South African Institute for Aquatic Biodiversity (SAIAB) este un centru de cercetare recunoscut internaţional pentru studiile sale despre biodiversitatea acvatică a Africii. Organizaţia îşi are sediul în oraşul Grahamstown din Africa de Sud.

Anterior, SAIAB era denumit JLB Smith Institute of Ichthyology, în cinstea profesorului James Leonard Brierley Smith, care în anul 1938 a identificat şi studiat celebra specie de peşti coelacanth (Latimeria chalumnae), la acea vreme considerată dispărută în perioada Cretacică. Coelacanth este o adevărată „fosilă vie”, specia păstrând aceleaşi caracteristici de acum milioane de ani. Reprezintă una dintre speciile aflate pe cale de dispariţie. În 1939, Smith a publicat descrierea Latimeria chalumnae, apreciată ca fiind cea mai importantă descoperire zoologică a secolului al XX-lea.

SAIAB găzduieşte cea mai mare colecţie de peşti din Africa şi deţine peste 880.000 de exemplare, printre care şi specimene rare de coelacanth. De asemenea, biblioteca Institutului Margaret Smith Library cuprinde cea mai amplă colecţie de publicaţii de specialitate din emisfera de sud. Organizaţia realizează cercetări pe tema biodiversităţii şi a funcţionării ecosistemelor acvatice globale. Prin intermediul unui portal de informare, SAIAB pune la dispoziţia celor interesaţi o bază de date cu detalii complete despre peştii africani. În plus, institutul desfăşoară o serie de programe educaţionale, pentru a încuraja cercetarea şi a conştientiza problemele de mediu în rândul publicului larg.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.