Aplacoforele fac parte din clasa Aplacophora ce cuprinde 250 de specii de moluste. Aplacoforele sunt in mare parte diferite de moluste, au corpul subtire si vermiform. Lungimea lor este relativ mica, nu depaseste 5 cm, si au corpul acoperit cu o cuticula dura ce cuprinde numerosi spiculi minerali. Molustele din contra sunt mai groase si au cochilii.

Traiesc in toata lumea, scormonesc prin sedimentele de pe fundul tuturor marilor de pe Glob, deseori se asociaza cu alte vietuitoare ce poarta numele de cnidari. Au o structura in general primitiva, se deplaseaza incet, tarandu-se lent, nu au ochi deloc si nu aud, iar capul are o forma rudimentara.

Cnidarii devin deseori hrana acestor aplacofore taratoare. Speciile care au obiceiul sa scormoneasca si sunt numite aplacofore scormonitoare prefera sa consume particule organice sau mici animale si au un stil de viata foarte monoton.

Dintre cele 250 de specii de aplacofore majoritatea sunt hermafrodite, masculii maturizandu-se mai repede decat femelele. Unele specii isi tin ouale pana la eclozarea acestora, apoi ies larvele care plutesc in apa si isi continua dezvoltarea pana la stadiul de adult.

Chaetoderma nitidulum
Chaetoderma nitidulum

In emisfera nordica traiesc specii de aplacofore uriase, care fac parte din genul Chaetoderma si pot ajunge la lungimea de 8 cm. In spatele capului au o cavitate in care se gasesc branhiile cu ajutorul carora ele pot respira. Specia Chaetoderma nitidulum este si cea mai comuna si apartine genului Hotoderma. Traieste la adancimi de 30-80 m, mai ales in Marea Barents, Marea Mediterana, de-a lungul coastei Asiei, dar si in Marea Japoniei.

O alta specie uriasa este Proneomenia sluiteri care are lungimea corpului de 14 cm, iar una din cele mai mici specii este Proneomenia Thulensis care masoara 2 cm in lungime. Acestea traiesc la adancimi mai mari de 100-150 m in Marea Barents.

Desi se misca lent, aceste vietuitoare marine la cel mai mic pericol se agita si fug rapid, ingropandu-se cativa centimetri in sedimentele de pe fundul apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.