Tritonul californian este o specie predominant terestra care traieste dupa cum ii spune si numele in regiunile de deal si de munte, cu pajisti si paduri, din vestul Statelor Unite ale Americii, in Sierra Nevada si California.
Face parte din grupul amfibienilor cu coada, a celor 20 de specii de salamandre si tritoni care apar in statul California. Ca si alte specii de amfibieni care se remarca prin faptul ca sunt otravitoare si tritonul californian are corpul protejat de o secretie toxica ce se gaseste atat in pielea cat si carnea sa.
Exemplarele adulte au corpul acoperit de piele rugoasa, prevazuta cu numeroase pustule, iar lungimea lor este de 12,5-20 cm. Pe partea dorsala a corpului coloritul este maroniu-inchis, maroniu-deschis sau caramiziu, iar pe partea ventrala portocaliu sau galben.
Coada este lunga, mai groasa la baza si mai subtire la varf. Capul este lat si puternic aplatizat, botul rotunjit iar ochii sunt mari si bulbucati, au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si bine dezvoltate, se termina cu cate 4-5 degete lungi si groase.
Acesta specie este nocturna, isi vaneaza prada (formata din mici nevertebrate, viermi, paianjeni) in timpul noptii. In perioada de imperechere care are loc in lunile de iarna si de primavara, tritonul californian migreaza din zonele cu climat uscat (din crapaturile si vizuinile din sol) spre cursurile de ape, lacuri si baltile permanente.
In aceasta perioada masculul isi schimba aspectul corpului din anumite puncte de vedere. Pielea sa devine neteda, nu mai este rugoasa si cu pustule, talpile sale au mici pete negre iar cloaca este ingrosata.
Dupa imperechere femela depune 4-21 oua in crapaturile de stanci sau pe sub pietre. Acestea au un continut mare de substante otravitoare, sunt chiar mai toxice decat pielea si carnea tritonului. Eclozarea oualor are loc primavara si astfel apar mormolocii care isi continua devoltarea pe sol si nu in apa, cum se intampla la alte specii de amfibieni cu coada.
Tritonul californian are denumirea stiintifica de Tarica torosa, face parte din ordinul Caudata, familia Salamandridae si nu este o specie in pericol de disparitie.