Christ of the Andes – Hristos Mantuitorul din Anzi – este o statuie ridicata in Anzi la 3.832 de metri deasupra nivelului marii, la granita dintre Argentina si Chile. Acest monument a fost creat la 13 martie 1904 ca semn pasnic intre cele doua tari. Situat la trecerea de La Cumbre, cel mai inalt punct de pe vechiul drum dintre Mendoza (Argentina) si Santiago de Chile. Aceasta trecere are, de asemenea, alte doua denumiri, argentinienii o numesc Iglesia Passin, in timp ce chilieni ii spun Bermejo Pass. Acest monument poate fi vizitat de catre turisti doar pe timpul verii, datorita altitudinii mari la care se afla. In timpul iernii, cand e zapada, este aproape imposibil de ajuns acolo, plus ca temperaturile in lunile de iarna scad si sub -30 de grade. Trecerea dintre cele doua state se face prin tunelul Cristo Redentor, care se afla la poalele muntelui.

Christ of the Andes1

La inceputul secolului XX, PapaLeonal XIII-lea a scris o serie de enciclice papale pentru pace si armonie, dar si pentru devotamentul pentru Hristos Mantuitorul. In acelasi timp, cele doua state,Argentina si Chile au semnat un tratat de pace, iar Episcopul de Cuyo a Mons Marcelino del Carmen Benavente a promis ca va ridica o statuie cu Hristos pentru a le aminti celor doua parti de acest tratat.

In 1902 cele doua parti au cazut de acord sa nu se mai lupte si, astfel , statuia care a fost inainte mutata la Buenos Airesa fost readusa in Anzi. In 1904 aceasta statuie a fost adusa in Anzi in bucati si transportata 1.200 de km cu trenul, dupa care a fost urcata de catre catari. La 15 februarie 1904 s-a construit soclul acestei statui ce reprezinta un glob pe care se vede America de Sud, iar mai tarziu pas cu pas a fost montata statuia, o statuie ce-l reprezinta pe Hristos Mantuitorul care tine in mana stanga o cruce, iar mana dreapta o tine ridicata in semn de binecuvantare.

Citește și:  Cabinetul de razboi din Londra: Obiective turistice Anglia - Londra

Christ of the Andes11

In ciuda conditiilor inospitaliere, la 13 martie 1904 chilieni şi argentinienii au urcat reuniunea la nivel inalt. Cei doi presedinti, presedintele Roca din Argentina si presedintele Germán Riesco din Chile, nu au putut sa participe, insa ministrii de extrene si  Arhiepiscopul din Buenos Aires impreuna cu alti episcopi din Cuyo, Argentina, Ancud si  Chile au fost prezenti.Atunci au fost atasate monumentului doua placi pe care era trecuta prietenia dintre cele doua tari, una scrisa in limba spaniola

In anul 1916 aceasta statuie a fost renovata deoarece monumentul original a suferit grave afectiuni din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Cea mai grea renovare a fost in anul 1993, cand regiunea argentiniana Mendoza a lucrat la reconstructia monumentului, la fel ca si locuintele din jurul sau. In anul 2004 aceasta statuie si-a sarbatorit centenarul, la ceremonie fiind prezenti atat presedintele Argentinei, Nestor Kirchner, cat si presedintele din Chile, Ricardo Lagos, un lucru care ne aminteste de tratatul de pace semnat in trecut si ca cele doua tari traiesc in continua armonie. Tot atunci, acest monument a fost declarat Monument Istoric National in Argentina.

Christ of the Andes111

Dupa cum stiti, mai exista o statuie la scara mai mare a lui Hristos in Brazilia, insa si acest monument care leaga Argentina de Chile este unul care merita vazut si daca ati citit mai sus, atunci cu siguranta va dati seama cat este de importanta aceasta statuie pentru cele doua tari, o statuie ce pastreaza Argentina si Chile in buna armonie si intelegere si asta inca de la semnarea tratatului de pace din 1902. Statuia are o vechime de mai bine de 100 de ani si inca se pastreaza in conditii bune, si vom vedea de-a lungul timpului rezistenta acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.