada de incubatie de 5-7 zile (sau chiar mai mult pana la 10 zile). Dupa eclozarea oualor apare puietul care ramane in zona cuibului in primele zile, prins de peretii acestuia, absorbind substantele din sacul vitelin si abia apoi incepe sa inoate liber si sa-si continue dezvoltarea in apa.

Acest peste a devenit o specie foarte populara in randul acvaristilor.

Un somn cu barba stufoasa poate fi tinut intr-un acvariu de 50 de litri, in care 30 % din apa sa fie inlocuita saptamanal, iar sistemele de aerare si filtrare sa nu lipseasca. Temperatura apei este necesar sa fie de 20-24 grade Celsius, pH-ul apei de 6,5-7,5, iar duritatea apei de 15º. Fiind o specie nocturna, aceste somn trebuie sa aiba in acvariu cavitati care sa imite mici pesteri in care sa se ascunda in timpul zilei.

Avand in vedere faptul ca este un peste rezistent si bine protejat de atacul altor pesti prin placile osoase de pe corp, ar putea fi tinut in acvariu si cu specii de pesti agresivi, cu o singura conditie – acestia sa nu fie foarte mari. Pentru a se reproduce acesti pesti in acvariu sunt necesare conditii speciale care au rolul de a stimula nevoia de reproducere. Astfel apa trebuie sa aiba temperatura ridicata fata de cea normala cu 3-4 grade Celsius (sa fie mentinuta in intervalul de 25-27 grade Celsius), iar la 2-3 zile, 30% din apa sa fie schimbata pentru a fi bine aerata.

Somnul cu barbă stufoasă
Somnul cu barbă stufoasă

De asemenea Ph-ul apei sa fie de 7, iar duritatea apei de 8º. Pentru reproducere se pot forma grupuri de un mascul si 2-3 femele. Daca sunt pastrati mai multi masculi si mai multe femele se ajunge la un comportament agresiv intre masculi, acestia isi manifesta instinctele teritoriale si competitive, se ataca reciproc cu spinii dorsali si pectorali, se urmaresc si se lovesc cu inotatoarele in cap. In scopul depunerii icrelor femela trebuie sa aiba in acvariu un tub din plastic sau ceramica, lung de pana la 20 cm si larg de 3-5 cm.

Hrana acestor pesti consta din Artemia, Tubifex si alge de acvariu. Dieta lor nu este bine sa fie exclusiv vegetariana, trebuie sa fie variata. Cand puietul incepe sa creasca este bine se fie mutat in alt acvariu, deoarece este necesar sa se evite acumularea de materie organica in apa si aglomerare de pesti in recipient. Acestia este bine sa fie tinuti impreuna cu alte specii de pesti abia la varsta de 6 saptamani, atunci sunt destul de rezistenti si viabili sa faca fata acestora.

Somnul cu barba stufoasa nu este o specie in pericol de disparitie, face parte din ordinul Siluriformes, familia Loricariidae si are denumirea stiintifica de Ancistrus dolichopterus.

Video – Somnul cu barba stufoasa (Ancistrus dolichopterus):

https://www.youtube.com/watch?v=8kPayM7p45I

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.