Inaugurat la data de 13 iulie 1974, 1820 Settlers National Monument este amplasat pe dealul Gunfire, de unde domină oraşul sud-african Grahamstown, aflat în apropiere.

1820 Settlers National Monument1

Monumentul este dedicat coloniştilor britanici care au venit în această zonă în anul 1820 şi scoate în evidenţă rolul pe care limba engleză l-a jucat de atunci în societatea sud-africană. Imigranţii englezi, majoritatea dintre ei săraci, au fost încurajaţi de autorităţile britanice să se stabilească în regiune cu scopul de a creşte populaţia vorbitoare de limbă engleză din Africa de Sud. Evenimentul din anul 1820 a reprezentat una dintre cele mai importante etape ale stabilirii britanice în Africa, luând astfel naştere districtul Albany, dominat de cultura engleză. Stabilirea coloniştilor în zonă a fost un moment crucial în formarea diasporei engleze, iar Albany a constituit, pentru mulţi ani, o „insulă anglo-saxonă” într-un stat unde predominau limbile Xhosa şi Afrikaans, cu o cultură locală specifică.

La început, în anul 1820, în provincia Eastern Cape au ajuns aproximativ 4000 de colonişti englezi, care s-au stabilit în apropierea satului Bathurst şi li s-au acordat ferme şi unelte agricole. Însă lipsa de experienţă în domeniul agriculturii i-a determinat pe mulţi dintre ei să-şi abandoneze domeniile recent primite şi să se retragă la Bathurst sau în alte aşezări din apropiere, cum ar fi Grahamstown, East London şi Port Elizabeth, unde au revenit la meseriile lor. Un grup de colonişti s-a îndreptat spre regiunea Natal, în acele vremuri parte din Regatul Zulu. Populaţia Zulu le-a permis imigranţilor britanici să locuiască în zonă contra accesului la tehnologia armelor de foc.

1820 Settlers National Monument11

Proiectul monumentului îi aparţine arhitectului F. Jock Lamond (Jock) Sturrock, inspirat de stilul lui Louis Kahn. Clădirea se prezintă ca o structură masivă, de formă pătrată, iar de-a lungul anilor a devenit un punct de întâlnire pentru cetăţenii din Africa de Sud. Scopul construcţiei a fost acela de a servi drept centru de conferinţe pentru a încuraja libertatea de exprimare, dezbaterile deschise şi creativitatea. Picturile murale din edificiu au fost realizate de către artistul plastic Cecil Skotnes. Alte facilităţi din cadrul centrului sunt Teatrul Guy Butler, Council Chamber, Thomas Pringle Hall, Galeria Ntsikana, Atherstone Room & Yellowwood Terrace, Olive Schreiner Hall, Visitors Lounge şi Restaurantul Monumentului. Acestea au o capacitate variată şi pot găzdui de la 10 la 1000 de persoane. În cadrul evenimentelor care au loc aici se încurajează utilizarea limbii engleze.

Citește și:  Orasul Chester: Obiective turistice Anglia - Chester

1820 Settlers National Monument a fost afectat de un incendiu izbucnit în anul 1994, fiind ulterior refăcut într-un stil similar construcţiei vechi, însă cu câteva elemente noi. Iniţial, elementul reprezentativ al monumentului era grupul statuar format dintr-o familie de colonişti (un cuplu şi fiica lor) care priveşte în depărtare, spre necunoscut. În prezent, simbolul monumentului este Fountain Court Statue, un sistem imens de schele, având un design ce duce cu gândul la modelul steagului britanic.

1820 Settlers National Monument111

Din anul 1974, 1820 Settlers National Monument reprezintă punctul principal de desfășurare al Festivalului Naţional de Arte, ce are loc în fiecare an în luna iulie şi atrage zeci de mii de vizitatori. În afară de Festivalul Naţional de Arte, monumentul mai găzduieşte expoziţii de artă, piese de teatru, spectacole, dineuri oficiale, cursuri, conferinţe şi evenimente private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.