Stiati ca…
- Salamandrele fac parte din familia Salamandridae si sunt cunoscute ca fiind ,,broaste cu coada”.
- Anumite specii de salamandre sunt exclusiv terestre, iar altele traiesc toata viata in mediul acvatic.
- Majoritatea speciilor au cate patru degete la membrele anterioare si cate cinci la cele posterioare. Cele acvatice au membrele anterioare foarte reduse, iar cele posterioare lipsesc.
- Unele salamandre au de-a lungul corpului mai ales pe partea dorsala santulete transversale cu rolul de mentinerea umezelii. Coada este cilindrica, fara creasta cutanata, nu ajuta la vaslit.
- Salamandrele difera de broaste prin faptul ca in stadiul de adult isi pastreaza coada si se aseamana cu acestea pentru ca si la ele fecundatia este externa. Masculul-salamandra nu are penis, el transfera mici capsule de sperma femelei in perioada de imperechere.
- Exista salamandre care nu au plamani, ele respira prin gatul, gura si pielea bogat vascularizata. Acestea au un mod de viata terestru si se numesc Pletondotide.
- Singurul amfibian cu coada orb este salamandra de culoare deschisa a pesterilor numita stiintific Typhlotriton spelaeus care traieste in Missouri.
- In America cea mai raspandita si mai rapida salamandra este cea de parau numita Desmognathus fuscus care are un colorit cafeniu. Femela are particularitatea de a-si purta ouale infasurate ca intr-un cordon in jurul corpului.
- Salamandra mexicana cu limba ciuperca (Bolitoglossa mexicana) are picioarele prevazute cu pernute adezive si coada cu rol de apucare si agatare. Aceasta specie traieste in regiunile din sudul Mexicului pana in America Centrala. Particularitatea acestei specii consta in limba ei in forma de ciuperca de la care ii vine si numele si care o ajuta sa vaneze cu usurinta insectele cu care se hraneste. De asemenea, o alta caracteristica a acestei salamandre consta in capacitatea sa de a secreta prin piele anumite substante toxice pentru a se apara impotriva pradatorilor.
- Salamandra vascoasa (Plethodon glutinosus) are pielea acoperita cu un mucilagiu extrem de cleios pe care il secreta mai ales atunci cand este atinsa sau atacata de pradatori. Traieste in zonele deluroase impadurite cu rape si grote din estul Statelor Unite ale Americii. Are corpul albastru sau negru cu numeroase pete mici de marimi diferite, argintii sau aurii.
- Cel mai colorat amfibian din America de Sud este salamandra-tigru (Ambystoma tigrinum). Are lungimea corpului de 18-35 cm si piela cu pete mari negre si galbene. Adultii au un mod de viata predominant terestru, in lunile reci hiberneaza in vizuinile sapate de alte specii de animale. Fiecare femela depune 7000 de oua intr-un sezon iar larvele mananca mici nevertebrate si sunt canibale.
- Cel mai mare amfibian din lume este salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus). Are lungimea corpului de 1,4 m, traieste in Japonia in mediul acvatic. Coloritul ei este maroniu sau gri, pe cap si gat cu multe pustule si pliuri mari pe partile laterale care o ajuta sa absoarba oxigenul din apa inconjuratoare. Fiind un amfibian nocturn si acvatic se hraneste cu pesti, crustacee si viermi pe care ii prinde in timpul noptii. Speranta de viata la aceasta salamandra este foarte mare de aproximativ 50 de ani.
- Proteul de pestera (Proteus anguinus) este un amfibian care traieste in cursurile de apa din pesteri si regiunile din sudul Europei. Are lungimea corpului de 20-30 cm, coloritul rozaliu nepigmentat, membrele anterioare cu trei degete, iar cele posterioare cu cate doua degete.
- Salamandara-cu-ochelari (Salamandrina perspicillata) are un desen deasupra ochilor in nuante de culori galbene-roscate in forma de ochelari. Are lungimea corpului de 8-10 cm si traieste in zonele deluroase din apropierea coastei Marii Mediterane.
- Cea mai mica salamandra este cea care traieste la altitudini mari de pana la 3000 m in Alpi. Se numeste salamandra-alpina (Salamandra atra) si apare foarte rar la altitudini mici de 600 m. Comparativ cu alte specii de salamandre nu cauta apa pentru a aduce pe lume puii sai mici, complet dezvoltati ca niste adulti in miniatura. Desi numarul de pui este mic, aceasta specie supravietuieste pentru ca nu are prea multi dusmani in regiunile alpine in care traieste.
- Salamandra de copac (Aneides lugubris) are lungimea de 11-18 cm, degetele aplatizate si coada prehensila ce o ajuta sa se catere cu usurinta in copaci. Traieste in California si cu ajutorul muschilor mandibulari proeminenti se apara de pradatori – serpi sau alte specii de salamandre. Femela depune ouale in galerii subterane, in care se adaposteste si atunci cand vremea este secetoasa sau in lunile de iarna.