Situat pe o porţiune de teren aflată între Muntele Table şi Insula Robben, stadionul Green Point din Cape Town reprezintă astăzi o construcţie menită să taie respiraţia turiştilor, dar şi localnicilor.
Iniţialul stadion Green Point din Cape Town era destinat exclusiv meciurilor de fotbal şi avea o capacitate de primire a 18.000 de spectatori. De-a lungul anilor, a găzduit foarte multe concerte muzicale ale unor vedete de renume internaţional. Aici, au concertat Michael Jackson şi sora lui, Janet, Whitney Houston, Def Leppard, Jon Bon Jovi, Robbie Williams sau Metallica.
Din 2006, stadionul Green Point din Cape Town a trecut printr-o amplă etapă de extindere, vechiul stadion fiind parţial demolat. Suprafaţa păstrată a fost transformată în actualul stadion pentru atletism al complexului sportiv reprezentat de Green Point Stadium, cu o capacitate de şapte mii de locuri. S-a lucrat până în 2013 la definitivarea lui.
Între timp, lucrările de transformare a stadionului Green Point în forma lui actuală au început în anul 2007 şi au durat 33 de luni. De acest proiect s-au ocupat doi antreprenori, Roberts şi Murray, iar costul final al stadionului s-a ridicat la suma de 600 milioane dolari. Din punct de vedere arhitectural, şi-au dat mâna pentru realizarea acestui proiect splendid o firmă din Germania şi două firme locale, din Cape Town. Capacitatea stadionului este de 68.000 de locuri care au fost testate de mai multe ori înainte ca Green Point să fie dat în folosinţă.
Ca şi formă, pare să semene cu un enorm bol trandafiriu, ancorat pe o bază fixă. Faţada stadionului este îmbrăcată în fibră de sticlă, acoperită cu teflon, ceea ce face ca nuanţa lui să se tot modifice, de la o zi la alta, în funcţie de condiţiile meteorologice. Acest efect i-a determinat pe arhitecţi să numească stadionul drept „Diva din Cape Town”, un monument ce pare să reflecte starea de spirit în continuă schimbare a oraşului. Noaptea, când luminile stadionului Green Point se aprind, efectul este năucitor. Se spune că din momentul în care a fost gata, acest obiectiv a transformat radical aspectul oraşului Cape Town.
Acoperişul se bucură de un design unic în lume – structura lui seamănă cu o roată de bicicletă, având mijlocul gol, ca un inel de cauciuc găurit în centru. S-au folosit 72 de cabluri care să lege inelele interioare şi cele exterioare şi să ridice acoperişul de la baza stadionului la înălţimea lui actuală. Aceasta etapă a construcţiei a fost şi cea mai dificilă, necesitând o mânuire pe cât de puternică, pe atât de fină. Un alt aspect care dă unicitate stadionului Green Point din Cape Town se referă la panourile de sticlă, subţiri de numai 16 mm, prevăzute special pentru a proteja spectatorii de vânt sau ploaie. Aceste panouri permit luminii zilei să pătrundă, în timp ce baza acoperişului, realizată din panouri de PVC, are ca obiectiv atenuarea zgomotului. Acoperişul are o greutate de aproape cinci tone. S-au folosit 9000 de panouri de sticlă ce acoperă, în prezent, o suprafaţă de 37.000 metri pătraţi. Stadionul Green Point din Cape Town este prevăzut cu 530 de toalete, 16 lifturi şi 115 porţi de acces. 2500 de muncitori au fost antrenaţi în procesul de transformare a stadionului în forma lui actuală.
Stadionul Green Point din Cape Town are 68.000 de locuri, la care se mai adaugă încă 13.000 de locuri temporare. Măsurile de siguranţă au reprezentat un aspect foarte important. În caz de incendii sau alte probleme, stadionul este prevăzut cu un sistem de ieşiri atât de performant încât cei peste 80.000 de spectatori pot fi evacuaţi în doar 15 minute. Şi pentru că tot vorbim de măsuri de siguranţă, pe timpul partidelor de fotbal, spectatorii sunt supravegheaţi cu ajutorul unui sistem de camere de luat vederi conectat la sediul poliţiei stadionului, în timp ce în jurul terenului de fotbal a fost săpat un şanţ care nu permite în niciun fel invadarea lui de către spectatori. Centrul de poliţie al stadionului are ca obiectiv descurajarea manifestărilor tipice huliganilor.
Stadionul Green Point poartă numele platoului de pământ pe care a fost construit, dar s-a pus şi problema felului în care a fost ridicat – cât de „verde” este cu adevărat acest obiectiv? Departamentul Mediului şi Turismului a delegat o comisie care să cerceteze acest aspect. Concluzia comisiei: stadionul Green Point din Cape Town a fost realizat după cele mai înalte standarde de protejare a mediului înconjurător.
Stadionul a fost predat primăriei din Cape Town la data prevăzută în contract: decembrie 2009, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte 200 de invitaţi.
Întreaga lucrare de refacere din temelii a stadionului Green Point fusese determinată de faptul că în 2010, Africa de Sud devenea gazda Campionatului Mondial de Fotbal, iar autorităţile doreau să arate lumii întregi o minune arhitecturală.
Multă lume şi-a pus problema asupra modalităţilor în care acest colos va fi folosit după găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal. Costurile şi eforturile de transformare a acestui stadion nu se puteau limita la câteva săptămâni de folosinţă. Din fericire, stadionul a devenit atât de celebru printre turişti, încât şi-a dezvoltat şi o dimensiune artistică. Aici a fost găzduit concertul U2 din 2011, când peste 72.000 de oameni s-au bucurat de ritmurile deja legendare ale formaţiei irlandeze. Şi tot aici, au fost turnate câteva secvenţe din pelicula „Safe House” cu Denzel Washington şi Ryan Gosling.
În prezent, stadionul a fost redus la 55.000 de locuri şi serveşte nu numai meciurilor de fotbal, ci şi altor sporturi precum rugny sau atletism. A devenit o atracţie turistică extraordinară şi datorită felului în care a fost amenajat parterul. Aici se pot organiza conferinţe de presă, târguri internaţionale, serate culturale şi chiar şi petreceri de nuntă. Stadionul Green Point din Cape Town a fost prevăzut şi cu o impresionantă încăpere regală, unde sunt găzduiţi preşedinţi de state, capete încoronate şi tot soiul de demnitari în timpul meciurilor, conferinţelor de presă sau evenimentelor culturale.
Deşi stadionul este cunoscut lumii întregi sub numele său vechi, Green Point, din anul 2009, primăria oraşului Cape Town a cerut cetăţenilor să propună un nume nou. S-a decis ca stadionul să poarte oficial numele de Cape Town Stadium, deşi presa din întreaga lume continuă să se refere la el sub numele iniţial.