Turnul inclinat din Pisa, Italia, a fost construit ca parte din Piata Miracolelor si este cea mai veche structura a pietei, dupa Catedrala si Baptisteriu. Se afla in centrul orasului Pisa, pe coasta de vest a Italiei. O inscriptie aflata deasupra intrarii, in partea dreapta, ne spune ca turnul a fost construit incepand cu  9 august 1173.Unul din scopurile pentru care a fost construit Turnul inclinat din Pisa, Italia, este acela de a servi drept clopotnita pentru Catedrala. Totusi, scopul principal pentru care a fost construit ramane acela de a arata lumii intregi bogatia si puterea orasului Pisa. In acele timpuri, Pisa, cu flota ei impresionanta, era unul dintre cele mai puternice si influente orase italiene. Acesta repurtase numeroase victorii in razboaiele de pe tot cuprinsul Marii Mediterane, iar noul turn trebuia sa reflecte aceste victorii. De aceea Turnul inclinat din Pisa, Italia, arata atat de diferit de alte clopotnite obisnuite.

Turnul inclinat din Pisa1

La cativa ani dupa ce a inceput constructia turnului, acesta a inceput sa se aplece spre sud-est. Acest lucru se datoreaza faptului ca turnul a fost construit pe o fundatie extreme de proasta, care are doar 3 metri adancime. Turnul, de asemenea, a fost construit pe un teren moale si instabil, fapt care a permis fundatiei sa isi schimbe putin directia. Aceasta a facut ca o parte din turn sa se scufunde in pamant. Cand s-a intamplat acest lucru, trecusera 5 ani de la inceperea constructiei, iar turnul ajunsese deja sa aiba trei etaje. Atunci constructia turnului a fost oprita timp de un secol.

Pauza in constructia turnului nu s-a datorat problemelor de constructie, ci faptului ca locuitorii din Pisa erau aproape in permanenta in razboi cu orasele Genoa, Lucca si Florenta. Aceasta pauza in constructie a dat timp straturilor de sol sa se aseze. Cel mai probabil, acest lucru a salvat Turnul din Pisa, Italia, deoarece, fara piedicile puse de acele razboaie constructia ar fi continuat, iar turnul s-ar fi prabusit cu totul.

Turnul inclinat din Pisa11

In anul 1272, constructia turnului s-a reluat. Intr-un efort de a compensa pentru inclinare, inginerii au construit etajele superioare cu o parte mai inalta decat cealalta. Cu noua schimbare, turnul a inceput sa se aplece in cealalta directie, spre sud-vest, in loc de sud-est ca inainte. Terminarea constructiei turnului a mai durat inca vreo 100 de ani, intrucat iar au izbucnit razboaie care au interferat cu aceasta. Odata cu terminarea camerei unde era tinut clopotul, in 1372, cel mai neobisnuit monument din lume, a fost declarat complet.

Citește și:  Gradina Manitoga: Obiective turistice SUA - Garrison

Turnul inclinat din Pisa, Italia, a fost supus unui numar destul de mare de restaurari si incercari de stabilizare, nu doar din cauza inclinarii, ci si din cauza varstei sale si a expunerii la vant si ploaie. Primul proiect de stabilizare a fost initiat in anii 1960, cand inginerii si-au dat seama ca unghiul inclinarii crestea odata cu inmuierea fundatiei. S-au dezbatut multe metode pentru a contracara acest lucru, una dintre ele fiind adaugarea a 800 de contragreutati din plumb la capatul bazei ridicate. Mai tarziu, in 1990, a fost initiat un proiect urias de restaurare si stabilizare.

Turnul inclinat din Pisa111

In timpul acestui proiect, Turnul inclinat din Pisa, Italia, a fost inchis pentru public, iar clopotele au fost scose pentru a mai scapa de greutate. Planul era sa indrepte turnul prin indepartarea a 38 de metri cubi de pamant de dedesubtul parti ridicate, folosind burghie speciale. Pentru a putea mentine stabilitatea turnului in timpul acestui proiect indraznet, au fost legate cateva cabluri groase in jurul turnului, la etajul trei, care au fost ancorate la cateva sute de metri distanta.

Apartamentele si casele din preajma turnului au fost si ele evacuate pentru siguranta oamenilor. In 2001, acest proiect a fost in sfarsit terminat, iar Turnul din Pisa fusese indreptat cu 45 de centimetri, exact aceeasi pozitie pe care o avusese in 1838. Dupa aceste eforturi de restaurare si stabilizare, turnul a fost redeschis publicului in decembrie 2001 si a fost declarat stabil pentru inca 300 de ani.

Turnul inclinat din Pisa1111

Turnul din Pisa, inalt de 56 de metri, este faimos in toata lumea, nu doar pentru aspectul sau frumos, ci mai ales pentru aspectul sau inclinat. Este unul dintre cele mai grele turnuri inclinate din lume, si cu siguranta cel mai faimos dintre toate. Inainte de restaurarea din 1990 si 2001, turnul se inclinase la 5.5 grade, dar acum inclinatia turnului este de 4 grade. Asta inseamna ca varful turnului se afla la 4 metri distanta de locul in care ar fi trebuit sa fie, daca turnul ar fi fost perfect drept. Turnul are aproape 300 de trepte, iar odata ajunsi in varf puteti vedea o priveliste extraordinara a Pietei Miracolelor si a orasului Pisa. Astazi, Turnul inclinat din Pisa, Italia, este atractia turistica numarul 1 din regiune, atragand oameni din toata lumea. Acesta este inscris pe lista UNESCO a Centrelor din Patrimoniul Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.