Todi jamaican (Todus todus)Familia Todidae este reprezentata prin cinci specii de pasari mici, care ajung la marimea unui pitigoi, iar coloritul lor este predominant verde-viu pe partea dorsala si rosu in zona de sub cioc. Una dintre acestea este Todi jamaican (Todus todus) care dupa cum ii spune si numele traieste in regiunile impadurite din Jamaica, ajungand in regiunile montane de pana la 1000 de metri altitudine.

Penajul acestei pasari este verde stralucitor pe cap, aripi, spate si deasupra cozii, verde-deschis pe partea ventrala, alb-galbui pe piept, rosu pe gatlej. Partile inferioare ale capului sunt de culoare deschisa, albicioase, la fel si penele de sub coada. Masculul are cateva pete albastre pe gat si pe spate, iar femela are o zona deschisa la gat de forma unui inel. In rest ambele sexe au penajul asemanator. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 11 cm si greutatea de 6 g. Capul este mare, ciocul este lung, subtire si plat, in doua culori, jumatatea superioara este gri-maronie, iar cea inferioara este rosie-portocalie. Picioarele sunt inalte si subtiri, gri-maronii, cu doua degete mai lungi si doua mai scurte, ca la pescarusi, prevazute cu gheare tari, lungi si ascutite, de culoare gri sau neagra. Ochii au in jurul lor un inel de pene rosiatice, iar irisul este de un albastru intens.

Todi jamaican este o pasare nemigratoare aproape niciodata nu este vazuta pe sol, ea isi petrece timpul mereu pe crengile copacilor, cuibarind in paduri sau tufisuri, sau pe povarnisurile malurilor apelor, unde isi sapa galerii. Cand sunt gonite zboara cu aripile lor scurte si rotunjite de pe o ramura pe alta.

Citește și:  Porumbelul evantai (Goura victoria), o pasăre nemigratoare

Este o pasare foarte activa de dimineata pana noaptea tarziu, fiind mereu preocupata sa caute insecte pe partile inferioare ale frunzelor si pe crengile copacilor. Uneori le inhata repede sau doar le prinde si sta nemiscata cu ele in cioc. Are obiceiul sa emita un sunet ,,bip-bip” nazal. Cateodata glasul ei nu atrage atentia si daca sta linistita pe ramura, abia daca poate fi observata. Nu se manifesta ca o pasare cantatoare sarind de colo-colo, ea sta cu ciocul ridicat si urmareste atenta sa prinda insectele din zbor. Deseori hrana sa este completata de gandaci, himenoptere (viespi, albine), dar si diferite seminte.

Aceste pasari traiesc de obicei in pereche. In perioada de imperechere femela depune o ponta care numara 4-5 oua, de culoare alba care sunt clocite de ambii parteneri. Dupa eclozare ies puii care raman in cuib pana in momentul cand reusesc sa zboare, perioada in care sunt hraniti de parinti cu insecte si larve de insecte. Masculul obisnuieste sa stea mereu in afara cuibului si sa fie foarte atent la pericolele din jur, la eventuala aparitie a unui pradator.

Todi jamaican nu este o specie pe cale de disparitie. Face parte din ordinul Coraciiformes, familia Todidae, geniul Todus.

Video – Todi jamaican (Todus todus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.