Yasukuni-jinja, cunoscut mai simplu drept sanctuarul Yasukuni, se afla in Chiyoda, Tokyo, Japonia si a fost ridicat in amintirea acelora care a murit pentru imparatul japonez, dupa anul 1853. Tocmai prin prisma acestei dedicatii, sanctuarul Yasukuni este neobisnuit, fiind un monument diferit fata de multele edificii ridicate in cinstea imparatului.

Istoria și semnificația sanctuarului Yasukuni

Peste 2 milioane de oameni, barbati, femei si copii, au murit in numele imparatului, iar numele acestora sunt trecute pe o lista enorma; cum era si de asteptat, aceasta lista a nascut numeroase controverse de-a lungul timpului, mai ales ca s-a aflat ca, in anul 1979, mai multi criminali din al Doilea Razboi Mondial au fost adaugati in secret pe aceasta lista.

Pe lângă rolul său memorial, Yasukuni-jinja găzduiește unul dintre puținele muzee dedicate celui de-al Doilea Război Mondial, oferind o perspectivă unică asupra istoriei militare a Japoniei.

Yasukuni-jinja1

Ba, mai mult decat atat, sanctuarul mai adaposteste si unul dintre putinele muzee dedicate celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ca si la alte sanctuare shintoiste din Japonia, si la acesta se tin ritualuri pentru principalele divinitati, denumite kami, insa sanctuarul a devenit celebru in intreaga lume datorita faptului ca a fost ridicat in cinstea unor oameni despre care, pana la acel moment, nu se spuneau foarte multe. Toate victimele au fost considerate egale, indiferent de statutul social sau de alte criterii.

De altminteri, singurul criteriu era ca acea persoana sa fi murit in serviciul Imperiului, acesta fiind si motivul pentru care s-a considerat ca nu este nevoie ca acei criminali sa fie scosi de pe lista. Pe de alta parte, s-a intensificat si tensiunea politica dintre Japonia si China, aceasta din urma tara sustinand ca este evident ca Japonia neaga orice greseala facuta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe langa muzeul militar deschis in anul 1872 si care contine multe echipamente de razboi, vizitatorii mai sunt impresionati de grandoarea arhitectonica a sa. E drept ca, aproape in fiecare perioada, Yasukuni-jinja devine centru al protestelor, mai ales atunci cand inalti demnitari japonezi viziteaza sanctuarul, insa, pentru multi, este o amintire vie a unei traditii pline de glorie.

Yasukuni-jinja11

Controverse și dispute internaționale legate de Yasukuni-jinja

Si totusi, exista voci, mai ales printre tarile vecine, care sustin cu sus si tare si Yasukuni-jinja nu este decat un simbol al unui trecut cumplit, opresiv si extrem de brutal fata de vecini si, in general, fata de conditia umana, atat de incercata in imperiu. Sanctuarul a fost ridicat in anul 1869, pe dealul Kudan din orasul Tokyo, hotarandu-se ca ar fi ideal daca structura ar fi construita chiar in apropierea Palatului Imperial.

Aceasta decizie a fost justificata prin dorinta de a comemora soldatii care se luptasera in timpul imparatului Meiji, dupa Revolutia din 1853, cunoscuta drept cauza care a dus la izbucnirea Razboiului Civil Boshin dintre anii 1868 si 1869.

Initial, Yasukuni-jinja a fost numit Tokyo Shokonsha, adica Sanctuarul unde sunt invitate spiritele divine, ca mai apoi sa primeasca denumirea din prezent, ce s-ar traduce prin structura Sanctuarul tarii linistite. Decizia de a redenumi sanctuarul i-a apartinut insusi imparatului Meiji, el luand aceasta hotarare in anul 1879, la fix zece ani de la ridicarea sanctuarului.

Imediat dupa al Doilea Razboi Mondial, comunicarea dintre sanctuar si stat a inceput sa se ingreuneze din cauza ocupatiei americane, aparand o ruptura brusca intre stat si religie. Este vorba despre perioada in care noua Constitutie japoneza a intrat in vigoare. In cadrul complexului Yasukuni-jinja, cele mai importante sunt Sanctuarul principall, Muzeul de Razboi si Chinreisha – Sanctuarul pentru linistirea spiritelor.

Yasukuni-jinja111

Tot aici, se mai afla si cateva memoriale, cum ar fi Statuia Vaduvei de Razboi, Statuia Pilotului Kamikaze si alte statui (a Cainelui, a Calului si a Porumbelului Voiajor). O realizare impresionanta este si Statuia lui omura Masujiro, ce a fost creata de Okuma Ujihiro, in anul 1893; statuia il comemoreaza pe Omura Masujiro, o personalitate care este considerat Tatal Armatei Japoneze Moderne.

La fel de spectaculos este si Monumentul Justitiei Radha Binod Pal, o realizare moderna, ce a fost ridicata in anul 2005; il comemoreaza pe judecatorul indian Radha Binod Pal. In sfarsit, astazi Yasukuni-jinja ramane un loc pe cat de enigmatic, pe atat de reprezentativ pentru o parte importanta din istoria Japoniei.

Aici, pe langa ritualuri, mai au loc si intalniri la nivel inalt, discutandu-se adevaratele semnificatii ale consecintelor pe care razboaiele le-a adus Japoniei; in plus, rolul Japoniei in diferite razboaie nu este decat o amintire in sanctuarul Yasukuni, ci mai degraba este temelia acestei spectaculoase constructii.

Festivaluri și evenimente organizate la Yasukuni-jinja

Sanctuarul Yasukuni este locul unor importante festivaluri tradiționale, atrăgând anual mii de vizitatori. Printre cele mai cunoscute evenimente se numără Festivalul de primăvară (Shunki Reitaisai) și Festivalul de toamnă (Shūki Reitaisai), unde sunt organizate ceremonii shintoiste și parade tradiționale. De asemenea, sanctuarul găzduiește demonstrații de kyudo (tir cu arcul japonez) și spectacole de dansuri kagura.

Muzeul Yūshūkan – O viziune japoneză asupra istoriei militare

Pe lângă sanctuar, complexul Yasukuni-jinja include și Muzeul Yūshūkan, un muzeu dedicat istoriei militare a Japoniei. Aici sunt expuse artefacte din timpul războaielor, inclusiv uniforme, arme și avioane de luptă folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Muzeul oferă o perspectivă unică, prezentând evenimentele dintr-un unghi naționalist, ceea ce a stârnit de-a lungul timpului critici internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.