Ursul de mare cu capa (Arctocephalus pusillus)Ursul de mare cu capa (Arctocephalus pusillus) este o specie de foca care traieste in apele marilor din apropierea tarmurilor stancoase din sudul Africii, sud-estul Australiei si Tasmaniei.

Aceste foci sunt mamifere greoaie, au mersul tarator datorita corpului larg si puternic si membrelor scurte. Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea de 1,8-2,2 m si greutatea de 200-360 kg. Au capul turtit si destul de mic in comparatie cu marimea corpului, gatul scurt si gros, botul ascutit prevazut cu mustati tari si aspre, bine evidentiate. Ochii sunt mari, cu irisul negru iar urechile sunt vizibile, putin alungite. Aceasta specie are vederea foarte buna chiar si in adancul apelor, iar mirosul bine dezvoltat, imbunatatit si de prezenta mustatilor. Auzul este excelent, urechile si narile au canale care se pot inchide sub apa.

Ursul de mare cu capaIn perioada de imperechere, la inceputul lunii iunie, masculii isi stabilesc teritorii pe coastele si plajele continentale, luptand intre ei cu salbaticie, pentru spatiu si cucerirea femelelor. Acestea sunt libere sa-si aleaga un mascul drept partener. In cele din urma fiecare mascul are un harem de cinci sau sase femele, pe care le apara si le tine departe de ceilalti masculi. Puii au la nastere aproximativ 70 cm si cantaresc 6 kg, sunt tinuti in pepinierele alcatuite din baltile din zonele de tarm si alaptati de femele. Puii isi petrec timpul in apa de la varste fragede, invatand sa inoate si sa se adapteze la mediul lor acvatic, sunt intarcati la 4 luni, iar la 7 luni sunt capabili sa inoate cate 3 zile consecutiv.

Citește și:  Animalul Panda gigant, un cățărător bun din China

Hrana acestor foci consta din pesti, crustacee, cefalopode, pe care masculul le aduce femelei in perioada cat aceasta sta langa pui.

Sunt animale jucause si foarte curioase care deseori inoata alaturi de scafandri. Pot fi observate in grupuri de 10-12 exemplare, iar cel mai mare pradator al lor este rechinul alb.

Ursul de mare cu capa face parte din ordinul Pinnipedia si familia Otariidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Ursul de mare cu capa (Arctocephalus pusillus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.