Partea a treia, o mică escală în câteva orașe-oază din vale
Drumul de întoarcere spre orașul Seyun este monoton, prăfos și lin, strecurându-se prin valea largă; tot timpul crezi că te-ai trezit acolo din întâmplare, așteptând ca lucrurile să se îndrepte. Dar odată ce ajungi în Seyun, contrar așteptărilor, găsești un oraș plin de verdeață, așezat într-o oază a văii uscate și sterpe. Orașele din zonă au nume sonore, ciudate și greu de ținut mine: Seyun, Shibam, Dawan, Hajrin.
Cel mai mare oraș din valea Hadramawt, Seyun, este faimos pentru casele înconjurate de un covor verde, grădini mari, păduri de palmieri. Acesta este capitala administrativă a văii din secolul al XV-lea. Orașul a fost menționat din Antichitate, în inscripțiile lui Alomsnad. Istoricii au spus că era un Seyun mare și prosper. Un loc interesant pentru vizitatori este Palatul Sultanului Mare (Palatul Al Katheir Sultan), cunoscut în prezent ca Palatul Revoluției, format din cinci etaje, ce include zeci de camere și alte utilități. Acesta a fost transformat într-un muzeu de antichități, de obiceiuri și meșteșuguri tradiționale.
Creativitatea yemenită pentru lucrările de artizanat te vor uimi vizitând Castelul Al-Ghalas unde vei învăța mai multe despre prelucrarea lemnului, a ceramicii, despre țesătorii de textile cu motive păsări, despre cum se confecționează obiectele de artizanat din piele. Există, de asemenea, o piață locală de unde poți să cumperi mai multe obiecte de artizanat și tradiționale.
Orașul verde Shibam
Shibam, spectaculosul oraș din Valea Hadramawt, este mai vechi de 1500 de ani și situat în centrul regiunii, aproximativ la 19 de kilometri de Seyun. Una dintre caracteristicile unice ale acestui oraș este frumusețea sa arhitecturală. De departe, acest oraș apare ca un castel din cauza caselor sale nobile, albe, bej sau nuanța nisipului, unele ajungând până la înălțimea de opt etaje. Aceste structuri au fost construite folosind cărămizi de lut, întărit de paie. Tot ceva unic în oraș sunt trecerile sau podurile dintre case, folosite de localnici pentru a trece de la casele lor la casa unui vecin.
Mulți călători din Europa vizitează orașul Shibam, numit Manhatan-ul din deșert sau orașul cu zgârie-nori din lut. În anul 1984, UNESCO a inclus orașul Shibam pe lista de patrimoniu internațional. Structuri cum ar fi Marea Moschee, construită în epoca califului abbasid Harun al-Rashid și zidurile antice ale orașului, datează din secolul al XVII-lea, considerate a fi site-uri la fel de semnificative în Shibam. Acest oraș este construit din blocuri de lut, așezate într-un mod foarte compact, strict și exact, matematic. Amplasarea urbanistică a orașului este unică, deoarece structura clădirilor este o replică a formei geografice a munților înconjurători.
Clădirile sunt elegant împodobite cu picturi și fresce albe. Privind în perspectivă, casele par învelite de un strat de dantelă fină. Un tur pe jos al orașului, plimbându-te printre primele clădiri zgârie-nori din lume este o experiență incredibilă. Este foarte greu de crezut că aceste structuri înalte au fost construite cu sute de ani în urmă, iar faptul că încă mai sunt locuibile dovedește creativitatea și geniul arhitectural al tradițiilor din Hadramawt. Aleile dintre clădiri sunt înguste, fiind transformate în locuri de joacă pentru copii și pentru negustorii care își vând produsele pe tarabe. Te poți întâlni și cu unele capre care merg la păscut, folosind aceeași stradă cu pietonii sau cu motocicletele, dar nimeni nu se sinchisește. Geamurile caselor sunt mici, dar foarte dese, mai multe decât suntem obișnuiți să vedem, amplasate una lângă alta pentru a permite pătrunderea aerului în interior. Din păcate, unele case au nevoie de lucrări de restaurare. Dacă ai puțin noroc, poți urca pe acoperiș pentru a te bucura de panorama văii Shibam. De sus, aleile dintre blocuri par ca niște crăpături în stâncă. În centrul orașului, sunt amplasate o moschee și o școală, desigur, vopsite în alb.
