Orasul Trondheim este al treilea cel mai mare oras din Norvegia, avand peste 170 000 de locuitori. Este centrul administrativ al tinutului Sør-Trøndelag si se afla in golful Trondheimsfjord, la gura de varsare a raului Nidelva din Marea Norvegiana. Orasul a fost fondat in 997, reprezentand initial un post commercial, devenind mai apoi capitala, pe vremea vikingilor (pana in 1217). Teritoriul de astazi s-a format prin unirea Trondheim-ului cu Byneset, Leinstrand Strinda si Tiller in anul 1964.

Trondheim

Trondheim se afla intr-un climat hemiboreal oceanic, extremele sale fiind continentale in suds i subarctic in nord. Temperaturile medii ale iernii coboara pana la -5 sau -2 grade. Cea mai mare temperatura inregistrata a fost 35 de grade, in 1901, iar cea mai mica temperature a fost de -26 grade Celsius, in anul 1899.

In ciuda faptului ca Trondheim este un oras destul de mare si de dezvoltat, el gazduieste si animale salbatice. Se pot intalni vidre, castori, diverse rozatoare, sconcsi, vulpi, cerbi, iar elanii si caprioarele se aventureaza prin oras, in cautare de hrana.

Doritorii de cumparaturi pot vizita zona centrala a orasului unde sunt imprastiate nenumarate magazine. In zona vechilor docuri exista astazi un mall numit Solsiden (The Sunny Side), unde isi fac veacul in special tinerii.

Turistii interesati de cultura si istoria orasului pot vizita DORA 1, ce reprezinta o baza germana de submarine folosita in cel de-al doilea razboi mondial. Astazi gazduieste arhivele orasului, ale statului si o universitate. Parte din ea a fost folosita si ca loc de sustinere a concertelor.

Citește și:  Alghero - Italia : Orașe de vizitat
DORA 1
DORA 1

In partea estica a orasului se poate gasi fortareata dezafectata Kristiansten, construita in 1681 ce a servit ca loc de apararea impotriva suedezilor, in 1718. O alta atractie este insulita Munkholmen. Locul a fost folosit ca loc de executii, manastire, fortareata si inchisoare, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial a reperzentat o statie de arme folosita impotriva aeronavelor.

fortareata Kristiansten
fortareata Kristiansten

In Trondheim se gaseste una din cele mai mari cladiri facute din lemn, din Europa Nordica; se numeste Stiftsgarden si a fost o resedinta regala construita de Cecilie Christine Scholler, in 1774. Are 140 de camere ce se intind pe 4 000 de metri patrati.

Stiftsgarden
Stiftsgarden

O alta cladire importanta este Catedrala Nidaros. A fost construita in 1070 si era considerata una din cele mai importante locuri de pelerinaj din nordul Europei. Astazi este cea mai nordica catedrala medieval din lume, fiind a doua ca marime din Scandinavia. Aceasta catedrala are sub grija alte 21 de biserici din municipiul Trondheim. Multe din ele sunt vechi de cateva sute de ani, iar cateva au fost construite acum mai bine de 1000 de ani.

catedrala Nidaros
catedrala Nidaros

Calatoria culturala se poate prelungi pana la muzee precum: Muzeul de Arta din Trondheim (ce detine una din cele mai mari colectii de arta din Norvegia), Muzeul National al Artelor Decorative (ce are o foarte mare colectie de arte decorative si design plus o expozitie permanenta cu specific japonez), Muzeul de Stiinta, Muzeul Natural de Istorie si Arheologie (ce face parte din Universitatea Norvegiana de Stiinte si Tehnologie), Muzeul Maritim, Muzeul National Ringye si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.