Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea este un liceu situat în Oradea, județul Bihor, România. Este numit după Mihai Eminescu, poetul național al României, și este unul dintre cele mai prestigioase licee din județ. Important de menționat aici este faptul că Academia de Drept se află într-un monument istoric, clădirea propriu-zisă fiind una dintre cele mai bine conservate clădiri din Oradea.

placuta-cu-academia-de-drept-colegiul-national-mihai-eminescu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Școala a fost întemeiată ca instituție la 2 decembrie 1699. Din 1717, instituția a funcționat ca școală iezuită, iar din 1874 ca Arhigimnaziu cu limba de predare latină, tutelat de Ordinul călugaresc „Premonstratensis”.

La Arhigimnaziul s-a constituit și prima catedră de limba romană, care a fost onorată de activitatea unor profesori iluștri ca: Alexandru Roman, Dionisie Pascutiu, dr. Constantin Pavel.

intrare-in-academia-de-drept-colegiul-national-mihai-eminescu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Un alt profesor strălucit al Arhigimnaziului din Oradea a fost Károly Irén József care a stabilit legatura telegrafică (fără fir) între Oradea și Sânmartin, din localul școlii. Tot el a adus în Oradea primul aparat Röntgen și a contribuit la elaborarea proiectului privind intoducerea tramvaiului în orașul nostru.

arhitectura-de-la-academia-de-drept-colegiul-national-mihai-eminescu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În localul acestei școli, a funcționat un timp și Academia de Drept care s-a bucurat de prezența unor nume celebre printre profesorii săi: Iosif Vulcan, Emanuil Gojdu, Aurel Lazar ș.a. În perioada interbelică, în localul școlii a funcționat Liceul Comercial Român-Maghiar și până în 1924, Facultatea de Drept.
În 1959, prin unificarea Liceului Clasic Mixt Maghiar cu Liceul de Fete Român „Oltea Doamna” a luat ființă Liceul de Filologie-Istorie, care din 1990 a devenit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

Citește și:  Palatul de Justiție din Oradea : Obiective turistice Bihor

academia-de-drept-colegiul-national-mihai-eminescu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Din anul școlar 1999-2000, școala a primit denumirea de Colegiul Național „Mihai Eminescu”, nume ce marchează și mai bine statutul de școală reprezentativă a județului Bihor. De-a lungul anilor, școala a fost vizitată de personalități marcante ale culturii noastre bucurându-se de aprecieri elogioase la adresa corpului profesoral și al elevilor: Mircea Zaciu, Augustin Z. N. Pop, Ion Zamfirescu, Augustin Buzura, Eugen Simion, Eugen Uricaru, Gheorghe Tohăneanu, Vasile Netea, Ileana Vulpescu, Romulus Vulpescu, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Iosif Tripsa precum si Takayuki Ando, ministru al Educatiei, Știintei și Culturii din Japonia.

vedere-cu-academia-de-drept-colegiul-national-mihai-eminescu-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Colegiul Național „Mihai Eminescu” este o instituție multiculturală. Ea include, prin tradiție, secțiile română, maghiară și germană.
Liceul este orientat către filiera teoretică și cuprinde profilurile filologie, științele naturii si matematică-informatică, la secția română, profilurile filologie, știintele naturii și matematică-informatică la maghiară, și matematică-informatică la secția germană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.