Soparla de desert cu coarne apartine unui habitat destul de arid, semi-desertic sau desertic din sud-vestul Americii Centrale si de Nord. Este o reptila mica, exclusiv terestra, are lungimea de cel mult 12-13,5 cm si corpul puternic aplatizat. Poate fi recunoscuta destul de usor dupa abdomenul sau voluminos si dupa coarnele de pe cap si gat, in total in numar de patru, ascutite si bine evidentiate.

Mai mult decat atat soparla este inzestrata si cu alte podoabe capilare, in zona din spatele ochilor prezinta cresteri ascutite care pot fi si ele asemanate cu mici coarne. Astfel de protuberante sunt bine definite si in jurul maxilarului inferior.

Capul este mare, aplatizat si el, iar gatul este destul de scurt si gros. Pe partile laterale ale corpului are solzi grosi si astfel ridicati incat formeaza fisii de tepi ascutiti sau un fel de creste spinoase. Solzii au marimi diferite ceea ce face ca aceasta creasta din jurul corpului sa para si mai impresionanta. Pe partea dorsala soparla are un colorit in nuante maronii, gri, galbene si rosii. Pe partea ventrala coloritul este uniform si deschis.

Coada este destul de scurta, mai lata la baza si mult ingustata spre varf. Pe toata lungimea ei apar numerosi spini mici ascutiti. Coloritul ei este asemanator celui de pe spatele corpului, o camufleaza perfect in mediul in care traieste, in locuri aride, stancoase, nisipoase si cu pietris. Membrele anterioare sunt mai scurte, iar cele posterioare sunt mai lungi si mai robuste, toate cu labe puternice, cu degete lungi prevazute cu gheare acutite si curbate.

Citește și:  Șarpele-lance comun (Bothrops atrox), cel mai periculos din America de Sud
Phrynosoma platyrhinos
Phrynosoma platyrhinos

Femela este mai mare decat masculul si are crestele spinoase mai mari. In perioada de reproducere isi cloceste ouale in vizuinile sapate in nisip. Reproducerea la aceasta specie este ovipara. In fiecare an depune 2 serii de cate 16 oua. In caz de pericol are obiceiul sa-si umfle corpul cu aer pentru a da impresia ca este mai mare si a speria pradatorul, sau sta nemiscata de parca ar fi moarta. Acest truc insa nu-i reuseste de fiecare data si de aceea este nevoita sa fuga pentru a scapa de atacul acestuia. Hrana sa consta din mici animale nevertebrate si furnici pe care le aduna cu limba sa lipicioasa si extensibila direct din musuroi.

Poate fi crescuta si in conditii de captivitate, intr-un terariu spatios in care climatul sa fie uscat si cald ca in mediul sau natural din care provine. Temperatura aerului in timpul zilei trebuie sa fie de 30-40 grade Celsius, iar umiditatea aerului de 40-60%. Dieta este simpla, alcatuita din furnici si vitamine.

Soparla de desert cu coarne are denumirea stiintifica de Phrynosoma platyrhinos, face parte din ordinul Squamata, familia Phrynosomatidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Soparla de desert cu coarne (Phrynosoma platyrhinos):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.