Când turismul și istoria își dau mâna, rezultă centre vechi pline de viață, adevărate locuri ce par să renască din cenușa secolelor trecute. Iată cele mai frumoase centre istorice din orașele României.
Centrul vechi, istoric al orașului Sibiu
Centrul vechi, istoric al orașului Sibiu este unul dintre cele mai îndrăgite de turiștii români și străini; și-a păstrat atmosfera de cetate medievală, clădirile de valoare istorică fiind însă restaurate după modelul inițial.
Centrul vechi al orașului Sibiu duce cu gândul la Evul Mediu, în primul rând datorită zidurilor de cetate care îl înconjoară. Există trei piețe, Piața Mică, Piața Mare și Piața Huet, câteva turnuri de apărare – Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Gros, Turnul Scărilor, Turnul Sfatului – și faimosul Pod al Minciunilor. Despre el se spune că nu ai voie să rostești minciuni cât timp îl traversezi. Zidurile de fortificație datează tocmai din secolul XV, iar întreg centrul istoric este dominat de obiective turistice de ordin istoric, religios și cultural.
Pentru turiști, centrul vechi al Sibiului este ca o incursiune în trecutul orașului, în credința religioasă – Catedrala Ortodoxă, Biserica Reformată, Biserica Evanghelică Sfântul Ioan – , în arta și cultura născută aici – Teatrul Gong, Muzeul Brukenthal, Casa Altemberger, Casa Artelor, Casa Luxemburg, Casa Haller – în stilul de viață medieval.
Centrul istoric al orașului Sighișoara
Centrul istoric al orașului Sighișoara a depășit și el, ca faimă, granițele României. Este vorba despre o veche cetate medievală, de secol XII în prezent locuită de români din partea locului.
Centrul vechi al Sighișoarei este scena a numeroase festivaluri de istorie și artă medievală, astfel că pe străduțele istorice pot fi văzuți oameni îmbrăcați în armuri militare, rochii de epocă, costume populare. Centrul istoric al Sighișoarei este înconjurat de un zid de cetate, iar la interior construcțiile sunt amplasate în două planuri – Dealul Cetății și Dealul Şcolii.
Locuințele sașilor, o parte dintre turnurile meșteșugarilor (Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul cu Ceas, etc), lăcașurile religioase (Biserica din Deal, Biserica Mănăstirii, ambele în stil gotic), celebrul Pasaj al Scărilor, Casa Vlad Dracul (casa în care s-ar fi născut Ţepeș) și piețele Centrală și Boema sunt doar câteva dintre atracțiile turistice religioase și istorice, printre care stau la dispoziția turiștilor terase, cafenele, pensiuni cu atmosferă medievală, restaurante.
Centrul vechi al orașului Brașov
Centrul vechi al orașului Brașov se concentrează în jurul Pieții Sfatului, acolo unde peisajul medieval e dominat de prezența uneia dintre cele mai vechi construcții ale Brașovului – Casa Sfatului, actualul Muzeu Județean de Istorie.
Construcția este impunătoare, cu un turn foarte înalt de unde, cu anumite ocazii, se desfășoară un adevărat ceremonial al anunțării orei 12:00. Câțiva actori, îmbrăcați ca pe vremuri, își fac apariția în balconul turnului și anunță cu surle și trâmbițe, la propriu, ora exactă. Piața Sfatului este împrejmuită de alte construcții pline de însemnătate istorică și religioasă: Biserica Neagră, Biserica Ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului, Bastionul Fierarilor, Turnul Alb sau Poarta Şchei. Centrul vechi al Brașovului este aproape întotdeauna plin de turiști, indiferent de anotimp.
Se organizează concerte, festivaluri, târguri tradiționale. Străduțele înguste sunt străjuite de clădiri cu o arhitectură splendidă, amintind de grația sculpturilor din Italia, de stilul baroc sobru, tipic clădirilor istorice din Austria, dar și de influențele stilului românesc, mai ales în privința așa ziselor taverne. Magazine, librării, cafenele, terase în aer liber și chiar pensiuni întregesc farmecul viu al Pieței Sfatului, mereu aglomerată.
Centrul istoric al orașului Alba Iulia
Centrul istoric al orașului Alba Iulia se bucură și el de un renume deosebit pe plan turistic internațional.
E vorba de cetatea Alba Carolina, restaurată în stil migălos și renăscută la viață sub forma unei cetăți autentice, cu gardieni călare, în costume de epocă, cu demonstrații de forță armată, cu spectacole de cai. Cetatea datează de la mijlocul secolului XVIII, fiind construită de către Habsburgi sub forma uneia dintre cele mai moderne (la acea dată) și invincibile cetăți fortificate din Transilvania; e realizată în stil Vauban, cu șapte bastioane ce îi conferă imaginea unei stele în șapte colțuri.
