Provocarea pentru eroi, asa a mai fost denumit Vulcanul Etna, in descrierile care fac referire la el. Situat in insula Sicilia, in apropriere de orasele Messina si Catania, se inalta impunator acest vulcan, cu inaltimea de 3340 de metri, considerat a fi cel mai inalt si cel mai mare vulcan din Europa. Diametrul bazei masoara in jur de 160 de km, iar craterul se presupune ca are in jur de 40 de km. Legenda despre vulcan porneste undeva in negura timpului, pe vremea zeilor. Aruncand o privire de ansamblu, se pot observa pe coasta de Est a Siciliei trei stanci masive care se inalta impunator si sunt scaldate de valuri.
Ele se mai numesc Scogli dei Ciclopi si sunt structuri cu origine vulcanica, neasemanandu-se cu celelalte formatiuni stancoase de la tarm. Despre Scogli dei Ciclopi se spune ca au fost aruncate de catre monstrul Polifem asupra corabiilor lui Ulise. Ulise si insotitorii sai au fost opriti in Sicilia de catre ciclopi, considerati uriasii care mancau oamenii, iar conducatorul lor era nimeni altul decat Polifem, mai hidos decat ceilalti pentru ca el avea doar un singur ochi in frunte.
Ulise, impreuna cu ceilalti, au ascutit un par si dupa ce l-au inrosit in foc, l-au infipt in ochiul lui Polifem in timp ce acesta dormea, luand-o apoi la fuga catre corabia lor. Orb si in chinurile durerii, monstrul a rupt stanci din munte si a azvarlit cu ele inspre corabia aventurierilor, pe care spre norocul lor nu i-a nimerit, insa acele trei stanci au ramas acolo, pentru a aminti de forta ciclopului Polifem.
Conform legendei, daca priviti in interiorul insulei, se vede craterul vulcanului, care seamana cu ochiul unui monstru urias. Indiferent de ceea ce spune legenda, cert este ca de-a lungul timpului, vulcanul Etna a dovedit ca poate arunca bolovani mult mai mari decat Scogli dei Ciclopi, chiar si la distante mai mari. Ca forma de relief, Etna, face parte din categoria vulcanilor tineri, aprand doar acum aproximativ un milion de ani, ceea ce este si mai fascinant, deoarece pe cat este de tanar, pe atat de furios poate sa fie. Marimea sa actuala este de 3320 de m, insa in timp aceasta se modifica datorita eruptiilor care il modeleaza. Eruptiile care au loc distrug de cele mai multe ori culmile unui Vulcan, formand asa numitele caldere, in timp ce alte varfuri se inalta in preajma.
Conform mentiunilor si studiilor asupra lui, vulcanul Etna ar fi fost cu 30 de metri mai inalt acum un secol si ar mai fi avut inca alte doua varfuri pe langa cel actual. In prezent, pe unul din versantii muntelui, Vulcanul Etna are o caldera imensa, cu o gaura cu diametrul de 20 de km si cu adancimea de nu mai putin de 900 de m.
Toate acestea cand ajungi sa il privesti iti inspira senzatia ca esti langa ceva urias si primitiv, care iti inspira uimire si fiori in acelasi timp, senzatie ce este amplificata si de vaporii emanati din munte. Rezervorul de lava ce zace in vulcanul Etna, este lung de 30 de km si adanc de 4 km, este alimentat in permanenta de materie si gaze ce vin din interiorul Terrei si a carui presiune se acumuleaza treptat cautand mereu debuseuri in munte, pentru ca apoi sa erupa sub forma de fantani de foc.
Imaginea descrisa mai sus poate da impresia ca zona este deloc prielnica pentru a vietui, insa contrar asteptarilor, zona este una dintre cele mai populate din Sicilia, distrugerile nu sunt foarte numeroase si sunt lente, rareori ajungandu-se sa omoare pe cineva. Poate de aceea, locuitorii satelor distruse isi reconstruiesc casele in acelasi loc. Datorita cenusii vulcanice, solul este foarte fertil, iar recoltele foarte bogate, indeosebi recolta viilor, Sicilia fiind cunoscuta pentru vinul minunat care se produce aici. Locul este potrivit si pentru turism, pentru cine doreste sa aiba parte de o experienta inedita de a vedea natura in forma pura si bruta. Muntele se poate urca fara mari problem, deoarece pantele sunt line, iar minunea care are loc aici te intampina de la poalele vulcanului.
La poalele vulcanului Etna, te trezesti incojurat de vita de vie, portocali sau fistic, pentru ca mai sus sa iti rasara in fata ochilor culturi de meri sau de ciresi. Spre mijloc, paduri intregi de castani, aluni, mesteceni sau stejari se impun maret si isi duc viata pe un munte care fierbe. Apoi, mai sus, pe patul de lava cresc cateva mocuri de alpine sicilieni, pentru ca spre varf zona sa devina total neprielnica vietii.
Daca la poale erai intr-o varietate de vegetatie, din care nu vrei sa mai iesi, cand inaintezi spre varf de trezesti fata in fata cu ceva ce seamana a fi inceputul unei lumi, ceva primordial si primitiv. Este o intindere cenusie de zgura, lava si cenusa, cu fisuri care rasfula gaze. Pentru a vizita varful, cel mai bun moment al zilei sunt zorii, pentru ca din crater se observa acel licar rosu, care apare ca un far sau ca punct de reper pentru cei aflati pe mare. De pe varf se poate vedea toata Sicilia, Calabria si foarte vag Malta. E ca si cum v-ati afla la inceputurile primordiale ale vietii, iar in fata ta iti apare linistita si neclintita civilizatia.
Astfel, cine doreste sa urce pe vulcanul Etna, are mai multe posibilati, fie la pas, fie cu Telefericul care urca pana la inaltimea de 2600 de metri, fie cu o masina pana la un loc de parcare special amenajat, numit “Etna Nord”, dupa care calatoria spre craterul vulcanului se poate face cu un jeep aprobat de catre administratia locala. Tot de la locul de parcare puteti ajunge la crater pe jos, parcurgand traseul in aproape 5 ore, bineinteles, avand un ghid calificat pentru o astfel de excursie.