Templul Meenakshi Amman se afla in centrul orasului Tamil Nadu din Madurai, India. Templul Meenakshi Amman din India se intinde pe o suprafata de 0,18 kilometri patrati. Aceasta minune arhitecturala a Indiei este dedicata zeului Shiva si sotiei sale, zeita Parvati. Acest templu a fost construit de Regele Kulasekara din dinastia Pandya, iar apoi a fost reconstruit de catre Thirumalai Nayak. Inca de la inceput, acest templu a patronat literatura, muzica, arta si dansul. Templul Meenakshi Amman din India este un simbol important pentru oamenii din Tamil, acesta primind peste 6000 de vizitatori pe zi si o renta anuala de 60 de milioane de rupii.

Templul Meenakshi Amman1

Complexul templului este se afla in incinta unor ziduri inalte, cu 5 intrari. Acesta are 254 de metri lungime si 237 metri latime, pe directia nord-sud si este inconjurat de altare mai mici si sali cu coloane. Templul Meenakshi Amman din India are 12 turnuri. Acestea se ridica din bazele lor de granit si sunt acoperite cu figuri realizate din stuc ale zeitatilor, animalelor legendare si monstrilor, pictate in culori vii. Turnurile exterioare sunt monumente ale zonei Madurai. Turnul din est are pe el 1011 figuri din stuc, turnul din sud are 1511 figuri, turnul din vest are 1124 figuri, iar turnul din nord are ceva mai putine figuri decat toate celelalte turnuri. In afara de aceste turnuri mai sunt inca 5, care se afla in varful sanctuarului zeului, 3 care se afla in varful sanctuarului zeitei si inca 2 turnuri din aur, toate acestea avand un design deosebit si fiind sculptate cu maiestrie. Cele 14 turnuri au fost clasificate in functie de stadiile in care se afla, astfel avem 4 turnuri cu 9 niveluri, 1 turn cu 7 niveluri, 5 turnuri cu 5 niveluri, 2 turnuri cu 3 niveluri si 2 turnuri din aur.

Portile piramidale se ridica la o inaltime de peste 50 de metri. Aceste porti reprezinta intrarea in Templul Meenakshi Amman din India. Figurile zeilor care se afla pe turnuri sunt reparate, repictate si consecrate din noi zeilor, la fiecare 12 ani. Cele mai mari si mai spectaculoase sali ale templului sunt: Sala Ashta Shakti, Sala Meenakshi Nayakkar, Sala Potramaraikulam, Sala Oonjal si Sala Celor 1000 de Piloni.

Templul Meenakshi Amman11

Sala Ashta Shakti a fost construita de catre sotiile lui Thirumalai Nayakar, pe nume Rudrapathi, Ammal si Tholimamai. Pe timpuri, in aceasta sala era oferita mancare adeptilor care veneau de departe. In aceasta sala se afla un suport cu 1008 lampi, care sunt aprinse in timpul ocaziilor festive si sunt o priveliste de neuitat. Sculpturile din aceasta sala care se afla pe piloni, infatiseaza miracolele facute de zeul Shiva si deasemenea povestea nasterii si vietii printesei Meenakshi. In Sala Meenakshi Nayakkar se afla magazine si depozite, si inauntrul ei se afla 110 piloni pe care sunt sculptate reprezentari ale unui animal bizar cu trup de leu si cap de elefant.

Citește și:  Orasul Saint-Louis din Senegal: Obiective turistice Senegal - Saint-Louis

Sala Oonjal se afla in partea de vest. In fiecare zi de vineri, idoli de aur ai zeului Shiva si ai zeitei Parvati sunt asezati si se canta imnuri in cinstea lor. Aici se afla 28 de piloni pe care se pot vedea niste sculpturi ale unor personaje din mitologia hindusa. Sala Celor 1000 de Piloni are de fapt doar 985 de piloni frumos decorate, ce reprezinta mandria templului. Fiecare pilon este sculptat si reprezinta un monument al sculpturii Dravidiene. In aceasta sala se afla un Muzeu de Arta in care se pot vedea icoane, fotografii si desene care infatiseaza 1200 de ani de istorie. Chiar la iesirea din aceasta sala, spre vest, se afla Pilonii Muzicali. Fiecare pilon, cand este lovit, scoate un sunet diferit. Sala Kalyana, spre sud, este sala in care se sarbatoreste nunta dintre Shiva si Parvati, in fiecare an in cadrul Festivalului Chitirai.

Templul Meenakshi Amman111

La templu servesc in jur de 50 de preoti in fiecare zi care indeplinesc ritualurile. Au loc 4 ritualuri diferite pe zi, si anume: abhisheka (imbaierea), alangaram (decorarea), neivethanam (oferirea hranei) si deepa aradanai (leganarea lampilor), toate acestea avand loc in cinstea zeului Shiva si a zeitei Parvati. Mai intai este onorata zeita Parvati, si abia apoi zeul Shiva. Aceste ceremonii de venerare au loc pe fundalul unei muzici create de instrumental de percutie, numit tavil, si de un fel de fluier, numit nagaswaram.

Exista multe dovezi istorice ale templului ce dateaza din primele secole d.Hr. In secolul 7, Sfantul hindus Thirugnanasambandar, a mentionat templul in cantecele sake. Templul Meenakshi Amman din India a fost distrus aproape in totalitate in anul 1310, in timpul invaziei musulmanilor, condusi de Malik Kafur. Acesti invadatori au distrus mare parte din sculpturile antice ale templului, datorita intolerantei lor fata de alte religii. La sfarsitul secolului 14, cand regii hindusi au revenit la putere in Madurai, Templul Meenakshi Amman din India a fost restaurat la vechea glorie. Regele Thirumalai Nayak a adus importante contributii la reconstruirea templului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.