Orasul Turku este localizat pe coasta sud-vestica a Finlandei, aproape de gura de varsare a raului Aura. Este cel mai vechi oras din tara, luand nastere in secolul XIII. A fost capitala Finlandei pana in 1812, cand datorita dominatiei rusesti, (capitala) a fost mutata la Helsinki.

Are o populatie de 181,569 de locuitori, iar in 2011 a fost numita Capitala Europeana a Culturii. Este un important punct commercial, prin portul sau trecand peste 3 milioane de pasageri, anual.  In 1996 a fost desemnat Orasul Craciunului. Exista doua limbi oficiale in Turku, deoarece 5% din populatia sa considera suedeza drept limba materna.
Desi a fost fondat in seculul XIII, aici s-au gasit dovezi arheologice ce dateaza din Epoca de Piatra. Prin anii 1300 s-au construit Catedrala Turku, Castelul si manastirea dominicana, astfel, orasul devenind cea mai important locatie medievala a Finlandei.

catedrala din Turku
catedrala din Turku

Desi a avut un rol important in istorie si a fost cel mai dezvoltat oras, astazi Turku a fost intrecut de capitala Helsinki. Zona in care se afla fosta capitala se numeste si astazi Finland Proper, deoarece, inainte, termenul ‘Finlanda’ era folosit doar pentru regiunea din jurul orasului Turku.

Numele orasului provine din limba slavica si, in finlandeza, inseamna “piata”. Pentru Castelul din Turku se folosea numele “abo” (in limba suedeza se leaga de cuvantul “aboratt” ceea ce inseamna “dreptul de a trai la”), ceea ce le dadea cetatenilor dreptul sa traiasca pe teritoriul detinut de coroana.

Castelul din Turku
Castelul din Turku

Centrul orasului este chiar langa gura raului. Aura traverseaza suprafata orasului Turku (de 245 kilometri patrati), impartindu-l in doua. Exista in jur de 10 poduri construite peste raul Aura. Bacul Fori ofera transport gratuit pietonilor si biciclistilor ce doresc sa ajunga de pe o parte pe alta a raului.

Citește și:  Ambewela - Sri Lanka: Orașe de vizitat

Climatul in care se afla aceasta locatie este unul continental umed. Vara este calduroasa cu temperature ce ajung la 30 de grade Celsius, iar iarna este consistenta in ninsori. Temperatura medie anuala este 5,5 grade Celsius, iar precipitatiile cad in jur de 720 mm pe an.

Arhitectura orasului a fost puternic modificata, fiind distruse cateva cladiri cu o importanta istorica deosebita. Hotelul Pheonix, ce a fost construit in 1878 si a reprezentat prima Universitate din oras a fost distrusa in 1959 pentru a se construi o cladire de apartamente. Casa Nobel a fost de asemenea demolata, fiind prima cladire din tara care a fost fotografiata. Rolul acestor demolari a fost reorganizarea stradala ale locurilor circulabile si ale locuintelor.

Muzeul de arta
Muzeul de arta

Din punct de vedere cultural, orasul Turku are nenumarate locatii ce merita vizitate. Teatre, muzee (Muzeul de Arta Turku; Muzeul Sibelius, specializat in muzica; Muzeul Aboa Vetus, ce cuprinde un sit arheologic din secolul XIV; Muzeul de obiecte artizanale Luostarinmaki, etc.), sali de cinema, galerii de arta, orchestra filarmonica, piata medievala si multe alte locatii unde se organizeaza diverse festivaluri (Festivalul de muzica din Turku, Festivalul de rock Ruinsrock etc.). De Craciun, exista traditia de a sarbatori Declaratia de Pace a Craciunului, ce ia parte in Vechea Piata din Turku.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.