Este vorba despre una dintre cele mai faimoase atracţii turistice ale oraşului Cape Town. Acvariul „Două Oceane” se dovedeşte a fi o poartă spre lumea fascinantă a oceanului. Turiştii pot pătrunde în această lume şi vedea cu ochii lor cele mai spectaculoase specii de peşti din Africa de Sud. Pentru cei mici, acvariul „Două Oceane” se poate constitui într-o lecţie despre viaţa din apă, o lecţie pe care nu o vor uita probabil prea uşor.

Acvariul Two Oceans1

Acvariul „Două Oceane” a fost inaugurat în noiembrie 1995 şi şi-a luat numele de la cele două oceane care se întâlnesc în cel mai sudic punct al Africii – oceanul Atlantic şi oceanul Indian.

Evident, toate vieţuitoarele care trăiesc în apa celor două oceane se regăsesc în acvariul „Două Oceane”. Acesta adăposteşte pestre 8000 de animale marine din 300 de specii, de la cele mai mici şi inofensive până la marii prădători ai apelor, rechinii.

Acvariul „Două Oceane” se constituie în şapte galerii enorme, în spatele fiecărei vitrine aflându-se exponate vii, în mediul lor natural, acvatic. Astfel:
Galeria Oceanului Atlantic permite turiştilor să admire spectacolul tipic al vieţii din apele acestui ocean. Este vorba despre o multitudine de creaturi fascinante, meduze, căluţi de mare, crabi înfricoşători.

Galeria Oceanului Indian cuprinde şase specii de animale acvatice specifice acestui ocean, în special peşti extrem de coloraţi. Vedeta acestei expoziţii este, fără îndoială, peştele clovn, un peştişor extrem de vesel, colorat în nuanţe intense de portocaliu şi marcat de dungi albe.

Acvariul Two Oceans11

Galeria prădătorilor reprezintă o provocare pentru cei mai îndrăzneţi turişti, căci li se permite să se scufunde în bazinul enorm, unde trăiesc cele mai periculoase creaturi ale apelor: rechinii şi pisicile de mare. Totuşi, turiştii nu se pot scufunda aici fără a face dovada absolvirii unui curs de scufundări. Bazinul este umplut cu două milioane de litri de apă de mare, pentru a încăpea cu uşurinţă rechini enormi, broaşte ţestoase foarte bătrâne şi nenumăraţi peşti aurii, la dimensiuni impunătoare.

Galeria pădurii de alge marine varec se bucură de o faimă extraordinară, întrucât expune o pădure subacvatică, căminul peştilor argintii. Spectacolul este uluitor. De asemenea, există posibilitatea ca turiştii să se scufunde în acest bazin, unde vieţuitoarele sunt totuşi inofensive şi pot fi hrănite direct din mână.

Pădurea subacvatică din acvariul „Două Oceane” este una dintre cele trei existente în întreaga lume. Algele marine care dau numele acestei păduri sunt de tip varec, adică alge marine de culoare galbenă care se folosesc pe post de îngrăşământ. La adăpostul acestui soi de vegetaţie trăiesc specii de peşti mici şi foarte coloraţi care fac deliciul publicului.

Galeria focilor din Cape Town este un loc extrem de vesel. Prezintă lumea focilor, iar turiştii pot vedea cu ochii lor toate giumbuşlucurile pe care aceste animale le execută atât pe uscat, cât şi în piscina enormă, special amenajată pentru ele.

Acvariul Two Oceans111

Galeria râului Meander atrage în special copiii, întrucât îi introduce în lumea simpaticilor pinguini. Galeria poartă numele unui râu recunoscut pentru bogata lui viaţă acvatică, râul Meander. Galeria expune toate vieţuitoarele ce caracterizează râul Meander, de la locul din care izvorăşte până la vărsare. Aici pot fi admiraţi faimoşii pinguini africani şi mai multe specii de peşti de apă dulce. Tot aici trăiesc şi păsările pied oystercatcher, păsări africane de culoare neagră, cu cioc lung şi care se hrănesc cu scoici, midii şi peştişori.

Acvariul „Două Oceane” a pus la cale o surpriză extraordinară pentru cei mici. Este vorba despre centrul de joacă AfriSam. Aici, copiii se pot amesteca printre pinguini şi juca unii cu alţii. Locul este prevăzut cu o plajă de nisip şi o piscină. O întâlnire cu pinguinii durează 30 de minute şi se desfăşoară sub supravegherea a doi membri ai personalului acvariului. Tot aici, cei mici pot admira o expoziţie microscopică şi pot învăţa lucruri minunate despre lumea apelor.

Expoziţia microscopică permite vizitatorilor să observe detaliile cele mai mici ale vieţuitoarelor tipice pentru apele oceanului Atlantic.

Există şi o cabină foto, unde doritorii se pot poza gratuit pe timpul vizitei lor la acvariul „Două Oceane”.

Se organizează tururi de vizitare a întregului acvariu „Două Oceane” special pentru copii. La cerere, se mai organizează şi unele programe educaţionale, prin intermediul şcolilor.

Toţi vizitatorii, mici şi mari, se pot bucura de piscina amenajată special în acest sens. Nu se pot bălăci, dar se pot juca cu mâinile în apa în care înoată peştişorii clovni şi pot atinge chiar meduze.

Acvariul Two Oceans1111

Şi pentru că acvariul se bucură de un renume internaţional, s-a decis deschiderea unei noi galerii în cadrul său. Astfel că din luna decembrie 2014, acvariul

„Două Oceane” va dispune de o galerie nouă, conţinând păsări răpitoare (acvila de apă, denumită acvila ţipătoare), calcani, pisici de mare şi, evident, rechini periculoşi.

În fiecare lună, personalul acvariului participă la acţiuni de curăţare a coastei sud africane şi la aceste activităţi sunt încurajaţi să vină chiar şi vizitatorii. Există şi un program de voluntariat care permite pasionaţilor de viaţă marină să se alăture personalului angajat, din postura de ambasadori ai oceanelor.

Acvariul „Două Oceane” se află situat pe strada Dock Road din Cape Town. Dispune de o parcare enormă, unde turiştii pot lăsa maşinile fără nicio grijă. Chiar în apropierea obiectivului turistic se află şi o staţie de autobuz.

Acvariul Two Oceans11111

Acvariul „Două Oceane” se poate vizita zilnic, între orele 9.30 şi 18.00, contra unei taxe de intrare. Turiştii pot urmări felul în care animalele sunt hrănite de către personalul acvariului. În galeria prădătorilor, masa se ia la orele 15.00, în timp ce simpaticii pinguini şi focile din galeria râului Meander servesc masa la orele 11.30 şi 14.30. Acvariul oferă turiştilor posibilitatea de a lua şi ei masa înăuntru, însă departe de ochii prădătorilor. În interiorul centrului a fost amenajat un restaurant, pe nume Shoreline, unde vizitatorii pot servi o băutură răcoritoare şi un desert sau un meniu sănătos pe bază de fructe de mare. Nu putea lipsi nici un micuţ magazin de suvenire. Aici, se vând cadouri pentru cei de acasă, cel mai adesea sub forma unor vieţuitoare marine, la toate dimensiunile şi preţurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.