La interiorul cetății se păstrează file de istorie fabuloasă a românilor, începând cu monumentul dedicat lui Mihai Viteazul, continuând cu Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, Catedrala Ortodoxă și Muzeul Unirii. Porțile cetății Alba Carolina sunt adevărate monumente de artă arhitecturală, iar Castrul Roman evocă prezența romanilor pe teritoriul dacilor cu 2000 de ani în urmă.
Turiștii adoră să participe la schimbarea gărzilor, să se plimbe pe sub porțile monumentale, să se închine în cele două lăcașuri religioase, ortodox și catolic, să ia o gustare la restaurantele cu aer medieval sau în cafenele cu specific austriac deschise la interiorul cetății.
Centrul istoric al orașului Craiova
Centrul istoric al orașului Craiova a renăscut sub forma unui centru parizian, inspirat de atmosfera romantică de la finalul secolului XIX.
Centrul istoric a devenit o zonă exclusiv pietonală, destinată turiștilor românilor și străini. Întreg procesul de reabilitare a centrului vechi a început în anul 2007 și a vizat constituirea unei atmosfere istorice, bazându-se pe farmecul arhitectural al monumentelor istorice – case și clădiri foarte vechi. O serie de astfel de construcții au intrat în etape de renovare, în timpul cărora fațadele au fost curățate, iar decorațiunile sculpturale exterioare au fost reconsolidate.
Până și locuințele private au fost incluse într-un program de reamenajare, în sensul că zidurile exterioare au trebuit revopsite fie în culorile originale, fie în nuanțe de alb, bej și ocru; toate geamurile au fost încadrate în rame de culoarea lemnului, iar aparatele de aer condiționat au fost coborâte și „ascunse” în cutii de lemn decorate cu motive florale. În același sens, au fost amplasate statui realizate în stilul Belle Epoque și fântâni arteziene.
La începutul anului 2015, s-a discutat inclusiv despre trecerea cablurilor electrice în subteran, astfel încât atmosfera să fie una autentic pariziană de secol XIX, cu un aer tihnit, cu balcoane din fier forjat, grădini romantice cu flori și cafenele cu terase în aer liber.
Centrul istoric al orașului Brăila
Centrul istoric al orașului Brăila a fost restaurat în perioada anilor 2007 – 2011, iar vechile monumente istorice și-au recăpătat strălucirea arhitecturală.
În cazul Brăilei, centrul istoric duce cu gândul la forma unui soare (Piața Traian) ale cărui raze (străzi vechi) se întind în mai multe direcții fiind mărginite de câteva dintre clădirile blazon ale acestui oraș. Este vorba de clădiri declarate monumente istorice de categorie A, de o importanță covârșitoare.
Centrul vechi al orașului Brăila spune o poveste de istorie în vârstă de circa 150 de ani; cultura și religia domină centrul istoric, grație unor biserici renumite ( „Sfinții Mihail și Gavril”, „Buna Vestire”), teatre și muzee (Muzeul Brăilei, Teatrul Maria Filotti, Casa Memorială Panait Istrate și Centrul Cultural Nicăpetre).
Prezența grecilor în istoria orașului Brăila este reflectată cu ajutorul câtorva case boierești, de asemenea restaurate după planurile originale. Cea mai faimoasă este Casa Embiricos. S-au păstrat hoteluri de lux, palate și construcții regale care azi îndeplinesc rol de sedii culturale. Un simbol al poveștii de altădată spusă de centrul istoric al orașului Brăila este „Ceasul public”, amplasat la 1900 chiar în mijlocul pieții Traian, într-un stil artistic al orologiilor de interior, stil baroc, cu o înălțime de 11 metri și patru cadrane înrămate în metal.
Centrul istoric al orașului Baia Mare
Centrul istoric al orașului Baia Mare spune turiștilor o poveste medievală, de inspirație gotică. Orașul este unul dintre cele mai vechi orașe atestate documentar, datând (cel puțin din acte) încă din secolul al XIII-lea când purta denumirea de Râul Domnițelor.
Actualul centru istoric din Baia Mare a păstrat configurația unui centru urban medieval, cu construcții impresionant de vechi, dar restaurate după tehnici moderne. Se păstrează foste locuințe private, astăzi sub forma unor case muzeale sau sedii culturale, ori pur și simplu monumente istorice.
Cea mai veche dintre acestea este Casa Elisabeta, construită în prima jumătate a secolului XV de către Ioan de Hunedoara. Există și hanuri de secol XVII și XVIII, cu un farmec medieval tipic acelor vremuri, iar faptul că străzile frumos pavate, în stil vechi, au devenit zone pietonale contribuie la atmosfera încărcată de istorie și plină de tihnă.
