Bătrânul continent continuă să fie unul dintre spațiile cele mai des vizitate de turiști din toată lumea. Într-un top 10 al celor mai populare state europene, întâietate au avut țările cu o îndelungată istorie a turismului, țări extrem de bine dezvoltate sub aspect financiar, dar având în patrimoniu obiective turistice de ordin istoric, religios și, bineînțeles, cultural.

Franta

franta paris

Franța este, de ani de zile, cea mai vizitată țară europeană, ajungând să primească anual circa 84 milioane turiști străini. Dar nu e de mirare dacă stăm să ne gândim la modul sublim în care spiritul liber, boem al francezilor însuflețește obiective turistice cu vârste venerabile sau de inspirație ultramodernă.

În Franța, cel mai vizitat este, evident, orașul Paris cu principalele sale atracții ultra cunoscute – Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, bulevardul Champ Elysee, catedrala Notre Dame sau Muzeul Luvru. Valea Loarei se constituie și ea într-una dintre cele mai vizitate provincii franceze, grație celor 300 de castele medievale, păstrate în stare foarte bună.

Cele mai multe adăpostesc muzee de artă, iar galeriile impresionează nu doar prin colecțiile muzeale, ci și prin arhitectură și detalii de decor interior. Regiunea Provența atrage turiști străini datorită peisajelor naturale deosebite, dar și vestigiilor rămase de pe vremea romanilor.

franta monte carlo

Coasta de Azur este una dintre destinațiile cele mai extravagante ale Franței, și extrem de apreciată de turiștii străini, mai ales de către cei cu venituri peste medie.

Spania

spania sevilla

Spania ocupă poziția a doua a topului celor mai vizitate țări europene, cu o cifră de aproximativ 60 milioane de turiști pe ani. Orașe precum Barcelona, Madrid, Valencia, Cordoba și Palma de Malorca se bucură de o faimă turistică universală, datorită unor obiective culturale ce îmbină istoria, religia și artele: catedrala Sagrada Familia, podul roman de peste râul Guadalquivir, Muzeul Prado, Palatul Regal, Plaza de Cibelis sau Biserica Eulalia.

parcul lui gaudi

În Sevilla, cei mai mulți turiști vin să petreacă sejururi prelungite datorită numărului foarte mare de locuri de vizitat: Palatul Alcazar, Catedrala Sfânta Maria, centrul vechi (Barrio de la Santa Cruz).

marbella

Marbella, în schimb, este recunoscută pentru frumusețea peisajelor naturale; orașul se găsește pe coasta Mării Mediterane și este un loc plin de viață, cu petreceri până în zori, localuri cu mâncăruri tradiţionale și o minunată piață a portocalilor.

Italia

venetia

Italia primește anual vizita a circa 47 de milioane de turiști, ceea ce o situează pe locul al treilea al celor mai căutate zece destinații turistice din Europa.

În Italia, moda, arta și religia catolică fac legea, în timp ce atmosfera stradală e plină de viață și voie bună. Sunt sute de locuri extrem de populare printre turiștii din toate colțurile lumii.

Roma

Orașul Roma se află în capul listei când vine vorba de vestigii antice, dar și pictură și sculptură pur italiană; Veneția este o experiență unică în viață, cu străduțe înguste și aglomerate, cu magazine pe toate gusturile și buzunarele, cu piațete mici și cochete la fiecare pas și, evident, cu romanticele gondole pe apă, întrecute numai de motoarele gălăgioase ale transportului în comun pe canal, vaporetto.

milano

Milano este capitala modei, cu un întreg bulevard destinat exclusiv cumpărăturilor de fițe; Vaticanul a capturat geniul lui Michelangelo Buonarrotti, iar coasta Amalfi se recomandă drept un paradis al serviciilor de cea mai bună calitate, în combinație cu peisaje de natură luxuriantă ce taie respirația. În arhitectura elegantă a castelelor și grandoarea bisericilor din Italia aproape că nu există diferență.

Marea Britanie

londra

Marea Britanie cu istoria sa imperialistă, cu orașele pe cât de reci pe atât de fascinante sub aspect arhitectural, atrage anual circa 31 de milioane de turiști, și reprezintă o prezență constantă în top 10 cele mai vizitate țări europene.

