Albany History Museum este amplasat în oraşul Grahamstown din provincia Eastern Cape, Africa de Sud şi face parte din Muzeul Albany, afiliat Universităţii Rhodes. Muzeul Albany a fost fondat la data de 11 septembrie 1855, fiind al doilea cel mai vechi muzeu din Africa de Sud, după Iziko South African Museum, ce datează din 1825.

Albany History Museum1

Muzeul Albany este format din mai multe construcţii separate: Muzeul de Ştiinţe Naturale, Muzeul Observatorului, Muzeul de Istorie, Fortul Selwyn, închisoarea militară Old Provost şi Arcul Drostdy. Muzeul a luat naştere la iniţiativa Societăţii de Medicină şi Chirurgie a oraşului Grahamstown (mai târziu Societatea Literară, Ştiinţifică şi Medicală) şi s-a extins ulterior sub forma unor muzee separate care abordează aspecte legate de societatea, cultura şi mediul provinciei Eastern Cape.

Muzeul de Ştiinţe Naturale găzduieşte o serie de colecţii permanente de insecte, peşti, păsări, fosile, plante, roci şi minerale, obiecte etnografice etc.

La Muzeul de Istorie pot fi admirate o colecţie de artefacte şi o arhivă genealogică a coloniştilor britanici stabiliţi în zonă în anul 1820. De asemenea, în cadrul muzeului se află şi o colecţie de artă.

Închisoarea militară Old Provost a fost construită în anul 1838 la iniţiativa lui Sir Benjamin d’Urban, guvernator al Coloniei Capului. Clădirea a fost realizată după sistemul panoptic al lui Jeremy Bentham, datând din secolul al XVIII-lea, care permitea supravegherea permanentă a prizonierilor de către paznici prin ferestrele turnului. Edificiul închisorii a fost desemnat monument naţional în 1937.

Muzeul Observatorului este dedicat începuturilor industriei diamantelor în Africa de Sud şi a fost deschis la data de 2 februarie 1982, într-o clădire care în secolul al XIX-lea era folosită ca magazin de bijuterii şi locuinţă. Istoria ei este strâns legată de primul diamant găsit în Africa de Sud în anul 1867, numit Eureka, iar muzeul prezintă o expoziţie amplă despre Dr. William G. Atherstone şi celelalte persoane care au descoperit piatra preţioasă.

Citește și:  Costa Blanca: Obiective turistice Spania - Alicante

Albany History Museum11

Primul curator al Muzeului Albany a fost B. J. Glanville, însă de-abia la începutul secolului al XX-lea muzeul a obţinut o clădire permanentă pe strada Somerset, care în prezent găzduieşte Muzeul de Ştiinţe Naturale. În anul 1902, Dr. Selmar Schonland, primul director al muzeului, s-a adresat autorităţilor pentru a fonda o universitate în Grahamstown şi a efectuat demersuri pentru a strânge fonduri, apelând şi la administratorii de bunuri ai omului de afaceri şi politicianului Cecil Rhodes. În semn de mulţumire pentru cooperarea acestora, universitatea a fost denumită „Rhodes University College”, punându-se astfel bazele unei colaborări pe termen lung, cu beneficii atât pentru muzeu, cât şi pentru universitate.

Muzeul Albany a fost afectat de un incendiu în anul 1941, însă biblioteca şi majoritatea colecţiilor au fost salvate. La mai mult de 10 ani după acest eveniment, Muzeul de Ştiinţe Naturale a fost extins, adăugându-i-se alte două aripi.

În prezent, complexul muzeal are un Departament Educaţional care pune la dispoziţia publicului resurse educaţionale şi programe de studiu în domeniul culturii, istoriei şi ştiinţelor naturale. De asemenea, pe tot parcursul anului, muzeul găzduieşte numeroase evenimente, cursuri, seri de lectură, proiecţii de filme etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.