Nevertebratele – acele vietati care nu au coloana vertebrala – sunt raspandite pe toata planeta, dar din toate habitatele posibile unde traiesc, cel mai mult apar in apa oceanelor, pentru ca acesta este mediul unde viata animala a aparut initial. Stramosii nevertebratelor sunt microorganismele monocelulare care erau similare protozoarelor vii. In articol prezentam top 10 al celor mai mari specii de nevertebrate din lume.
1. Calamarul colosal (Mesonychoteuthis hamiltoni) este cea mai mare specie de cefalopode din lume si cu siguranta cel mai mare reprezentant al nevertebratelor de pe planeta. Are lungimea corpului de 12-15 m sau chiar mai mare, greutatea de cateva sute de kg, ochii cu diametrul de 27 cm si multe tentacule lungi de pana la 8 m. Traieste la adancimi mari (de 1000-2000 m) in apele marilor si oceanelor din partea de nord a Antarcticii, in sudul Africii de Sus si sudul Americii de Sud.
2. Peruvianul gigant (Scolopendra gigantea) este cea mai mare specie de centipede din lume. Face parte din categoria artropodelor terestre, este carnivora si foarte agresiva. Traieste in padurile tropicale si subtropicale ale Americii de Sud. Are trunchiul format din 21 de segmente prevazute cu cate o pereche de picioare ce sunt folosite la mers prin frunzisul padurilor, solul afanat si bustenii putreziti culcati la pamant.
3. Viespea-gigant asiatica (Vespa mandarinia) este cea mai mare specie de acest gen, are anvergura aripilor de 7,5 cm si lungimea corpului chiar mai mare de 4,5 cm. Prefera regiunile cu umiditate ridicata din Paninsula Iberica si pana in Orientul Indepartat. Aceasta specie a fost introdusa si in alte zone ale globului, pe continentul Africii si Americii. Are corpul de cinci ori mai mare decat o albina din regiunile europene.
Intepatura sa este extrem de dureroasa, iar pentru oamenii alergici la intepaturile de viespi poate deveni chiar mortala. O astfel de viespe este un pradator feroce pentru insecte, au mandibulele foarte puternice, ca ,,de otel”, cu ele isi prind prada si taie lemnul atunci cand isi construiesc cuibul. Acul este destul de mare, are pana la 6 mm lungime si este conectat la o glanda veninoasa ce se gaseste in interiorul abdomenului.
4. Paianjenul de mare gigant (Colossendeis colossea) are lungimea corpului de 15-18 cm si picioarele din fata lungi de pana la 23 cm. Este considerat cea mai mare specie de paianjen marin din lume.
5. Paianjenul vanator gigant (Theraphosa blondi) este cea mai mare tarantula din lume. Traieste in America de Sud si are lungimea de 25-30 cm. Se hraneste cu soparle, broaste, serpi si rozatoare (ex. soareci).
6. Meduza gigant Cyanea capillata sau meduza coama de leu este raspandita in Oceanul Atlantic, Pacific, in Marea Baltica si Marea Nordului. Este considerata cel mai lung animal nevertebrat de pe planeta, are diametru de peste 2 m si lungimea tentaculelor de pana la 37 m. Prefera apele reci, iar hrana sa consta din crustacee, pesti mici si plancton.
7. Lacustele uriase fac parte din categoria nevertebratelor. Unele specii au marimi foarte mari si de aceea pot fi considerate cele mai impresionante nevertebrate din lume. Stilul lor de viata este migrator si de adaptare la habitate unde gasesc multa hrana.
8. Insecta Deinacrida heteracantha este una din cele mai mari specii de acest gen. Traieste in Noua Zeelanda si are cea mai mare greutate din toate speciile de lacuste din lume, cantareste 75 g. In cazuri exceptionale o astfel de insecta poate ajunge la lungimea de 8 cm.
9. Crabul gigantic japonez (Macrocheira kaempferi) traieste sub apa si este considerat cel mai mare artropod din lume. Are corpul lung de 3,8 m si greutatea de 19 kg. Traieste in adancurile Oceanului Pacific, la adancimi de cel mult 300 m si poate trai pana la 100 de ani.
10. Specia Bathynomus giganteus reprezinta cea mai mare vietuitoare din familia izopodelor. Aceasta face parte din grupul crustaceelor ce se aseamana cu crabii si crevetii. Traieste pe fundul marilor si oaceanelor, are lungimea corpului de 16 cm si este o specie carnivora.