Majoritatea clădirilor datează din secolele XVI – XVIII și foarte multe au servit în acele timpuri drept locuințe nobile – Casa Teleki, Casa Lendvay, Casa Neumann, Casa Bay și multe altele, transformate azi în magazine de suvenire, anticariate, sedii culturale și chiar sedii administrative; turiștii au la dispoziție restaurante, cafenele, terase.
Clădiri emblematice pentru atmosfera medievală a centrului vechi din Baia Mare sunt Turnul Ştefan, hanul Vulturul Negru și Biserica Reformată Calvină, restaurate după schițele originale. Tot centrul istoric evocă stilul arhitectural gotic, cu imobile de cel mult un etaj, felinare cu lumină galbenă, ceasuri suspendate, balcoane din fier forjat cu decorațiuni grațioase, arcade de piatră. Fântâna din centrul pieței, Rivulus Dominarium, și Bastionul Măcelarilor din vechea cetate sunt preferatele turiștilor străini.
Centrul istoric al orașului Horezu
Centrul istoric al orașului Horezu este considerat unul dintre cele mai importante centre de acest gen, având ca particularitate stilul arhitectural; cu toate că vorbim de un orășel din Oltenia, centrul istoric al orașului Horezu evocă atmosfera tipică centrelor din Transilvania.
Este singurul astfel de loc din Oltenia. Accesul este strict pietonal, construcțiile sunt în mare parte considerate monumente istorice și datează din perioada anilor 1850 – 1920.
Cele mai frumoase clădiri sunt înălțate în stil brâncovenesc, iar străzile care compun centrul istoric poartă denumiri pline de istorie glorioasă: strada Independenței, strada Unirii, strada Tudor Vladimirescu, strada 1 Decembrie. Un aspect și mai important: centrul vechi al orașului Horezu se continuă cu strada Olarilor, cea mai renumită stradă din Oltenia, sub aspect turistic.
De-a lungul acestei străzi se găsesc circa 20 de ateliere meșteșugărești, în special ateliere de ceramică de Horezu. Sunt deschise multe terase, cafenele și restaurante, dar și foarte multe pensiuni, destinate turiștilor ce doresc să experimenteze în mod autentic atmosfera transilvană a Olteniei.
Centrul istoric al orașului Piatra Neamț
Centrul istoric al orașului Piatra Neamț este cu adevărat o vatră istorică, după cum îi sugerează și numele – Curtea Domnească a lui Ştefan cel Mare.
În același timp însă, acest spațiu este plin de romantism, în dulcele stil moldovenesc. S-au menținut în stare de conservare bună trei obiective turistice majore, construite în jurul anului 1491: Biserica Sfântul Ioan, Turnul Clopotniță și zidurile medievale ale cetății. Tot acest ansamblu arhitectural se găsește împrejmuit de o natură bogată, cu dealuri împădurite. Unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat la Curtea Domnească din Piatra Neamț e reprezentat de ruinele pivnițelor palatului domnesc, aflate la capătul zidurilor de cetate.
Cele mai multe dintre construcțiile Curții Domneşti au fost restaurate de curând, bucurându-se în prezent de o înfățișare pe cât de romantică, pe atât de veche. Spațiile verzi, amenajate cu mult gust în centrul istoric din Piatra Neamț și sistemul de iluminare nocturnă a celor 3 obiective turistice majore conferă acestui spațiu un farmec deosebit.
Centrul vechi al orașului Orăștie
Centrul vechi al orașului Orăștie din Hunedoara se numără printre cele mai spectaculoase, sub aspect arhitectural și istoric.
Este vorba despre un centru în care casele săsești de secol XVIII par să ducă o luptă tăcută împotriva caselor românilor înstăriți din secolul XIX. Până în urmă cu puțin peste o sută de ani, sașii dominau centrul istoric din Orăștie, iar casele lor, cu porți înalte și masive, cu 1 sau 2 etaje și acoperișuri cu vârf teșit au fost luate cu asalt de case ceva mai moderne, stil Art Nouveau, pline de fast arhitectural, specific românilor cu avere de la 1850.
Aceste clădiri ale românilor au aspectul unor mici palate, cu turnuleț central, cu balcoane dantelate, cu ferestre încadrate de sculpturi diafane. În prezent, centrul istoric al Orăștiei are un fermecător aer medieval, cu influențe săsești, dar cu atmosferă ospitalieră, tihnită, de târg românesc. Turiștii se pot plimba pe străduțe pavate cu dale micuțe, se pot odihni pe bănci seara, sub lumina felinarelor, ori se pot delecta cu o cafea la terasele deschise în aer liber, chiar în mijlocul străzilor.