Scormonitorul mexican (Dermophis mexicanus)Scormonitorul mexican (Dermophis mexicanus) este un animal apod fara membre care traieste in Mexic in nordul Americii de Nord, in special in regiunile din nordul Columbiei si in Nicaragua. Aceasta specie are un mod de viata complet terestru si face parte din clasa amfibienilor – Amphibia.

Are corpul cilindric si conic, acoperit de o piele stralucitoare cu numeroase inele bine delimitate, cu nuante verzi-maslinii, gri sau maronii.

Are capul mic, cu botul tare si alungit, cu falcile ascutite folosite la sapat galerii in pamant, iar ochii sunt mici, abia vizibili, ceea ce face ca simtul vazului sa fie mai putin dezvoltat. Corpul sau se termina cu o coada foarte scurta si aproape la fel de groasa ca si restul trupului. Exemplarele adulte pot ajunge la lungimi de aproximativ 10-60 cm.

Dermophis-mexicanus-300x225.jpgO particularitate importanta este ca prezinta cate un tentacul mic sub fiecare ochi, cu ajutorul caruia culege informatiile chimice utilizate in detectarea prazii. Acest animal apod se hraneste in special cu rame, mici soparle, dar si diferite nevertebrate de dimensiuni mai reduse. Prefera sa-si petreaca timpul sapand diverse galerii, astfel el sta mai mult subteran si mai ales in solurile afanate.

Citește și:  Broasca țestoasă, o reptilă din ordinul Testudine cu o carcasă din os

La aceasta specie reproducerea este ovipara, femela tine in interiorul corpului ouale si larvele pana in stadiul lor final si abia dupa o perioada foarte lunga de gestatie ea naste pui vii, care sunt copia fidela a adultilor doar ca au dimensiuni mult mai mici.

Scormonitorul mexican face parte din ordinul Gymnophiona si familia Caeciliidae. Este o specie protejata prin lege, ea fiind vulnerabila datorita pierderii habitatului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.