Valea Dawan și cea mai scumpă miere de albine din lume
Satele așezate de-a lungul drumului ce duce către valea Dawan (din Hadramawt) și mica așezare cu același nume reprezintă stilul arhitecturii de est, în Yemen. Valea Dawan este cunoscută datorită producției de miere sălbatică, considerată a fi cea mai bună și cea mai scumpă miere din lume. Clădirile cu multe etaje din acestă vale sunt asemănătoare celor din Shibam totuși ele conțin mai multe elemente de decor. Primul lucru care iți va atrage privirea este blocul cu fațadele vibrante. Jocul de culori este minunat și creează un puzzle de nuanțe : galbene, albastre, verzi, roz și portocaliu. Marginea acoperișului este ornamentată de statui mici, în forme de lei. Pilonii ce se înalță de pe acoperiș au capetele decorate cu blazonul coroanei regale. Blocul în sine are o formă neregulată ce te face să crezi că, de fapt, construcția este un mic castel din basmele antice. Restul caselor sunt de culoare maro, din lut, decorate cu benzi laterale sau verticale de culoare albă.
Ultima noastră oprire în valea Hadramwt este în Hajrin, cel mai vechi sat din valea Hadramawt. Este situat pe colțul unei curbe din vale, într-o oază verde, cu palmieri înalți. Orașul este împărțit în două secțiuni adiacente, o parte amplasată pe laterala curbei și o parte ce are vederea către pădurea de palmieri. Nu ai prea multe de vizitat, dar satul în sine pare o oază înfrumusețată de lanțul verde al vegetației. Și aici chiar crezi că ești pierdut în timp, undeva acum 1000 de ani, sub soarele arzător, așteptând să vină spre tine beduini călare, cu fața acoperită.
Sfaturi pentru vizită în Yemen
Închei prin câteva sfaturi pentru călătorii spre Yemen: aici poate fi periculos, răpirile străinilor din ultimii ani s-au rezolvat pașnic, nu au fost răniți cei răpiți, dar e mai bine ca toți turiștii să fie precauți. Răpitorii sunt interesați de cetățeni din țări ca Statele Unite, Franța, Canada, etc…nu cred că românii sunt atât de prețioși, pentru că se urmăresc răscumpărări în bani pentru cei răpiți. Femeile trebuie să fie îmbrăcate decent, cu haine lungi si brațele acoperite. Este mai bine așa, pentru că soarele arde tare, mai ales o piele de european alb. Un permis de vizită se obține de la agențiile de turism care organizează diferite excursii și cunosc regulile locului. Pozele pentru viză se fac în costum și cravată, femeile fără decolteu. Cei ce dețin în pașaport o viză pentru Israel nu vor primi viza de intrare în Yemen. Vaccinările pentru hepatita A și B ar trebui făcute. Perioada cea mai bună pentru vizită este în lunile aprilie-mai și septembrie-octombrie când nu este atât de fierbinte în deșert și nici frig pe munte. Prețurile sunt foarte mici, localnicii nu au obiceiul să jupoaie străinii, dar e bine să fiți atenți. Hoteluri în fiecare localitate se găsesc la un preț foarte mic și este bine ca o agenție să va rezolve totul din timp.
În încheiere, mai pot spune ca Valea Hadramawt poate fi descrisă ca un muzeu în aer liber, la fiecare curbură a muntelui poți descoperi mici comori neatinse de adierea schimbării, unde orașele-oază sunt încătușate în timp și spațiu.