Templul Brihadisvara din India este unul din cele mai apreciate temple din lume. Acest templu este inconjurat de ziduri, care probabil au fost adaugate abia in secolul 16. Turnul templului are inaltimea de 66 metri si este printre cele mai inalte turnuri din lume de acest fel. Varful templului nu este construit dintr-o singura piatra mare, cum cred majoritatea oamenilor. La intrarea in templu se afla o statuie uriasa, cioplita intr-o singura stana, ce masoara 4,8 metri lungime si 3,9 metri inaltime. Aceasta statuie il infatiseaza pe taurul sacru, Nandi. Intreaga structura a templului este construita din granit, un material care astazi se gaseste foarte rar in Thanjavur, zona in care se afla templul.

Templul Brihadisvara1

Templul Brihadisvara din India a fost construit in 1010 de catre Raja Raja Chola in Thanjavur, India. Fundatia templului a fost pusa de catre Raja Raja Chola in anul 1002. Acest templu a fost construit pentru a fi templul regal care sa etaleze puterea Imparatului si relatia acestuia cu universul. In acest templu au avut loc mult ceremonii regale, printre care ungerea Imparatului si conectarea lui la zeul Shiva, de asemenea ritualurile zilnice in cinstea zeilor le reflectau pe cele in cinstea imparatului. In templu se aflau in jur de 600 de slujitori, fiecare cu functia sa distincta. In afara de preotii Brahmani, la templu mai slujeau muzicieni, arhivari, invatati, mestesugari de toate tipurile si desigur personalul care se ocupa de curatenie.

In acele zile, Templul Brihadisvara din India era un punct central al comertului pentru florari, negustori de ulei si de clei, laptari, toti acestia aprovizionand templul cu marfurile lor. Inscriptiile de pe peretii templului spun ca acest templu a servit drept platforma pentru dansatorii care excelau in arta dansului traditional Bharatnatyam.

Templul Brihadisvara11

Templul Brihadisvara din India se afla pe malul unui rau care a fost directionat intr-un sant ce inconjoara zidurile sale. Complexul templului este format din mai multe structuri aliniate in mod axial. Intrarea in complex se poate face ori printr-un turn de 5 etaje, ori prin acces direct in cladirea principala printr-un turn mai mic. Suprafata turnului principal este acoperita de piloni, pilastri si coloane.

Cladirea principala a templului este alcatuita dintr-un sanctuar, o statuie a lui Nandi, o sala cu stalpi, o sala de intruniri si multe altare mici. Cea mai importanta parte a templului este sala interioara care este inconjurata de pereti masivi, impartiti pe diferite nivele de catre sculpturi si pilastri. Fiecare latura a sanctuarului are o nisa in care se gasesc principalele icoane ale cultului. In interiorul sanctuarului se afla o imagine a zeitatii principale, Shiva. In aceasta camera au voie sa intre numai preotii. Intrarea este foarte frumos decorate, iar inauntru se gaseste un altar de forma patrata, locatia altarului fiind considerata a fi punctul de echilibru total si de armonie, acesta reprezentand micorcosmosul. In centrul acestui altar se afla imaginea zeului Shiva. Din sala interioara se poate ajunge intr-o sala rectangulara, iar apoi pe o veranda cu 20 de coloane, unde se afla 3 scari care duc in jos.

Citește și:  Templul Cerului din Beijing: Obiective turistice China - Beijing

Templul Brihadisvara111

Templul Brihadisvara din India este inconjurat de niste ziduri. Zidul din exterior este inalt, aici gasindu-se o poarta masiva. Zidul include un portic si un turn cu peste 400 de stalpi, care se intersecteaza cu turnuri uriase aliniate axial fata de templul principal. Dorinta de a construe acest templu masiv, i-a venit Imparatului Raja Raja in timp ce acesta se afla in Sri Lanka. Nu doar templul si zeitatea principala, Shiva, sunt uriasi, ci si celelalte zeitati ca Dakshinamurthy, Suriyan si Chandran sunt reprezentati grandios, inaltimea unei statui fiind de aproximativ 1,80 metri.

Templul este construit din 130 000 de tone de granit, fiind primul templu construit din granit din lume. Turnul de 66 de metri este cel mai inalt din sudul Indiei. In turn este sculptata imaginea unui om ce pare a fi european, despre care se crede ca este un avertisment din Antichitate in privinta invaziei englezilor. Investigatiile ulterioare au spus ca aceasta sculptura este o farsa. Se crede ca umbra turnului nu cade niciodata pe pamant, totusi unii invatati au stabilit ca acesta este un mit.

Templul Brihadisvara1111

Templul Brihadisvara din India mai este cunoscut si sub numele de “Templul cel Mare”, iar in septembrie 2010 acesta a implinit 1000 de ani. Pentru a sarbatori cei 1000 de ani de la construirea sa, au avut loc numeroase evenimente culturale. Pentru aceasta, guvernul Indiei a organizat un spectacol de dansuri traditionale numit Bharathanatyam Yajna. In acest spectacol au aparut 1000 de dansatori din New Delhi, Pune, Andhra Pradesh, Mumbai, Tamilnadu, Karnataka, Singapore, Kerala, Malaysia si S.U.A., toti dansand pe muzica divina compusa de Karuvur Thevar. Aceasta sarbatoare a durat 2 zile, incepand cu 26 septembrie. Templul Brihadisvara din India este un tribut adus Imparatului Raja Raja Chola si o bijuterie arhitecturala a Indiei, fapt pentru care astazi se afla pe lista Centrelor din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.