Tripsii comuni, cunoscuți sub numele științific de Thysanoptera, sunt insecte minuscule ce fac parte dintr-un ordin care cuprinde aproximativ 5.000 de specii. Acești dăunători se răspândesc rapid datorită vântului și se hrănesc cu seva plantelor, ceea ce poate afecta grav culturile agricole.

Ordinul Thysanoptera cuprinde 8 familii cu aproximativ 5 000 de specii de insecte mici si vioaie, care sunt cunoscute si sub denumirea de ,,insecte cu aripi in franjuri”, deoarece au doua perechi de aripi inguste, dar cu suprafata lor marita prin bordura marginala de perisori.

De asemenea se remarca prin antere scurte, ochi mari si un aparat bucal cu o mandibula mica pentru seva plantelor si una ca un ac. Metamorfoza la aceste specii cuprinde doua faze de nimfa si mai multe faze de pupa.

Familia Thripidae cuprinde un numar de cca. 1 750 de specii de tripsi comuni raspandite in toata lumea pe o mare varietate de plante. Indiferent daca vremea este calda sau umeda, aceste insecte inaripate mici sunt purtate pe distante mari de bataia vantului.

Caracteristicile fizice și comportamentul tripsilor comuni

Culoarea lor poate varia de la galben-deschis la maroniu si negru, corpul este lung de 2 mm, iar aripile lor sunt mici, inguste si usoare. In perioada de imperechere femelele depun ouale in tesutul plantelor sau al florilor, folosind un organ – ovipozitor – pentru taierea marginilor acestora. Nimfele se dezvolta pe plante sau in stratul superficial al solului, iar hrana lor si a adultilor consta din seva plantelor.

Unele specii de tripsi comuni sunt daunatori seriosi ai bumbacului, tutunului si culturilor de cereale.

Tripsul graului (Haplothrips tritici)

Este o specie foarte daunatoare culturilor de cereale din Europa Centrala, Asia Mica si alte zone. In tara noastra apare raspandita mai ales in regiunile din Transilvania si Campia Romana.

Insecta adulta are corpul negru, lung de 1,3-1,5 mm, iar pe cap prezinta peri postoculari lungi si ascutiti. Aceasta specie ierneaza in stadiul de larva in culturile de cereale in special la baza plantelor uscate sau in pamant, in stratul superficial.

Larvele au la maturitate corpul lung de 1,3 mm, de culoare rosie, iar picioarele si ultimul segment al abdomenului negre. Primavara, cand temeratura mediului este de 8ºC, larvele se transforma in prenimfe si nimfe.

In luna mai, cand cerealele au spic, apar adultii care pana la sfarsitul acestei luni isi depun deja ouale. Femela depune ouale izolat in invelisul spicelor abia formate. Dupa o perioada de incubatie de 8-12 zile, ouale eclozeaza si apar larvele care se hranesc cu interiorul spicelor pana ajung la maturitate, apoi se retrag pentru hibernare.

Tripisul graului are o singura generatie pe an si este considerat un mare daunator pentru gramineele cultivate, producand in special mari daune la graul de toamna. In urma atacului graul are un aspect albicios, de aceea atacul este numit ,,albeata spicului”. Boabele inca nedezvoltate care sunt atacate de larve sunt distruse, fapt ce duce la scaderea productiei.

Metode de combatere și prevenire a infestării cu tripsi

Controlul eficient al tripsilor se bazează pe o combinație de metode ecologice și intervenții chimice. Printre metodele ecologice se numără introducerea de prădători naturali, precum acarienii prădători (Amblyseius cucumeris) și insectele parazite, care atacă tripsii în stadiile timpurii.

În plus, utilizarea capcanelor lipicioase colorate, în special capcane albastre, poate reduce semnificativ numărul tripsilor adulți în sere și grădini. În cazuri de infestare masivă, aplicarea de insecticide pe bază de ulei de neem sau piretrină este o opțiune eficientă, dar trebuie folosită cu atenție pentru a evita impactul negativ asupra polenizatorilor.

1 COMENTARIU

  1. da sunt foarte utile informatiile de acest domeniu animele salbatice, doresc abonament si informatii cat mai recente, sunt ceva centre pt studiul lor la noi , ca as fii interesat, am terminat si eu biologia sunt pasionat de specii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.