Oamenii de stiinta de la Institutul International pentru Explorarea Speciilor de la Universitatea din Arizona au realizat un top al celor mai noi specii descoperite in 2012 si l-au prezentat in luna mai a anului 2013.

Viola lilliputana, Ca mai mica violeta din lume, Foto: maxisciences.com
Viola lilliputana, Cea mai mica violeta din lume, Foto: maxisciences.com

Pe locul 1 se afla Viola lilliputana, o specie care creste in Anzii din Peru, una dintre cele mai mici violete terestre si una dintre cele mai mici plante caracteristice fanetelor montane numite dicotiledonate terestre. Numele speciei este ales dupa cel al oamenilor din romanul Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift, care aveau numele de liliputani. Viola liliputana ajunge la inaltimea de 1 cm.

Chondrocladia lyra
Chondrocladia lyra sursa: livescience.com/24663-weird-looking-meat-eating-sponge-found-in-deep-sea.html

Pe locul 2 se afla Chondrocladia lyra, o specie de burete carnivor in forma de harpa in pozitie verticala. A fost reperat la o adancime de cca. 3300-3500 m in largul coastei Californiei, in nord-estul Oceanului Pacific. Corpul sau foarte interesant alcatuit a facut sa fie numit de oamenii de stiinta si buretele-harpa si ii ofera posibilitatea sa prinda cu usurinta organismele planctonice marine cu care se hraneste.

Cercopithecus lamamiensis
Cercopithecus lamamiensis

Locul 3 este ocupat de Cercopithecus lamamiensis, o specie de primata africana (a doua descoperita in ultimii 28 de ani in Africa) care apare in padurile tropicale din Bazinul Lomami a Republicii Democratice Congo. Are ochii foarte mari si cu un aspect asemanator oamenilor. Localnicii vaneaza intens aceasta specie pentru carne ceea ce face ca numarul de exemplare sa fie in prezent destul de mic.

Are corpul de talie medie, ajunge la lungimea de 46-65 cm si greutatea de 4-7 kg. Masculul este mai mare decat femela si mai robust. Fata si urechile primatei sunt golase, blana are un colorit galbui pe partea ventrala, ca de chihlimbar spre negru pe partea dorsala, iar umerii abdomenul si membrele sunt negre. Coada este lunga, galben cu negru.

Sarpele Sibon noalamina, Foto: lvz-online.de
Sarpele Sibon noalamina, Foto: lvz-online.de

Locul 4 – Sibon noalamina este o specie de sarpe descoperita in padurile tropicale din muntii din vestul Panama, care poate fi confundat (datorita aspectului sau inelat in alb si negru) cu un sarpe coral extrem de veninos, in realitate el fiind inofensiv, un pradator de melci, oua de amfibieni, rame, limacsi si alte vietati care au corpul moale. Asemanarea sa cu un sarpe atat de veninos nu face decat sa-l ajute sa supravietuiasca, sa aiba un mecanism de aparare impotriva pradatorilor atat de numerosi din peisajul tropical.

Ochroconis anomala
Ochroconis anomala sursa: semanticscholar.org/paper/Two-new-species-of-the-genus-Ochroconis%2C-O.-and-O.-Martin-Sanchez-Nováková/e5963e5a6ba506e9b7ef1466e74624e75f5c2c10/figure/8

Locul 5 – Ochroconis anomala este o specie de ciuperca descoperita pe peretii pesterii Lascaux din Franta. Pe peretele pesterii sunt picturi vechi de 17 000 de ani din Paleolitic care initial au fost atacate de o ciuperca alba ce a fost combatuta cu tratament pe baza de var alb si apoi de o ciuperca neagra care s-a intins si pe tavan si pe toti peretii pesterii amenintand distrugerea acestora si deci a artei preistorice. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ciuperca este o specie noua care nu prezinta un pericol pentru om, insa poate distruge complet pictura de pe peretii pesterii.

Citește și:  Lexovisaurus, cel mai primitiv dinozaur spinos
Paedophryne amauensis
Paedophryne amauensis

Locul 6 – Paedophryne amauensis este o specie de broasca descoperita in satul Amu din Papua Noua Guinee. Un exemplar adult are lungimea de 7-8 mm si traieste pe vegetatia umeda din padurile tropicale. Specialistii considera aceasta broasca ca fiind cel mai mic vertebrat viu din lume si o specie dependenta de apa, care nu ar putea supravietui in conditii de seceta. Are pielea de culoare maro cu mici pete maronii-ruginii pe partea dorsala si maro-inchis cu pete gri-ardezie, albicioase si albastre pe partea ventrala. Ochii sunt mari, gura larga, iar picioarele au degetele din mijloc foarte lungi, iar cele de pe margini scurte.

Eugenia petrikensis, Foto: publico.es
Eugenia petrikensis, Foto: publico.es

Locul 7 – Eugenia petrikensis este o specie de arbust din zonele cu substrat nisipos umed din Insula Madagascar, care creste inalt de 2-3 m, are frunzele lucioase de un verde-smarald si inflorescente dese. Acest arbust cu flori atat de frumoase nu mai creste in alta zona de pe pamant.

Lucihormetica luckae
Lucihormetica luckae sursa: nationalgeographic.com/animals/article/120830-glowing-cockroaches-bugs-science-animals

Locul 8 – Lucihormetica luckae este o specie de gandac de bucatarie bioluminiscent din Ecuador, dar care nu suporta poluarea urbana, traieste in zone ferite de ea. Are lungimea de 2,4 cm si latimea de 1,4 cm. Pe pronotum are doua organe luminoase care ies in evidenta, iar pe partile laterale ale corpului prezinta alte organe care stralucesc in lumina.

Insecta Semachrysa jade, Foto: orionmystery.blogspot.com
Insecta Semachrysa jade, Foto: orionmystery.blogspot.com

Locul 9 – Semachrysa jade este o specie de insecta din Malayezia care are lungimea de 1,5 cm, doar aripile posterioare masurand 1,3-1,4 cm. Pana in prezent au fost descoperite numai femele, toate avand corpul galben si aripile galben-pal. Antenele sunt lungi si de culoare verde-pal, partea frontala maro-sidefat, ochii mari compusi.

Juracimbrophlebia ginkgofolia
Juracimbrophlebia ginkgofolia

Locul 10 – Juracimbrophlebia ginkgofolia este o insecta bizara care imita aproape pefect frunzele arborelui gingko. Specia este extrem de rara si se aseamana cu gimnospermele care au trait in urma cu 150 milioane de ani. Aceasta insecta care a trait in perioada Jurasica a fost descoperita de putin timp si a uimit cercetatorii pentru ca traieste si astazi pe frunzele arborilor cu care se aseamana perfect, ceea ce ii da ocazia sa prinda cu usurinta insectele mici preferate, ce se aseaza pe frunze fara sa o observe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.