Boa amazonian de copac (Corallus hortulanus) este un sarpe cu aspect foarte frumos care traieste in America de Sud, America Centrala si sudul Caraibilor, in padurile umede, tropicale calde si subtropicale. Corpul sau aplatizat lung de 1,5-2 m este acoperit cu piele si solzi cu un colorit ce variaza de la rosu, portocaliu si galben, la maro, oliv sau cenusiu, cu diferite marcaje intunecate, pete si dungi pe partea dorsala.

Exemplarele care nu au marcaje pe spate sunt foarte apreciate in randul crescatorilor si se vand la un pret mai mare. Acest sarpe se prezinta intr-o mare varietate de modele si culori, care de care mai impresionante, ceea ce il face sa fie foarte atractiv pentru reproductie.

Sarpele boa amazonian este aproape complet arboricol, de aceea are un comportament caracteristic serpilor de copac. Datorita corpului aplatizat ce ii confera rigiditate se intinde cu usurinta de la o creanga la alta si adesea atarna cu capul in jos pentru a-si prinde prada preferata – o pasare sau o soparla care sta pe o ramura inferioara. Mai rar si, in special noaptea, coboara pe sol pentru a vana rozatoare, mamifere mici, amfibieni, soparle. Are capul lat, botul alungit, ochii mici, coada lunga cu rol de apucare.

Ca specie este considerata oarecum in mod eronat agresiva datorita coltilor curbati spre spate care pot provoca rani adanci in corpul victimei sale, insa muscatura sa nu este veninoasa. Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela naste pana la 40 de pui vii.

Acest sarpe poate fi crescut si in conditii de captivitate, intr-un terariu suficient de mare in care sa existe obligatoriu cateva crengi (una verticala si 2-3 orizontale) deoarece pe acestea boa isi va petrece cea mai mare parte a timpului. Ziua temperatura in terariu trebuie sa fie de pana la 26-35ºC, iar noaptea in jur de 23-25ºC. Umiditatea trebuie sa varieze intre 75-90% si este bine sa nu lipseasca nicioadata plantele vegetale printre care sarpele sa se miste si care vor imbunatati aerul in terariu si vor mentine umezeala.

Citește și:  Anaconda, cel mai mare șarpe din lume din familia Boa

Boa amazonian de copac

Desi este bine ca pielea acestui sarpe sa fie mereu pulverizata pentru a fi in mod corespunzator hidratata, totusi cateva ore pe zi trebuie lasata sa se usuce, in caz contrar pielea va incepe sa dezvolte bacterii, cauzand astfel probleme serioase de sanatate sarpelui. Decorul in terariu se va face in functie de gustul fiecaruia, dar se va tine cont intotdeauna ca ramurile ce se amplaseaza inauntru sa fie rezistente si confortabile pentru sarpe.

Acest sarpe are un metabolism rapid, deseori cand sunt mai multe exemplare la comun au tendinta sa-si ia hrana unul de la altul, iar cand sunt serpi mici, nou-nascuti, poate aparea si tendinta de canibalism. De aceea este recomandat ca in cazul lor sa se asigure suficient spatiu in care sa se desfasoare si sa se acorde mare atentie atunci cand sunt hraniti, mai ales daca sunt tinuti mai multi serpi in acelasi terariu.

Cresterea in captivitate a acestei specii este din ce in ce mai comuna, fiecare persoana odata ce a invatat cum sa se ocupe de acest sarpe nervos va observa ca are de-a face cu un sarpe simplu, neagresiv, dar cu adevarat fascinant prin comportamentul si aspectul sau interesant colorat.

Boa amazonian de copac face parte din ordinul Squamata, familia Boidae. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mare.

Video – Boa amazonian de copac (Corallus hortulanus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.