Cainele de tufis (Speothos venaticus) are un aspect foarte interesant este o combinatie intre urs, vulpe si bursuc. Traieste in padurile tropicale din America Centrala si de Sud, in Venezuela, Ecuador, Paraguay, Bolivia, Columbia si Brazilia, unde vaneaza rozatoare mari pe care le inghite intregi.
Este cunoscut si sub numele de ,,cainele de apa” datorita abilitatii sale de a inota cu ajutorul labelor special palmate. Din acest punct de vedere – al stilului sau de viata semi-acvatic – se aseamana mai mult cu un jder sau cu o vidra, isi petrece o parte din timp in apa sau macar in apropierea apei.
Un exemplar adult are lungimea corpului de 57-75 cm, greutatea de 5-7 kg si inaltimea de 30 cm. Corpul este acoperit de blana predominant rosiatica si maro-inchis spre extremitati (coada si picioare), alcatuita din par lung si neted. Pe cap si in zona superioara a gatului blana are un colorit deschis, galbui. Botul este lung, maxilarele au un numar redus de dinti, urechile sunt mici si rotunjite, acoperite de par, picioarele relativ scurte. Coada este lunga de 12-15 cm, cu par lung si pufos.
Aceste animale sunt diurne, noaptea dorm in vizuini sau langa radacinile copacilor, in tufisuri de-a lungul malurilor de ape. La fel ca si lupii, cainii de tufis traiesc in haite de aproximativ 10 exemplare, care sunt conduse de o femela dominanta care impiedica deseori reproducerea celorlalte femele. In cursul unui an femela intra in calduri timp de 4 zile, de doua ori pe an. Ea naste 4 pana la 6 pui dupa o perioada de gestatie de 2 luni.
Primele 2 luni puii sunt alaptati de catre mama, apoi sunt intarcati si hraniti pana la 5 luni cu carne. Toata perioada cat femela isi alapteaza puii masculul vaneaza si ii aduce hrana necesara. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de un an si traiesc aproximativ 10 ani. Sunt animale carnivore abile, vanatori puternici de pasari ce stau la nivelul solului, de rozatoare, amfibieni, reptile, cat si de animale mai mari pe care le ataca in haita sau inoata dupa ele in apa.
Acest caine poate trai si in captivitate, el este usor de imblanzit si pastrat ca animal de companie de unii americani. Prima data cainele de tufis a fost adoptat ca animal de companie de triburile de indieni din Brazilia, iar ca specie a fost descrisa in anul 1842 pe baza unor ramasite fosile descoperite in pesterile braziliene.
Cainele de tufis face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae. Este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie datorita distrugerii habitatului natural si vantului excesiv. Astazi aceasta specie se bucura de protectie prin lege, vanarea si comercializarea ei sunt interzise.
Video – Cainele de tufis (Speothos venaticus):