Soparla de lava din Guyana este o specie endemica din nordul Americii de Sud, din jurul Fluviului Amazon. Exista si sapte specii de soparla de lava din Insulele Galapagos.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 13-18 cm si un aspect intunecat. Masculii sunt mai mari si mai robusti decat femelele, au un puternic instinct teritorial. Se remarca si prin coloritul mai intens, in culori contrastante. Corpul lor este alungit, pe partea dorsala coloritul este cafeniu-inchis spre negru, iar pe partea ventrala este alb. Intregul corp este acoperit de piele solzoasa, iar coada este foarte lunga, masoara aproximativ cat lungimea corpului. In jurul gatului are o pata negara care se aseamana cu un guler. La baza coada este mai groasa si la varf mai subtire, iar coloritul ei este asemanator cu cel de pe spatele soparlei. Capul este mare si plat, botul ascutit. Ochii sunt mici si negri, pozitionati pe partile laterale ale capului. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si bine dezvoltate, au cate cinci degete fiecare, prevazute cu gheare.

Citește și:  Vulpea-pisică (Vulpes macrotis), un mamifer din America de Nord

Aceasta soparla este rapida, iar corpul turtit ii permite sa se ascunda in caz de pericol printre fisurile inguste de stanci. Dusmanii ei cei mai mari sunt serpii, pasarile de prada si alte specii de soparle mai mari. Pentru a scapa de atacul lor sta mai mult ascunsa, iar pentru a se incalzi la soare nu poposeste prea mult pe pietre, avantajul ei este ca atrage rapid caldura de la razele solare datorita coloritului inchis de pe spate. Hrana sa este formata din paianjeni si insecte. Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune mai multe serii de oua, de obicei trei sau patru pe an.

Soparla de lava din Guyana are denumirea stiintifica de Tropidurus hispidus, face parte din ordinul Squamata, familia Tropiduridae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Soparla de lava din Guyana (Tropidurus hispidus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.