În Marea Britanie, este vorba despre castele, biserici și clădiri foarte moderne, cu o arhitectură îndrăzneaţă. Sunt foarte multe destinații care se bucură de aprecierea unui număr colosal de vizitatori. Londra, capitala Angliei, este un loc aparent rece, însă arta, cultura și istoria adăpostite în muzee, galerii și teatre au puterea de a încălzi orice suflet.

Palatul Buckingham, Biblioteca Britanică, turnul Big Ben, Parcul Olimpic sau catedrala Sfântul Paul atrag zilnic în jur de 16 milioane de turiști. În Manchester, poposesc zilnic circa 1 milion de turiști, veniți să viziteze Muzeul Imperial al Războiului, Galeria de Artă, Grădina Zoologică Chester, Catedrala Manchester și stadionul cu același nume.

marea britanie

Orașe precum Bristol, Birmingham, Edinburgh, Liverpool sau Oxford primesc zilnic între 900.000 și 400.000 de turiști, datorită castelelor și catedralelor construite în stiluri diverse: gotic, georgian, victorian, dar și Art Nouveau.

Germania

germania

Germania atrage cam același număr de turiști ca și Marea Britanie, în jur de 31 de milioane pe an. Orașele Berlin și München sunt printre destinațiile de weekend preferate ale turiștilor, iar obiectivele turistice sunt cel mai adesea de ordin cultural.

Pentru peisaje naturale de poveste, Germania propune sejururi prelungite în Bavaria, în orașul Lindau (aflat la granița cu Austria și Elveția), Heidelberg, Valea Rinului, rezervația Pădurea Neagră.

germania castel

Cele mai cunoscute și vizitate obiective aparțin unor secole diferite și îndepărtate, însumând castele medievale, vestigii antice, catedrale gotice și arhitectură barocă: castelul Neuschwanstein, poarta Brandenburg, Zidul Berlinului, palatul Heidelberg, poarta cu turn Holstentor, Biserica Luterană din Dresda sau catedrala din Koln. Ordinea publică, mâncarea tradițională servită la porții enorme și stropită din plin cu bere, dar și parcuri extrem de curate și muzee fascinante asigură turiștilor străini o ședere cât mai plăcută.

Austria

austria castel

Austria primește anual circa 23 de milioane de turiști străini, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și la începutul primăverii, când devine un spațiu al reducerilor fantastice la produsele din centrele comerciale.

Citește și:  Acre - Israel: Orașe de vizitat

Viena se află în topul destinațiilor ideale pentru perioada Crăciunului și a Revelionului, datorită atmosferei plină de veselie, dar și manifestări artistice. Se vizitează cu precădere Catedrala Sfântului Ştefan, Palatul Habsburgilor, Opera de Stat, Turnul Dunării, Casa lui Mozart sau parcul de distracții Prater, Primăria și Casa Oceanelor.

Sporturile de iarnă se practică la standarde de excepție și la prețuri foarte accesibile în mai toate stațiunile Austriei, cu accent pe Innsbruck. Pe parcursul verii, turiștii iau cu asalt Alpii, pentru a inspira cel mai curat aer posibil, vizitează minele de sare și participă la numeroasele festivaluri organizate pe plan rural. În orașul Salzburg, se păstrează vestigii antice, ale celților și romanilor. Fortăreața Festung Hohensalzurg și centrul vechi al orașului sunt cele mai vizitate obiective din această zonă.

Rusia

rusia

Rusia se găsește și ea în topul celor mai populare destinații turistice europene, fiind vizitată anual de circa 28 de milioane de turiști străini.

Toate obiectivele culturale, arhitecturale, naturale și religioase se caracterizează prin grandoare, de cele mai multe ori grandoare imperială. Luate cu asalt sunt Kremlinul, Piața Roșie, Catedrala Sfântul Vasile, Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg (cu o colecție record de 3000 de piese de artă fabuloase sub aspectul vârstei și mesajului), orașul Kazan ( a treia capitală a Rusiei) în vârstă de peste 1000 de ani cu al său fascinant aşezământ tătăresc.

rusia sankt peter

Obiectivele naturale cele mai căutate sunt Lacul Baikal, peninsula Kamchatka cu Valea Gheizerelor, Munții Caucaz și insula Kizhi. Un obiectiv turistic de mare valoare e reprezentat de cel mai lung sistem de căi ferate, Transsiberianul.

