Synodontis contractus este un peste de apa dulce care inoata in apele din regiunile din centrul Africii, mai ales in Bazinul Fluviului Congo (care se afla de asemenea si in Angola, Zambia si Camerun). Synodontis contractus este o specie de somn african care se remarca prin faptul ca emite sunete in dorinta de comunicare cu alte specii de pesti si inoata cu burta in sus, foarte aproape de suprafata apei mai ales in timp ce isi cauta hrana.

Synodontis contractus, Foto: aquariumdesign.biz
Synodontis contractus, Foto: aquariumdesign.biz

Exemplarele adulte au lungimea corpului de pana la 9,5 cm, la aceasta specie masculii fiind mai dezvoltati si mai mari decat femelele. Coloritul este in nuante maronii-violacee cu numeroase pete intunecate, chiar negre pe partea ventrala si maronii-deschis pe partea dorsala. Tonurile de culori sunt diferite de la un exemplar la altul si au rol de camuflaj printre frunzele late ale plantelor acvatice si pietrele din apa. Coloritul femelei este putin mai deschis si mai luminos decat al masculului. Pe spate apare prima inotatoare dorsala care este foarte bine dezvoltata, la unele exemplare radiile ei fiind foarte bine evidentiate, iar in apropierea pedunculului codal este a doua inotatoare dorsala mai mica decat prima, cu marginile rotunjite. Aripioarele ventrale si pectorale sunt mici si in pereche, inotatoarea anala este triunghiulara, mai redusa in dimensiune decat prima inotatoare dorsala, iar inotatoarea codala este mare si adanc bifurcata. In dreptul gurii pestele are niste prelungiri ca niste mustati pentru detectarea hranei, iar ochii sunt mari, usor bulbucati, pozitionati pe partile laterale ale capului.

Citește și:  Pesti ososi, de acvariu - Mancatorul de alge (Gyrinocheilus aymonieri)
Pestele Synodontis contractus, Foto: backyardzoologist.wordpress.com
Pestele Synodontis contractus, Foto: backyardzoologist.wordpress.com

Pestii Synodontis contractus au un stil de viata crepuscular, hrana lor consta din mici nevertebrate care traiesc in apa, larve de insecte acvatice si materie organica. In perioada de reproducere pot fi observate numeroase bancuri de astfel de pesti in paraie, rauri si bazinele fluviilor africane, multe dintre ele inotand la suprafata apei pe sub frunzele plantelor din apa sau pe fundul raurilor pe suprafetele netede ale rocilor.

Nu este un peste agresiv pentru oameni, ci complet inofensiv. Ca peste de acvariu are nevoie de un rezervor spatios de minim 10 litri, cu apa dulce usor acida, a carei pH sa fie de 6,2-7,2 si temperatura cuprinsa intre valorile de 22-26 grade Celsius.

Synodontis contractus este o specie comuna in Africa, nu este pe cale de disparitie, face parte din ordinul Siluriformes, familia Mochokidae.

Video – Acvariu cu pesti Synodontis contractus:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.