• strutulStrutul este un animal pe care oricat de mult ne-am stradui, parca tot nu il putem include in lista pasarilor. Totusi el este cunoscut ca fiind pasarea cu cele mai mari dimensiuni din cate traiesc actualmente pe pamant, facand parte din clasa pasarilor care alearga si nu zboara.
  • Initial, strutul a fost descoperit in Africa centrala, insa in cele din urma el s-a raspandit destul de bine, ajungand chiar si pana in desertul Sahara, desi se pare ca nu vietuieste atat de mult in acele zone.
  • Strutul mascul este de dimensiuni foarte mari, atingand doi metri si 175 de centimetri in inaltime, iar greutatea sa depaseste cu mult 100 de kilograme in cele mai multe cazuri, ajungand pana la 130 de kilograme. Femele sunt mult mai mici.
  • Daca veti vedea un mascul strut, cu siguranta il veti recunoaste si dupa penajul inchis la culoare, deoarece acestia au pene mai inchise, iar femela are un cenusiu mult mai deschis si mai neuniform. Totodata gatul lor este gol, fiind si foarte lung, iar capul lor este foarte micut in comparatie cu gigantul corp pe care il prezinta.
  • Strutul este cunoscut ca fiind animalul terestru vertebrat cu cei mai mari ochi de pe planeta.
  • In ciuda faptului ca strutii au aripi, ei nu pot zbura, ci isi folosesc aripile, care nu sunt atat de stufoase, la mentinerea echilibrului.
  • Viteza strutului atinge chiar si 70 de kilometri pe ora, mai ales pentru ca se ajuta cu mestesug de cele doua degete care au gheare la nivelul picioarelor, cu o lungime de mai bine de zece centimetri.
  • Habitatul natural al strutilor este reprezentat de regiunile desertice cat si de intregile savane care au deschidere mare, deoarece ei prefera zonele in care iarba este relativ mica, unde nu exista tufisuri prea mari sau prea inalte si nici pomi sau arbori prea multi. Aceste preferinte sunt motivate de faptul ca ei trebuie sa alerge, un lucru care le place foarte mult.
  • Strutii se hranesc in general cu plante, cu diverse insecte sau seminte, insa daca gasesc, nu se feresc sa manance si resturi ale altor animale, lasate in urma de „ucigasii” carnivori.
  • Strutii pot sa stea destul de mult fara apa, insa atunci cand gasesc o oaza sau o balta nu ezita nici sa faca baie in ea.
  • Exista patru specii cunoscute de strut, denumite astfel: Strutio Camelus Molybdophanes, cat si Strutio Camelus Australis, aceste doua specii avand si denumire populara de Blue Necks. Iar celelalte doua specii care poarta denumirea populara de Red Necks, se numesc Strutio Camelus Masaicus si Strutio Camelus Camelus.
  • Din pacate strutul a disparut de pe continentul asiatic deoarece a fost foarte vanat de om in special pentru carne si pentru pene, ceea ce a limitat foarte mult habitatul sau in acele zone.
  • Puii, cand se nasc, au culoarea asemanatoare femelor, indiferent de sex, insa la maturitate vor capata nuanta specifica mai pronuntata, masculina, daca sunt masculi, mai exact pene amplu delimitate de negru si alb.
  • Picioarele unui strut sunt de regula cenusii, spre o tenta albastruie, fara pene, iar in timpul perioadei de imperechere, masculii au picioarele de culoare rozalie, ce poate sa fie observata chiar de la mare distanta.
  • Tot in perioada de imperechere masculul strut scoate un sunet care seamana cu cel al leilor, insa puii vor avea mereu un strigat sensibil, melodios.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.