Grecia

grecia

Grecia este pentru turiștii din România principala destinație de vacanță estivală. Datorită unui număr fabulos de monumente istorice, vestigii antice, bijuterii arhitecturale și datorită atracțiilor sale naturale, Grecia e vizitată anual de aproximativ 16 milioane de turiști din toate colțurile lumii, plasându-se astfel în top 10 cele mai populare țări ale Europei.

Grecia este un leagăn al culturii și al artei, de tradiție și obiceiuri, de natură caldă și insule fascinante. Dispune de 227 de insule, înconjurate de ape plăcute, cristaline și blânde și de mii de plaje amenajate pe stilul tihnit al grecilor îndrăgostiți de viață. Santorini, Creta, Mykonos, Corfu, Skiathos, Rodos și Thassos atrag anual turiști din toată lumea, beneficiind nu doar de plaje și obiective istorice, ci și de resorturi hoteliere la standarde internaționale.

peisaj grecia

Muntele Athos, mănăstirile de la Meteore, satul medieval Lindos din Rodos, golful Samaria, orașul antic Delphi, vestigiile Atenei de la Acropole se află și ele pe lista celor mai celebre destinații turistice internaționale.

Polonia

polonia

Polonia a devenit o prezență aproape constantă în top 10 cele mai vizitate țări ale Europei, întrucât circa 13 milioane de turiști străini îi trec anual hotarele.

Obiectivele sunt în egală măsură de ordin istoric, arhitectural și natural, printre cele mai vizitate orașe aflându-se Cracovia (cu Piața Principală), Varșovia (cu al său Castel Regal), Gdansk (cu a sa fascinantă Primărie, o clădire de secol XIV, construită parțial în stil renascentist și parțial în stil gotic).

cracovia

Mănăstirea Jasna Gora este cea mai căutată mănăstire din Polonia, pentru că la interiorul ei se află faimoasa Madonnă Neagră a Fecioarei Maria, despre care se spune că ar fi fost creată de însuși Apostolul Luca. Sculpturi superbe, dar de alt gen, pot fi admirate în mina de sare Wielicza unde există reproduceri la mărime naturală a celebrelor capodopere ale lui Da Vinci, realizate însă din sare.

Polonia dispune de o serie impresionantă de castele medievale, unele dintre ele păstrând încă amprenta Cavalerilor Teutoni. Cel mai renumit rămâne însă Palatul Wilanow, de secol XVII, și care impresionează prin frumusețea detaliilor de arhitectură. Un obiectiv celebru este și lagărul de concentrare din Auschwitz, unde au fost uciși 1,5 milioane de oameni.

Olanda

olanda mori de vant

Olanda este vizitată anual de puțin peste 11 milioane de turiști străini. Ocupă ultima poziție în top 10 cele mai vizitate țări europene, mândrindu-se cu obiective dintre cele mai diverse.

Capitala Amsterdam atrage anual 3,5 milioane de turiști din afara țării, datorită muzeului Rijksmuseum, ce deține o colecție fantastică de opere de artă. Tot în Amsterdam, se găsește și Curba de Aur, un fel de cartier exclusivist, construit exclusiv pentru negustorii cu venituri foarte mari, din urmă cu câteva sute de ani. Districtul Oglinzilor sau Districtul Luminilor Roșii reprezintă, desigur, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale capitalei. Olanda este țara morilor de vânt și acestea pot fi admirate peste tot în mediul rural.

gradini cu flori olandeze

Există și foarte multe atracții de ordin natural: grădinile Keukenhof, grădini cu sute de specii de lalele, cultivate într-o ordine desăvârșită și dând impresia unui câmp cu linii verticale, perfecte, în culori diverse. Rezervația naturală Hoge Veluwe este un loc de poveste, unde frumusețea sălbatică a naturii adăpostește o mare parte dintre picturile lui Vincent Van Gogh, aflate într-un muzeu deschis în mijlocul parcului.

România

Romania peisaj

România este departe de a pătrunde în top 10 al celor mai vizitate țări din Europa. Cu toate acestea, turismul internațional cunoaște în ultimii ani o pantă ascendentă, cu creșteri de peste 15% în fiecare an.

În anul 2014, granițele României au fost luate cu asalt de circa 1,8 milioane de turiști străini, cei mai mulți orientându-se spre capitala București și spre zona Transilvaniei. Brașov a fost cel mai vizitat oraș român al anului 2014, urmat de Cluj Napoca și Sibiu. Din Bucovina, cele mai mari atracții continuă să rămână mănăstirile pictate la exterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.