Confucius a fost un intelept si un mare idealist, fondatorul Confucianismului si al scolilor private. Spiritul sau intreprinzator si caracterul sau fara cusur au inspirat chinezii din generatie in generatie. Principala idee a sa era ca tara sa fie administrata cu etica. Acesta a inteles si a sustinut comuniunea simbiota si armonioasa dintre om si natura, pe care ar trebui s-o aiba toti. In ultimii doua mii de ani, Confucius i-a inspirat pe multi oameni, trecand granitele Chinei.

Templul lui Confucius1

Confucianismul a avut cel mai mare si mai profound efect asupra Chinei. Pe masura ce timpul a trecut, Confucius a devenit tot mai respectat, iar in cinstea lui au fost construite temple in diverse provincii ale Chinei. Unul dintre aceste temple se gaseste in Qufu, China. Templul lui Confucius din Qufu, China, este cel mai mare si cel mai faimos dintre toate templele inchinate lui.

Templul lui Confucius din China se gaseste la poarta sudica din Qufu, Shandong. Acesta este un grup de cladiri construite in stil oriental. Impreuna cu Palatul de vara din Beijing si Statiunea montana din Chengde, Templul lui Confucius din China este una din cele mai mari complexele arhitecturale antice din China. Templul a fost alcatuit la inceput din trei case, in anul 478 i.Hr., al doilea an de la moartea lui Confucius. Ducele Ai, din Statul Lu, a fost cel care a ordonat constructia unui templu in cinstea lui Confucius pentru ca acestuia sa-i fie oferite sacrificii. In fiecare an, cu cat Confucianismul devenea mai inradacinat in cultura chineza, si templul crestea pe masura. Adesea erau oferite sacrificii de catre imparati sau de catre demnitari trimisi de imparati. In dinastia Qing (1644-1911), Imparatul Qianlong a oferit sacrificii in acest templu de 8 ori.

Templul lui Confucius11

Poarta templului a fost numita Lingxing. Lingxing a fost steaua legendara a stiintei de carte, iar inainte de a oferi sacrificii zeilor, imparatii ii ofereau sacrificii lui Lingxing. Sacrificiile oferite lui Confucius erau la fel de marete si numeroase precum cele oferite zeilor, ceea ce reprezinta o dovada a importantei templului lui Confucius in istorie.

Templul lui Confucius din China, care exista acum, a fost reconstruit si renovat in timpul dinastiilor Ming (1368-1644) si Qing (1644-1911). Construit dupa modelul unui palat regal, acesta este impartit in noua curti. Cladirile principale sunt asezate de-a lungul unei axe de la nord la sud, cu celelalte cladiri atasate simetric in linie. Intregul grup include 3 sali, un pavilion, un altar si trei temple ancestrale. In total sunt 466 de camere si 54 de porti care acopera o zona de 218 000 de metri patrati. Dalele de culoare galbena si peretii de culoare rosie, acoperiti cu decoratiuni delicate, fac din Templul lui Confucius din China un monument grandios.

Citește și:  Takht-e Safar: Obiective turistice Afganistan - Herat

Templul lui Confucius111

Dupa poarta numita Poarta Marelui Intelept, cladirile sunt impartite in trei. Partea centrala este folosita pentru a-i oferi sacrificii lui Confucius si altor intelepti si carturari, in timp ce partea estica este folosita pentru a oferi sacrificii stramosilor lui Confucius. Partea vestica este pentru parintii lui Confucius. Templul nu si-a castigat faima doar datorita maretiei sale, ci si datorita relicvelor culturale deosebite care se afla acolo. Cele 2100 de stele, ramase din timpul diferitelor dinastii, reprezinta o expozitie deosebita a caligrafiei si sculpturii in piatra. Exista trei zone care sunt cele mai bogate si reprezentative din punct de vedere arhitectural al templului, si anume: Sala Dacheng, Altarul Apricot si Pavilionul Kuiwen.

Sala Dacheng este sala principala a templului. Aceasta sala are inaltimea de 24.8 metri, iar laturile incaperii masoara 21 de metri. Este cea mai inalta cladire din Templul lui Confucius din China, si de asemenea este una din cele trei cele mai mari sali antice din China. “Dacheng” inseamna “maestru cu mari realizari”, ceea ce il descrie pe Confucius la perfectie. Aflat in fata salii Dacheng, Altarul Apricot este locul unde se zice ca predica Confucius. Altarul este inconjurat de garduri de culoare rosie, cu dealuri in spatele lor. Unul dintre pavilione este foarte frumos decorat, are un dragon pictat si o stela gravata cu scrisul Imparatului Qianlong.

Templul lui Confucius1111

Pavilionul Kuiwen, folosit ca biblioteca, se gaseste in centrul templului. Acest pavilion este foarte faimos si a fost proiectat cu 2 etaje. Etajul superior contine carti clasice si scrieri daruite de imparati si regi, in timp ce etajul inferior contine obiecte folosite de imparati, cand acestia ii ofereau sacrificii lui Confucius.

La Templul lui Confucius din China, inconjurat de sali grandioase, pavilioane elegante, arcade comemorative si curti cu un aspect clasic, orice turist va patrunde cu mintea in viata lui Confucius si va intelege rolul sau in cultura chineza. Alte temple inchinate lui Confucius in China se gasesc in Beijing, Nanjing, Shanghai, Hancheng. In afara Chinei mai exista temple in: Van Mieu in Hanoi; Van Mieu Xich Dang in Vietnam; Munmyo in Korea; Yushima Seido in Tokio, Japonia; Taku Seibyo in Taku, Japonia; Nagasaki Confucius Shrine in Nagasaki, Japonia; Taiwan Confucian Temple in Tainan; Li Tang in Indonezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.