Una dintre cele mai interesante specii de reptile este testoasa-frunza asiatica. Aceasta broasca testoasa este foarte populara atat in sud-estul Asiei de unde este originara cat si in randul crescatorilor pasionati de reptile. Numarul de exemplare este concentrat mai ales in regiunile de campie si munte din apropierea cursurilor mici de ape, din India de Nord-Est, Thailanda, Insula Myanmar, Vietnam, Cambodgia, Insula Sumatra, Borneo, Java, Filipine, Indonezia.

Are lungimea carapacei de 12-24 cm si este o specie semiacvatica. Coloritul carapacei este in nuante de maro-inchis si maro-masliniu spre negru, iar forma ei este ovala, cu marginile zimtate, cu o carena proeminenta pe spate. Plastronul este mai luminos, are o nuanta galbena, sau poate fi la unele exemplare mai inchis, maro sau negru. La testoasa-frunza asiatica masculul se deosebeste de femela prin faptul ca are carapacea mai lunga, membrele mai puternice, de culoare mai deschisa si coada mai groasa. Exemplarele tinere au carapacea mai turtita si cu marginile puternic zimtate. In timp carapacea lor isi schimba forma, devine mai convexa, iar marginile se netezesc tot mai mult. Gatul acestor testoase prezinta dungi galbene si de culoare inchisa neagra. Capul este mic, maro-roscat, ochii bulbucati su irisul de culoare inchisa, iar botul este scurt, dar cu deschiderea larga. Membrele anterioare si posterioare sunt prevazute cu membrane interdigitale si gheare ascutite, au coloritul maro-deschis sau in nuante rosiatice.

Citește și:  Broasca mare de lac (Rana ridibunda), are corpul robust cu piele groasă
Testoasa-frunza asiatica (Cyclemys dentata), Foto: reptilien-kleinanzeigen.net
Testoasa-frunza asiatica (Cyclemys dentata), Foto: reptilien-kleinanzeigen.net

Reproducerea la aceasta specie este ovipara. Femela depune in gropi sapate in sol cate cinci serii de 2-4 oua in fiecare an. Plastronul femelei este oarecum flexibil si astfel permite depunerea oualor, aspect care este caracteristic acestei specii. Ouale eclozeaza dupa o perioada de 3 luni si astfel apar puii care au lungimea de 5,6 cm. Pentru a se apara de pradatori puii petrec mai mult timp in apa si au carapacea puternic zimtata, cu timpul ea devenind ca a exemplarelor adulte, tot mai neteda.

Fiind o specie omnivora si foarte activa, testoasa-frunza asiatica isi cauta hrana in apa dar si pe uscat. Aceasta consta din mormoloci, nevertebrate, fructe, pesti, creveti, calamari si plante. Exemplarele tinere sunt carnivore. In caz de pericol se retrage sub carapace, sau daca este aproape de apa se scufunda pe fundul acesteia si se ascunde printre pietre sau in mal.

Testoasa-frunza asiatica are denumirea stiintifica de Cyclemys dentata, face parte din ordinul Testudines, familia Geoemydidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de mic.

Video – Testoasa-frunza asiatica (Cyclemys dentata):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.