Alexandria este al doilea oraș ca mărime din Egipt după Cairo. Populația numără 3,8 milioane de locuitori. Distanța față de Cairo este de 225 km. Orașul este situat la vărsarea în Marea Mediterană a brațului vestic, componentă a Deltei Nilului.

În prezent oraşul este port, centru educaţional, cultural, financiar şi economic. Oraşul contemporan se întinde de-a lungul ţărmului mediteranean pe o lungime de aproape 30 km. Partea estică a oraşului comunică cu partea sa vestică prin intermediul bulevardului Al-Corniche, ce merge de-a lungul ţărmului şi de pe care se coboara direct pe plajă.

Alexandria1

Întemeiat în jurul anului 332 î.Hr. de Alexandru cel Mare, sediu al stăpânirii începând din vremea lui Ptolemeu I, Alexandria nu a încetat să se dezvolte în toată perioada greco-romană. Încă din vremea regilor Ptolomeu II și III era un bogat oraș comercial și un renumit centru cultural. În timpul cuceririi arabe, orașul intră în declin, cedând locul cetății Rosette și își reia locul de frunte abia în epoca lui Mehmet-Ali.

Citește și:  Top 10 parcuri de distracții din Europa pentru familie și copii

Alexandria ocupă un istm stâncos, îngust, situat între Marea Mediterană și lacul Mariut. Orașul vechi este îngropat sub orașul modern și arheologia alexandrină progresează mai ales cu ocazia lucrărilor urbanistice. Pe de altă parte, scufundarea unei fâșii de litoral a făcut să dispară sub apă cea mai mare parte din clădirile elenistice: nu se mai văd nici Farul nici Biblioteca, nici Muzeul.

Serapeum
Serapeum

Se mai pot vizita încă Serapeumul cu marea sa coloană numită „a lui Pompei” și subteranele sale, mormintele cu etaj de la Comes-Sugafa și câteva edificii răspândite prin orașul modern. La Muzeul Argeologic din Alexandria se pot vedea monumentele strict egiptene și vasele și tanagrelele elenistice. Turiştii mai pot vedea monumente ale comunității ebraice, care a fost întotdeauna importantă, dar și vestigii creștine.

Oraşul dispune de hoteluri şi locaţii de cazare pentru orice turist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.