Tanagerul cu gat albastru este o pasare care traieste la tropice si isi are numele de la coloritul deosebit care apare si la mascul si la femela – capison si gat albastru. Aceasta specie face parte din familia pasarilor care au cel mai colorat penaj dintre toate pasarile americane si sunt numite tanageri.

Tanagerul cu gat albastru este raspandit in regiuni deschise de campie cu copaci izolati, de savana cu arbusti sau margini de paduri tropicale, de la altitudini de 300-2400 m. Cele mai multe exemplare apar in America de Sud, in Bolivia, Peru, Venezuela, Columbia, Ecuador si Brazilia.

Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual pronuntat. Ambele au coloritul asemanator, la femela poate fi doar mai putin intens, lungimea corpului de 12-13 cm si greutatea de 15,5-17 g.

Capul si gatul este de culoare albastru-intens si contrasteaza puternic cu negrul penajului de pe spate si zona pieptului. Aripile sunt in albastru, vernil si negru, coada de asemenea in aceste trei nuante, crupa este galben-deschis la unele exemplare, gusa este violacee,  iar zona abdominala este violet-albastruie cu putin negru.

Ciocul este gros, putin curbat in jos, de culoare neagra. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul negru. Tot negru este si penajul din jurul ochilor, alcatuieste o pata bine evidentiata ce se intinde pana la cioc. Picioarele sunt bine dezvoltate, de culoare neagra, se tremina cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare lungi, ascutite si puternic curbate.

Tangara cyanicollis
Tangara cyanicollis

Aceste pasari traiesc in grupuri mixte pe sol in ierburile inalte ale savanelor sau in coronamentul copacilor, iar in perioada de imperechere pot fi vazute in perechi. Isi fac cuibul sub forma de cupa, mai rar pe ramurile copacilor, de regula cuibaresc in tufisuri, gramezi de fan si frunze de pe sol.

Hrana lor consta din insecte, larve de insecte si mai ales din fructe de padure. Femela are 2-3 ponte pe an, de fiecare data cloceste ouale timp de doua saptamani, iar dupa eclozare apar puii care sunt hraniti cu insecte si ocrotiti de parinti timp de 20 de zile. Dupa aceasta perioada puii sunt destul de rezistenti, au penajul complet format, pot sa zboare si astfel parasesc cuibul si devin independenti.

Aceste pasari pot fi crescute si in voliere, trebuie hranite cu bucatele de fructe proaspete, nectar si fructe de padure. Au nevoie de un vas cu apa in care sa faca baie regulat si de un vas cu apa proaspata din care sa bea de cate ori sunt insetate. In perioada de reproducere perechile trebuie separate deoarece sunt agresive si rautacioase intre ele.

Tanagerul cu gat albastru are denumirea stiintifica de Tangara cyanicollis, face parte din ordinul Passeriformes, familia Thraupidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Durata medie de viata la aceasta pasare este de 8 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.