Prima mentionare a ceea ce stim noi astazi ca fiind Londra este in anul 43 e.n sub numele de Londinium, care in traducere din latina ar insemna “locul lui Londinos”. Era de altfel o asezare celtica ce a fost mai apoi cucerita de romani, ei fiind cei care au numit-o astfel. Faptul ca acestei asezari iau fost puse bazele pe malul Tamisei a facut din ea un topos important din punct de vedere economic. Tot romanii au fost cei care au construit primul pod peste rau si au utilizat orasul ca punct de tranzit naval pentru diverse produse. Londra decade abia cand romanii parasesc Britania si regiunile sunt cucerite de anglo-saxoni si mai apoi de danezi. Sub conducerea acestora din urma, orasul isi pierde total din importanta. Abia in secolul al-XIV-lea, datorita asocierii negustorilor in bresle, orasul isi recapata maretia.
De altfel, multe dintre atractiile turistice de astazi au fost construite in perioada de inflorire a orasului, dupa formarea regatului anglo-saxon. Spre exemplu, multi nu stiu ca celebra Catedrala Caterbury a fost construita in anul 1070, Turnul Londrei in 1078, Universitatea Oxford in 1167. Insa chiar si trecand printr-o perioada de inflorire, Londra nu a fost scutita de peripetii in lunga sa existenta. In anul 1666 orasul a ars in proportie de doua treimi, lasand in urma pagube ce cu greu au fost recuperate. Au urmat apoi cele lasate de bombardamentele din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Si chiar si asa orasul este unul dintre cele mai vizitate din Europa, unul care atrage un numar extraordinar de studenti si care in 2012 va gazdui jocurile olimpice de vara.
Actuala suprafata pe care se intinde orasul este de 1579 de km², fiind impartit in 32 de suburbii, populate de un amalgam de culturi si nationalitati, un lucru caracteristic pentru Londra. Aici si-au gasit de-a lungul timpului de lucru un numar mare de imigranti, cei mai multi fiind de origine asiatica sau africana. Centrul orasului numit si The City este unul dintre cele mai vechi cartiere, iar in jurul acestuia se tes multe altele fiecare cu specificul lui. Spre exemplu, Soho este un fel de cartier rosu al Marii Britanii, cu cluburi si mereu animat de petreceri, Westminster este cartierul politic, gasindu-se aici toate institutiile statale importante, West End este ca si Soho cartierul distractiilor.
Londra are astazi in jur de 8 000 000 de locuitori. Orasul nu este doar un simplu motor economic, port si centru politic (gazduieste Casa Parlamentului, Camera Comunelor, Camera Lorzilor, casa unde locuieste prim ministrul tarii) al Regatului Unit al Marii Britanii, ci este si un reper important atunci cand vine vorba despre arta, muzica si muzee. Astfel ca orasul ofera nenumarate atractii pentru cei care locuiesc aici sau sunt in vizita.
Este un loc scump atunci cand vine vorba de turism, dar atractiile sale il fac sa merite toti banii. Astfel ca la Londra prima oprire pentru un turist poate fi Turnul Londrei, cel care adaposteste bijuteriile coroanei regale, este pazit de stajeri numiti Yeoman, ce insotesc vizitatorii in turul facut acestui turn. Tot aici sunt gazduite niste pasari protejate printr-un decret regal, si anume niste corbi, care se pare ca, spun legendele, o data ce vor parasi turnul Regatul Unit al Marii Britanii se va narui.
De la acest turn nu este decat un pas pana la Tower Bridge, un alt obiectiv turistic din Londra. Este cel mai inalt pod din oras si o emblema a acestuia. A fost construit intre anii 1886-1894 si cantareste o mie de tone. Dar la Londra nu este singurul pod ce poate fi vizitat si ce ofera o priveliste superba asupra celor doua maluri ale Tamisei, ci vizitatorii au de unde alege: London Bridge, Woterloo, Lambeth, Westminster, Vauxhall, Blackfrairs.
Un al punct de interes este Buckingham Palace, unde schimbul garzilor este ceea ce face deliciul vizitatorilor. Acesta seveste drept resedinta monarhilor britanici inca din anul 1837. Pentru cei ce vor sa dea ochii cu regina, un semn ca aceasta se afla la palat este arborarea steagului Royal Standard. De asemenea, loc de origine al celebrului William Shakespeare, la Londra se gasesc un numar impresionant de teatre, multe dintre ele si in aer liber, cum este si cel ce poarta numele dramaturgului. Dar nu doar teatrele incarca viata culturala a orasului, ci si cele cinci orchestre de camera.
Dar lista obiectivelor turistice nu este incheiata pentru ca mai sunt multe de vizitat. Spre exemplu, sediul Parlamenului, ce se afla in cladirea celebrului Big Ben, ale carui sunete de clopot a deschis prima transmisiune a canalului de televiziune si radio BBC. Poate urma apoi Ochiul Londrei, celebra roata de observare a orasului, muzeul de ceara Madame Tussauds, meridianul Greenwich, Westminster Abbey (catedrala unde sunt incoromati si inmormantati monarhii, construita in stil gotic). Iar pentru a incheia si a sublinia inca o data importanta acestui oras, ce continua sa cresca si sa il transforme de la an la an, este important de mentionat ca Londra este cea de a patra capitala a modei, locul unde a aparut prima data metroul si orasul care gazduieste cel mai vechi turneu de tenis, turneul de la Wimbledon.