Familia Japigydae este formată din 200 specii de nevertebrate japigizi, numite astfel deoarece au fost clasate în familia Japygidae. Aceste specii sunt hexapode oarbe, au corpul alungit, subțire, moale și sunt răspândite în toată lumea în sol, pe sub frunze, pietre și scoarță de copac. Unele specii sunt considerate artropode de peșteră.

Fac parte din ordinul Diplura și sunt numite și insecte păroase. Acest ordin conține 9 familii și în total au fost descoperite aproximativ 800 de specii.

Insectele japigizi au corpul destul de mic, cu lungimea de 0,6-3 cm. Au coloritul corpului gălbui și se remarcă printr-o pereche de cerci la extremitatea abdomenului care pot fi comparați cu un forceps. Aceștia sunt folosiți la prinderea prăzii care constă din mici artropede de pe sol. În perioada de reproducere, femela depune ouăle în stratul de suprafață al solului.

Capul are formă ovală, iar anterior este prevăzut cu două antene lungi și destul de groase. Abdomenul este alcătuit din 10 segmente din care primele trei sunt prevăzute cu picioare.

Citește și:  Ștruțul, vezi ce este interesant la această pasăre

Specia Catajapyx diversiunguis face parte din familia Japygidae și este o diplură care trăiește în America de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.