Astfel de mamifere marsupiale cunoscute drept oposumi amintesc prin numele lor de posumii din Australia care sunt animale ce se inrudesc cu ei, dar traiesc in Australia si fac parte din familia Phalangeridae. Oposumii sunt marsupiale didelfide (deoarece majoritatea apartin familiei Didelphidae) si sunt raspanditi in America. Ca si cangurii, aceste mamifere marsupiale prezinta pe abdomen un buzunar cunoscut cu numele de marsupiu. Unele specii traiesc in Canada, Mexic, SUA, sau chiar in Argentina, dar exista si specii care apar pe insulele din apropierea continentului America si anume in Antilele Mici.

Specii de oposumi:

Oposumul comunOpusul comun, specia Didelphis virginia

Una din cele mai cunoscute specii de acest gen din America de Nord este oposumul comun care are denumirea stiintifica de Didelphis virginia. Aceasta specie se adapteaza foarte usor la mediul salbatic in care traieste, este raspandita mai ales in regiunile din Mexic, SUA dar si in America Centrala. Este un bun inotator si catarator. Are corpul destul de mare, poate ajunge la lungimea de 33-50 cm si greutatea de 2-5,5 kg. Se remarca prin coada golasa si fata alba sau cenusie-pal. Oposumul comun este o specie predominant arboricola.

Oposumul-soarece (Marmosa murina) din America de Sud

In regiunile centrale si nordice ale Americii de Sud traieste oposumul-soarece care este cunoscut si cu numele de sobolanul lui Aeneas. Are denumirea stiintifica de Marmosa murina si se remarca prin ochii proeminenti si coada foarte lunga, de 13,5-21 cm. Are lungimea corpului de 11-14,5 cm si greutatea de 15-45 g. Aceasta specie are blana scurta si catifelata, in nuante maronii.

Mamifere marsupiale – Oposumul cu umeri negri (Caluromysiops irrupta), Foto: terrambiente.org

In vestul Americii de Sud traieste oposumul cu umeri negri. Are denumirea stiintifica de Caluromysiops irrupta si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are o dunga neagra in zona umerilor si poate ajunge la lungimea corpului de 21-26 cm si greutatea de 200-600 g.

Oposumul cu coada scurta (Monodelphis brevicaudata)

Oposumul cu coada scurta (Monodelphis brevicaudata) este o specie sud-americana de talie mica, are lungimea corpului de 11-14 cm si greutatea de 80-170 g. Blana este cafenie-roscata pe spate si cenusie pe abdomen, iar coada poate avea lungimea de 4,5-6,5 cm. Este o specie nocturna care isi face culcusul in scorburile copacilor.

Monodelphis domesticusMonodelphis domesticus, Femela si pui

In Guyana apare specia Monodelphis domesticus care este un bun catarator si are coada prehensila. Acest mamifer are obiceiul sa se catere pe peretii de trestie si sa intre in locuintele localnicilor.

Lestodelphys halli, Foto: ecotopia.hani.co.kr

Una din cele mai sudice marsupiale de acest gen din America este Lestodelphys halli. Aceasta specie traieste mai ales in Argentina si Patagonia, de aceea se spune ca face parte din grupul de oposumi-patagonieni. Are lungimea corpului de 14,4 cm si greutatea de 100 g. Coada este destul de lunga, poate avea 9,3 cm. Astfel de animale terestre au gheare lungi, incisivi mari, subtiri si ascutiti, iar hrana lor consta din mici animale si plante.

Specia Lutreolina crassicaudata in mediul sau natural

In partea de est a Muntilor Anzi si in Guyana traieste oposumul cu coada groasa care are denumirea stiintifica de Lutreolina crassicaudata. Multe exemplare ajung pana in Patagonia. La varsta adulta astfel de animale pot avea lungimea corpului de 25-40 cm si greutatea de 200-540 g. Coada lor este destul de mare (poate avea lungimea de 21-31 cm). Oposumul cu coada groasa este un bun catarator, alearga rapid pe sol, prefera zonele mlastinoase, impadurite, dar si locurile deschise si de savana.

Oposumul Rhyncholestes raphanurus, Foto: blueanimalbio.com

In Insula Chiloe din Chile si in provincia Llanquihue traieste oposumul Rhyncholestes raphanurus care apartine grupului de oposumi-chileeni. Are lungimea corpului de 11-12,8 cm si greutatea de 25-48 g. Blana sa este moale de culoare cafenie inchis cu pete, iar coada are lungimea de 6,5-8,7 cm si este negricioasa.

Specia Caenolestes caniventer, Foto: blueanimalbio.com

Oposumi sobolani sunt raspanditi in regiunile mai inalte din Columbia, Ecuador, in sudul Venezuelei si in Peru. Multe exemplare prefera pajistile din Muntii Anzi sau padurile alpine. Cele mai cunoscute specii sunt: Caenolestes fuliginosus, Caenolestes tatei, Caenolestes caniventer, Caenolestes obscurus si Caenolestes convelatus. Astfel de animale marsupiale seamana foarte mult cu sobolanii, se hranesc noaptea cu mici nevertebrate.

Oposumul Caenolestes fuliginosus, Foto: sisari.blog.rs

Specia Caenolestes fuliginosus poate avea lungimea corpului de 9,3-13,5 cm si greutatea de 20-40 g. Specia Caenolestes obscurus se remarca prin faptul ca prezinta cate 5 degete la membrele anterioare, iar cele exterioare nu au gheare, ele prezinta unghii. La membrele posterioare ghearele sunt ascutite si curbate.

Specia Lestoros inca, Foto: blueanimalbio.com

In Muntii Anzi si in regiunile sudice din Peru traieste specia Lestors inca, un animal marsupial care face parte din grupul oposumilor-incasi. Are blana cafenie, alcatuita din fire lungi de par, iar corpul are lungimea de 9-12 cm si greutatea de 20-50 g.

Specia Didelphis marsupialis, Femela cu pui

O alta specie de oposumi foarte cunoscuta in America este Didelphis marsupialis. Acest mamifer este raspandit din Mexic pana in Argentina de Nord si isi petrece timpul in special in lastarisurile din paduri, sau pe langa cursurile de apa.

Specia Didelphis albiventris

Specia Didelphis albiventris este raspandita in toata America de Sud, in zone impadurite dar si locuri deschise din apropierea raurilor.

Oposumul de apa (Chironectes minimus), Foto: enciclopediadeanimalesvirtual.blogspot.comSpecia Chironectes minimus, Foto: blueanimalbio.com

Oposumul de apa este o specie raspandita din sudul Mexicului pana in centrul Americii de Sud. Acest animal este singurul marsupial acvatic care exista. Are lungimea corpului de 26-40 cm si greutatea de 550-800 g. Are blana impermeabila, labele prevazute cu membrane interdigitale si coada cu varful alb. Este numit si yapok. Are denumirea stiintifica de Chironectes minimus.

Oposum, Foto: livt.net

O alta specie din America de Sud este Marmosa pusilla. Acest mamifer marsupial este de talia unui soarece si se hraneste cu mici animale sau insecte. Are botul ascutit, ochii foarte mari, coada lunga si golasa.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. oposumii sunt adorabili, site-ul asta-i super, dar cred ca ar trebui sa fie aici si emoticoane pt. comentarii, ar fii super wow! pana atunci, voi folosi semne grafice pt. floare, inima si zambilici! @-}– <3 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here