Familia Rhinotermitidae cuprinde 345 de specii de termite subterane care se remarca prin faptul ca se hranesc in principal cu lemn pe care il digera destul de usor cu ajutorul unor microbi care se gasesc in intestinele lor.
Astfel de termite traiesc doar in musuroaie in sol, sau in lemnul bustenilor umezi cazuti la pamant. Sunt distribuite in toata lumea dar mai ales in regiunile mai putin reci, prefera clima calda. La fel ca si adultii si nimfele sunt vietuitoare la fel de vorace – ambele sunt considerate daunatori importanti in toata lumea.
Majoritatea speciilor au corpul in nuante maronii-deschise sau bej, iar lungimea medie este mica de 6-8 mm. Prin aspectul lor exterior par perfect adaptate la modul de trai in ascunzisuri. Traiesc in colonii foarte mari, alcatuite din milioane de membri. Aceste tremite urca foarte rar in copaci. Fiecare femela poate produce aproximativ 100 de oua pe zi.
In regiunile din sudul Europei se gaseste specia Reticulitermes Lucifugus care are o pereche de antene diferentiate. Isi face casuta sub pamant in musuroi sau in lemnul umed de pe sol, in special in paduri dar si in case, monumente, ruine sau biserici.
Are corpul lung de 1 cm, aripile negre si antenele alcatuite din 17-18 segmente. Aceste termite colonizeaza si isi sapa tuneluri lungi in scandurile si grinzile de sprijin, astfel incat devin distructive pentru constructiile din lemn.
Ele submineaza pe nevazute lemnul constructiilor si astfel in timp acestea se prabusesc. Termita Reticulitermes Lucifugus este o specie fotofoba care a cauzat de multe ori pagube enorme in Franta, ducand la prabusirea unor case.
Video – Termite subterane: