Venetia este un oras din nord-estul Italiei ce face parte din grupul de 118 de insule separate prin canale si unite de poduri. Se afla intr-o laguna mlastioasa ce se intinde pe malurile raurilor Po si Piave. Este capitala regiunii Veneto si are aproximativ 270 000 de locuitori. Atat laguna, cat si orasul sunt inregistrate in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Numele sau provine de la oamenii Veneti, care locuiau regiunea in secolul X i.Hr. A fost capitala Republicii Venetia si a fost cunoscuta si sub numele de “Queen of the Adriatic” (Regina Marii Adriatice), “City of Water” (Orasul din apa), “City of Masks” (Orasul mastilor), “The Floating City” (Orasul Plutitor) etc. A fost descris ca fiind cel mai frumos oras construit de om si cel mai romantic oras din Europa, fiind faimos mai ales datorita asezarii, arhitecturii si culturii sale.

arhitectura Venetia
arhitectura Venetia

De-a lungul istoriei a fost un loc destul de important din punct de vedere maritim, commercial, artistic si cultural. A reprezentat o mare putere maritima in Evul Mediu si in timpul Renasterii; de aici se importau matase, cereale si condimente. De asemenea a dominat arta incepand cu secolul XIII pana la sfarsitul secolului XVII, avand un rol major in perioada Renasterii. Reprezinta locul de leagan al unuia din cei mai mari muzicieni, Antonio Vivaldi. Din secolul XVIII a devenit un centru turistic important, astazi ajungand la 50 000 de turisti pe zi (2007).

Marele Canal
Marele Canal

In secolul XIX a devenit un important centru al modei, aici adunandu-se celebritatile si personalitati bogate pentru cumparaturi si plimbari. A continuat sa domine lumea modei pana in secolul XX. In anii 1980, turismul orasului a fost inviorat de Carnaval, acesta pornind o intreaga serie de festivaluri precum Bienala de la Venetia (ex: de arta, de arhitectura) si Festivalul de Film de la Venetia. Pe langa aceste atractii, turistii pot vizita si obiective importante precum Biserica St. Mark, Marele Canal si Piata San Marco. Pentru cei atrasi de lux exista Lido di Venezia, loc frecventat mai ales de starurile de cinema.

Citește și:  Burj Khalifa din Dubai - mai aproape de stele
Basilica San Marco
Basilica San Marco

Datorita frumusetii sale, orasul a fost subiectul multor creatii culturale precum: filme, carti, nuvele, poezii (ex: Candide de Voltaire, Merchant of Venice si Othello de Shakespeare, Casanova). Aici s-a filmat seria James Bond (From Russia with Love, Moonraker si Casino Royale), dar si videoclipuri ale artistilor muzicali, cum ar fi Like a Virgin a Madonnei.

panorma Venetia

Este de asemenea, un loc important pentru istoria muzicii a Italiei, fiind numita, de-a lungul timpului, Republica Muzicii. In secolul XVI a fost cel mai important centru muzical al Europei, muzicieni precum Adrian Willaert, Ottaviano Petrucci, Giovanni Gabrieli, Ippolito Ciera si Girolamo Dalla fiind doar cateva din numele ce au influentat muzica clasica a timpului.

Orasul se afla intr-o zona cu climat subtropical umed, avand ierni reci si veri blande. Precipitatiile medii anuale sunt de 748 mm. In centrul vechi al orasului, circulatia se desfasoara aproape in totalitate pe apa. Principala forma de transport este barca numita gondola si este folosita de turisti, dar si pentru casatorii, inmormantori sau alte ceremonii (ex: traghetti). Pentru a asigura circulatia celor ce prefera sa mearga pe jos, au fost construite aproximativ 400 de poduri peste canalele orasului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.