Cladirile, gradinile si toate elementele protejate azi de catre Fundatia Frank Lloyd Wright au fost create de insusi Frank Lloyd, unul dintre cei mai influenti arhitecti a primei jumatati a secolului al XX-lea Lloyd si-a petrecut mare parte din copilarie cu rudele sale din Wales, vazand casa de la tara drept locuinta sa spirituala. Aflata in Wisconsin, in Statele Unite ale Americii, Taliesin se intinde pe o suprafata totala de 243 de hectare, respectiv 600 de acri.

Taliesin din Wisconsin1

Cladirile stau tihnite in peisajul pitoresc de la Taliesin, ca si cand ar face parte din gradinile amenajate pe intreg domeniul. Cladirile fermei, pajistile sau campiile intinse fac din acest domeniu unul dintre cele mai frumoase locuri din Wisconsin. Wright a inceput sa construiasca Taliesin in anul 1911, dupa ce isi parasise sotia, cei sase copii si biroul in anul 1909. Pana la sfarsitul vietii sale, din anul 1959, Frank Lloyd Wright a incercat sa transforme imensa proprietate intr-un paradis, ajutat fiind la inceput, ce-i drept, si de Mamah Borthwick Cheney, o fosta clienta care i-a devenit in scurt timp sotie.

Citește și:  Marea piramida a lui Khufu: Obiective turistice Egipt - Giza

Taliesin din Wisconsin11

Insa povestea acestui loc este terifianta si dramatica deopotriva: in anul 1914, un servitor din Barbardos a incendiat casa, chiar in perioada in care Wright lucra la Chicago. Limbile de foc au cuprins de indata casa, iar Mamah Borthwich Cheney, alaturi de cei doi copii ai ei, au pierit in incendiu. Tot in urma acestui eveniment tragic, si-au mai pierdut viata si un gradinar si mai multi muncitori.

Taliesin din Wisconsin111

La fix zece ani, un alt incendiu a cuprins casa de la Taliesin, de aceasta data din cauza unei greseli. La ceva vreme, mai precis in anul 1928, Wright s-a casatorit pentru a treia oara. Olgivanna Hinzenberg era numele celei de-a treia sotie, aceasta ramanand alaturi de arhitect pana spre finalul vietii lui. In tot acest timp, cariera sa era incununata de succes, Taliesin devenind, in cele din urma, scoala de arhitectura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.