Vanatul de ursi este la mare cautate, mai ales acum, cand pe la toate posturile de televiziune sunt prezentate cazuri de atacuri de urs! Nu degeaba Romania se afla pe lista celor mai bune locuri de vanatoare pentru aceste animale, avand in vederea ca ursul brun are cea mai mare densitate si cel mai mare numar de exemplare la noi in tara! Pe deasupra, Romania mai si permite vanatoarea de ursi din cauza populatiei ridicate, care ajunge in zone suburbane in aventura dupa mancare.

Majoritatea ursilor care coboara in civilizatia omeneasca sunt insa pui, mai slabi si mai mici ca si gabarit si din cauza ca nu au cu ce se hrani. Cei din inima muntilor sunt mult mai mari si isi duc viata solitar, insa daca hrana nu le ajunge, nu vor ezita sa coboare catre sate si orase de la poalele muntilor in cautare de hrana.

Conform institutiilor abilitate, numarul de ursi de la noi din tara se ridica la peste 6.600 de exemplare, pe cand conditiile permit existenta a doar 4.000 de exemplare. Se pare ca defrisarile masive distrug habitatul natural al animalelor si pun in pericol viata umana, insa cum ursul brun este specie in exces in Romania, autoritatile par a incuraja vanatul de ursi. In intreaga Europa populatiile de urs au fost decimate in ultimii ani din cauza defrisarilor si a vanatului in exces.

Se pare insa ca organizatiile non-guvernamentale care incearca sa protejeze animalele au avut intalniri cu Ministerul Mediului si Padurilor pentru a incheia o intelegere in favoarea animalelor.

Asta nu opreste vanatul de ursi in Romania, care se gasesc inca in exces si care pun in pericol viata oamenilor pe de o parte. In plus, aceasta activitate este si una banoasa pentru autoritati. Strainii sunt, in general, cei care adora sa vaneze si, cum tara noastra este una dintre putinele in care legislatia permite vanatoarea de ursi, aici ajung cei mai multi amatori ai acestui sport sangeros.

Recordul la trofeu de blana de urs brun eurasian a fost realizat pe un exemplar romanesc, iar trofeul de craniu de urs apartine unui exemplar rusesc, urmat de unul roman. Ursii pot fi vanati in doua reprize anuale in Romania, in sezonul de primavara, intre 15 martie si 15 mai, si in sezonul de toamna – iarna intre 15 septembrie si 31 decembrie.

Metodele de vanat ursi acceptate in tara noastra sunt jocurile de vanatoare, panditul si permisul de vanat special, fiind interzise alte metode de vanat considerate sangeroase precum impuscatul orbeste, folosirea sagetilor sau capcanele. Specialistii recomanda folosirea armelor de calibru mare atat pentru vanat mai rapid, cat si pentru curmarea suferintei animalului mai repede.

In Romania, cele mai mari populatii de ursi unde se permite vanatul se gasesc in Carpatii de Sud-Est, in Gurghiu, Fagaras si Vrancea.

Iubitorii de animale nu pot ramane cu ochii inchisi la acest sistem romanesc care se indreapta cu pasi repezi spre distrugerea unui intreg habitat, acestia spunand ca noile campanii de „denigrare” a animalelor salbatice exista doar pentru a aduce mai multi bani. Strainii prefera sa vina la noi in tara pentru a vana deoarece, in majoritatea tarilor europene, numarul de exemplare mari este mult mai mic, iar acestea se afla pe listele protejate ce nu permit vanatoarea de ursi. In plus, un exemplar poate ajunge sa coste chiar mai mult de 10.000 de euro, bani pe care strainii ii lasa la noi in urma vanatului desfasurat pe teritoriul tarii noastre.

Statisticile arata ca in fiecare an se elibereaza in jur de 250 de permise de vanatoare de ursi in padurile romanesti sau chiar in afara acestora, pentru ca, odata ce ursii au ajung in zonele rurale de la poalele muntilor si padurilor, acestia sunt declarati periculosi, desi poate au fost impinsi de braconieri sa iasa din habitatul lor. Astfel, se deschide ocazia vanarii acestora in vederea extirparii pericolului.

Lucrurile in ceea ce priveste vanatoarea de ursi in Romania, raman complicate, permisele de vanat nefiind eliberate oricui. Cele doua parti ale baricadei sunt chiar Ministerul Mediului si Padurilor si organizatiile non-guvernamentale, fiecare dintre cele doua avand o parere si principii proprii in ceea ce priveste soarta ursilor bruni din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.