Vipera lui Wagler este o specie renumita pentru faptul ca este tolerata in templul taoist Penang din Malaezia. In acest loc de pelerinaj din sud-estul Insulei Penang sarpele traieste in semicaptivitate si este protejat si considerat ca un slujitor sacru al calugarului chinez Chor Soo Kong (care avea puteri magice si a fost ridicat la rangul de sfant) si in memoria caruia s-a ridicat acest tempul in 1850.

Ca si alte specii ale genului Tropidalaemus si aceasta are o forma caracteristica a corpului ce se aseamana cu o sulita. Capul este triunghiular si mare, botul ascutit, iar gatul foarte ingust face trecerea brusca spre corpul sau destul de puternic. Ca aspect exterior este un sarpe foarte frumos, acoperit cu solzi netezi si desi, se remarca prin culoarea de fond neagra si inelele transversale verzi si galbene, mai inguste.

Partea de deasupra capului are dungi galbene, iar in dreptul ochilor apare o banda neagra care se intinde de la varful botului pana in zona gatului. Partea ventrala a corpului este in nuante deschise, galbui. Exemplarele tinere au coloritul de fond verde cu benzi rosii si galbene care uneori pot ramane la fel si la varsta adulta.

Vipera lui Wagler este o specie lenta care in timpul zilei se odihneste in copaci. De aceea localnici de pe Insula Penang pastreaza copaci pe langa casa lor, ei cred ca acest lucru aduce numai bine familiei lor. Vipera prefera habitatul arboricol, este intalnita in paduri tropicale, subtropicale, dar si de foioase, apare la poalele muntilor, la altitudini de pana la 800-1000 m, in jurul lacurilor si rarilor, iar uneori si pe plantatii sau in padurile de bambus.

Noaptea, aceasta vipera devine activa, isi vaneaza prada formata din pasari, soparle si broaste, dar si alte mici mamifere. Fiind o specie care traieste intr-un mediu arboricol se intelege preferinta sa de a sta aproape tot timpul in copaci, foarte rar coboara pe sol. Se ascunde in scorburi, cuiburile abandonate de pasari sau in coronamentul copacilor.

Tropidolaemus wagleri
Tropidolaemus wagleri

Reproducerea la aceasta specie este vivipara. Femela este putin mai mare si mai flexibila decat masculul, are coada mai scurta, conica si mult mai groasa la baza. Dupa imperechere, la cel mult 5 luni femela face 16 pui care isi cauta singuri hrana din prima zi. Inainte cu 1-2 luni de a naste nu mai mananca deloc, refuza hrana.

In conditii de captivitate acest sarpe trebuie sa fie adapostit intr-un terariu de tip orizontal destul de spatios. In timpul zilei temperatura aerului trebuie sa fie de 32-35 grade Celsius in cea mai mare parte a terariului si in rest putin mai mica, intr-un colt mai rece poate ajunge pana la 20-22 grade Celsius.

Noaptea temperatura poate fi de 18-25 grade Celsius. Substratul poate fi realizat din muschi de turba si nuca de cocos. Terariul se decoreaza cu ramuri de copac si plante vii care nu sunt otravitoare. Umiditatea mare poate fi mentinuta constanta prin pulverizarea cu apa a peretilor terariului si a plantelor.

Aceasta vipera are corpul puternic si gros, cu lungimea de 0,8-1,3 m si capul masiv. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, destul de aproape de varful botului. Muscatura sa este foarte dureroasa insa nu provoaca moartea la om.

Vipera lui Wagler are denumirea stiinctifica de Tropidolaemus wagleri, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Speranta de viata la vipera lui Wagler este aproximativ 12 ani.

Video – Vipera lui Wagler (Tropidolaemus wagleri):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.