Pasarile bulbuli pot fi localizate in special prin sunetele interesante pe care le produc, foarte putine dintre ele emit triluri muzicale. Majoritatea sunt foarte galagioase, mai ales ca au si un comportament sociabil comparativ cu celelalte pasari din paduri.
Aceste pasari apartin familiei Pycnonotidae si formaza un numar de 124 de specii, din care 51 populeaza regiunile impadurite din Africa si Madagascar, doar 2 specii sunt endemice din Asia si Africa, iar restul apar in tinuturile asiatice. Aceste specii adora zonele cu paduri, insa majoritatea din ele s-au adaptat suficient de bine si la spatiile deschise, la campii, zonele de stepa, la gradinile si parcurile create de oameni.
Sunt pasari de talie mica sau medie, au penajul in nuante de culori ce variaza de la maroniu la cenusiu pe partea dorsala si in tonuri mai deschise pe partea ventrala. O caracteristica ce apare la majoritatea bulbulilor este creasta de deasupra capului care variaza de la o specie la alta, poate avea marimea si coloritul diferit.
Unele specii de bulbuli sunt insectivore altele omnivore, iar ponta depusa de femele este alcatuita in general din doua sau trei oua. Cuibul are o forma rotunda si astfel construit, incat are intotdeauna o deschidere pentru scurgerea apei acumulata in timpul ploilor tropicale.
Una dintre speciile foarte comune in vestul Africii de Sud, in Botswana si Namibia este bulbulul cu ochi rosii (Pycnonotus nigricans). Acesta prefera regiunile impadurite topicale si subtropicale din apropierea cursurilor de ape si cele cu savane cu desisuri uscate din apropierea raurilor. Apare in Botswana, Angola, Namibia, Zimbabwe, Lesotho si Africa de Sud.
Are lungimea corpului de 20 cm, iar penajul predominant maroniu cu negru pe partea dorsala si crem albicios pe partea ventrala cu zona de sub coada de culoare galbena-deschisa. Ciocul si picioarele sunt gri, iar ochii sunt mari cu irisul de culoare rosie.
Bulbulul comun (Pycnonotus barbatus) este cea mai populara specie din Africa, din Egipt si Maroc, populeaza zonele impadurile mai putin dese de la altitudini de pana la 2500 m. Are lungimea corpului de 18 cm si penajul in nuante de culori gri si maro mai inchise pe partea superioara si mai deschise albicioase-cenusii pe cea inferioara, cu zona de sub coada galbena. Masculul si femela formeaza perechi pe viata si sunt foarte atasati unul de altul.
Femela depune o ponta formata din 2-3 oua intr-un cuib construit de ambele exemplare pe ramurile unui copac bine ales. Bulbulii comuni sunt pasari curajoase, traiesc fara probleme in apropierea oamenilor, in parcurile si gradinile amenajate de acestia.
Bulbulul Pycnonotus Cafer este o pasare de gradina in India, iar in China populeaza regiunile de sud-vest, pana in Sri Lanka si Myanmar. In Pakistan a fost introdusa ca pasare de companie, insa originea sa este asiatica. Femela si masculul au penajul asemanator si lungimea corpului de 20 cm.
Partea anterioara dorsala si ventrala, capul si gatul sunt de culoare neagra, iar partea inferioara a corpului este in nuante de gri. Sub coada penele sunt rosii, iar penele de la coada au marginile albe. Creasta de pe cap este foarte mare si are un colorit intunecat. Deoarece hrana sa este alcatuita in special din legume, fructe, insecte si boboci de flori, bulbul este considerat de agricultori ca fiind un mare daunator pentru culturile lor, dar si pentru gradini si livezi.
Habitatul acestei pasari este format din padurile deschise, din trenuri cultivate, din campii si foarte rar din zone impadurite.
Bulbulul cu ureche rosie (Pycnonotus jocosus) isi are denumirea de la petele rosii din spatele ochilor, care apar atat la mascul cat si la femela. O alta particularitate a speciei este creasta de deasupra capului care este mai mare ca la alte specii si este indreptata inainte. Acesta pasare este raspandita din regiunile Indiei pana in Hong Kong, are lungimea de 20 cm si penajul in nuante inchise de maro si cafeniu pe partea dorsala si mai deschise, de crem si maroniu-deschis pe partea ventrala.
Zona gatul si a pieptului este alba, iar pe obraji are doua pete albe caracteristice, de asemenea, acestei specii. Coada este lunga, ciocul si picioarele sunt gri spre negru, iar ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul de culoare inchisa.
Bulbulul negru (Hypsipetes madagascariensis) este o specie endemica din Insulele Comore si Madagascar, din sudul si sud-estul Asiei. Este putin mai mare decat alte specii, are lungimea corpului de 23 cm, iar cantecul sau este asemanator cu mieunatul unei pisicute.
Ciocul si picioarele au un colorit foarte frumos, rosu coral, iar penajul este negru cu dungi albe pe aripi. Ochii sunt mari ca doua margele negre. Aceste pasari pot fi observate in stoluri zgomotoase de pana la 100 de exemplare, care impanzesc copacii in cautarea hranei preferate alcatuita din fructe, insecte si larve de insecte.
Video – Bulbulul cu ureche rosie (Pycnonotus jocosus):