Gecko cu labe palmate (Palmatogecko rangei) este o specie de șopârlă mică și zveltă, perfect adaptată la viața în deșerturile din vestul Africii.
Gecko cu labe palmate (Palmatogecko rangei) este o specie de soparla care traieste in regiunile desertice din vestul Africii de Sud si se distinge prin degetele sale palmate cu membrane mari acoperite cu solzi mici – care ii permit sa alerge pe dunele de nisip fara a se scufunda catusi de putin – fata de alte specii care au doar pernute aplatizate la capatul fiecarui deget.
Aceste membrane sunt numite ,,membrane de inot in nisip” si servesc nu doar sa impiedice scufundarea in nisip, dar si la saparea de galerii, la amenajarea adapostului si la cautarea hranei.
Caracteristicile fizice și adaptările gecko-ului cu labe palmate
Gecko cu labe palmate este o soparla mica si zvelta, cu lungimea corpului de 12-14 cm din care doar coada masoara 6 cm. Capul este mare si plat; ochii sunt mari, au structuri reticulare fine si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Membrele anterioare si posterioare sunt subtiri, se termina cu degete palmate si gheare micute.
Mascul se distinge fata de femela prin faptul ca are coada putin mai groasa. Ambii au corpul acoperit de piele cu solzi fini, translucida si cu un aspect catifelat, fapt ce face ca organele interne sa fie vizibile. Pe partea dorsala prezinta numeroase marcaje maronii sau negre neregulate, iar deasupra capului in zona ochilor pete de culoare albastra.
Comportament și dieta acestei șopârle nocturne
Este un animal nocturn si terestru, ziua cand soarele este puternic isi petrece timpul sapand tuneluri in nisip – unele atat de ramificate si lungi incat ajung si la 100 cm adancime, iar noaptea vaneaza prada lui preferata formata din termite, greieri, gandaci, paianjeni si alte artropode.
Pentru a-si asigura necesarul de apa obisnuieste sa bea roua care se depune pe pielea sa in noptile cu ceata. Cand simte pericolul are obiceiul sa se ridice pe cele patru membre cu scopul de a parea mai mare si mai curajos, iar pentru a scapa de pradator fuge si se ascunde in nisip.
Reproducerea și dezvoltarea puilor de gecko
Perioada de reproducere tine din luna februarie pana in luna aprilie, iar reproducerea la aceasta specie este ovipara. Femela depune ouale in nisip, acestea eclozeaza dupa 55-70 de zile, astfel apar puii de soparla mici, de 4 cm lungime fiecare.
Gecko cu labe palmate face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Curiozități despre gecko cu labe palmate
Această specie de gecko are o serie de comportamente fascinante, adaptate vieții în deșert. De exemplu, atunci când se simte amenințat, își ridică corpul și își arcuiește spatele, creând impresia că este mai mare și mai agresiv. De asemenea, gecko-ul poate emite un sunet ușor, asemănător unui șuierat, pentru a descuraja prădătorii.
Un alt aspect interesant este că această specie își schimbă ușor coloritul în funcție de temperatura ambientului – în zilele foarte călduroase, pielea devine mai deschisă pentru a reflecta lumina, iar în nopțile reci, pielea capătă o nuanță mai închisă pentru a absorbi căldura.
Video – Gecko cu labe palmate (Palmatogecko rangei):