Treptele Potemkin sunt o atracţie majoră a oraşului Odessa, acestea fiind considerate cele mai frumoase scări din întreaga Europă. De altfel, treptele sunt considerate un simbol al Odessei, acestea unind centrul oraşului cu portul. Treptele au fost concepute în anul 1825 de către arhitecţii Francesco Boffo, Avraam I. Melnikov şi Pot`e ca parte integrată a planului unui bulevard. Proiectul a fost susţinut de Tarul Nicolae I, însă, treptele au fost realizate între anii 1837-1841 din iniţiativă Prinţului Vorontsov, care a privit realizarea acestui bulevard de scări drept un cadou pentru soţia sa Elizabeth.

Potemkin1

În prezent, Treptele Potemkin sunt cunoscute şi sub denumirile: Bulevardul de Scări, Treptele Uriaşe sau Treptele Primorsky. Monumentul este alcătuit din 192 de trepte şi se desfăşoară pe o lungime de 142 de metri. Iniţial, treptele au fost în număr de 200, însă 8 dintre acestea au fost distruse în anul 1866, pentru a facilita construirea străzii Primorsky. Treptele sunt concepute să creeze o iluzie optică. O persoană ce se uită de sus vede doar peisajul, treptele fiind invizibile, însă în momentul în care treptele sunt privite de jos, acestea par nesfârşite. Această iluzie optică este datorată dimensiunilor diferite ale treptelor. Astfel, treptele de sus măsoară 12.5 metri şi se măresc treptat până la dimenstiunea de 21.7 metri.

Treptele Potemkin nu au fost denumite așa pentru a-l comemora pe constructorul Grigory Potemkin sau pentru a aminti de revolta de la Potemkin. Acestea au fost denumite astfel datorită celebrului film regizat de Sergey Eisenstein, Crucişătorul Potemkin. Filmul prezintă scene ale revoltei din anul 1905, când echipajul Cuirasatului Potemkin s-a revoltat împotriva ofiţerilor regimului Ţarist. Una dintre cele mai impresionante scene este constituită de masacrul de pe Treptele Potemkin din Odessa, când au fost ucişi sute de oameni lipsiţi de apărare.

Citește și:  Orasul Gwalior: Obiective turistice India - Gwalior

Potemkin11

Ca orice altă structură de această mărime, Treptele Potemkin din Odessa sunt înconjurate de diverse zvonuri şi legende. Un zvon spune că în timpul unei vizite, cancelarul german Helmut Kohl a cerut construirea unor trepte fiindcă încă din copilărie şi-a dorit să se uite la mare de pe cele mai înalte trepte. Un alt zvon spune că locuitorii Odessei obişnuiau, în timpurile vechi, să-şi ascundă bunurile în nişte spaţii secrete de sub treptele Potemkin.

Încă din anul 1902, a fost anexat un funicular, care ulterior, în anul 1970 a fost înlocuit de o scară rulantă. La începutul anilor ‘90, în urma unor conflicte, scările au fost deteriorate. Acestea au fost înlocuite 10 ani mai târziu. Mai mult de atât, în anul 2005 a fost restaurat şi funicularul.

Potemkin111

Experienţa pe care Treptele Potemkin din Odessa o oferă este unică, însă, pentru a experimenta în adevăratul sens al cuvântului dimensiunea şi măreţia acestora, şi pentru că turistul să simtă şi să se bucure de panorama fantastică, acesta trebuie să coboare şi să urce treptele. Anii îndelungaţi de istorie şi poveştile ce stau în spatele Treptelor Potemkin din Odessa ne conduc către vârful treptelor de unde orizontul se pierde în mare, iar briza marii şterge atent urmele paşilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.