Unul dintre cele mai frumoase monumente din Roma, precum si unul dintre cele mai importante din monumentele care se afla de-a lungul Via Triumphalis, Arcul de Triumf al lui Constantin face parte din cele trei arce de triumf din oras, de altfel, comemorative, turistii putand vizita aceasta impresionanta structura pe drumul pe care, altadata, treceau imparatii romani in procesiunile caracteristice acelor vremuri. De mentionat aici sunt si Arcul de Triumf al lui Septimius Sever si al lui Titus. Chiar si asa, cel care a fost pastrat aproape intact, spre fascinatia turistilor si a cercetatorilor, este Arcul de Triumf al lui Constantin, acesta conservandu-se inca din perioada Romei clasice.
Structura a fost ridicata pentru a marca victoria primului imparat roman crestin, Constantin I, ca urmare a bataliei de la podul Milvius din anul 312, zona care se afla in imediata apropiere a orasului Roma. Aceasta victorie a imparatului Constantin a marcat, la randul ei, ascensiunea crestinismului, facandu-l pe imparat unicul conducator al Imperiului Roman de Apus. Uluitoarea constructie are o inaltime de 21 de metri, dar si o latime de 25,7 metri. Adancimea este de 7,4 metri.
In partea inferioara a arcului de triumf exista un arc central mare, pe sub care a trecut chiar Constantin I, si alte doua arce laterale. Acestea sunt sustinute de piloni din marmura, precum si de coloanele construite in stil corintic. Partea superioara a edificiului istoric este formata din cateva panouri in care putem vedea basoreliefuri ce ilustreaza scene, diverse inscriptii, dar si personaje, toate acestea aratand felul in care imparatul a ajuns la victorie, luptand impotriva lui Maxentiu.
Chiar si asa, Arcul de Triumf al lui Constantin este o constructie ce a preluat din motivele celorlalte monumente, portiunile ornamentale fiind inspirate din cele existente pe monumentele anterioare, din vremea lui Hadrian, Traian sau din cea a lui Marc Aureliu — portiunile decorative nu sunt, insa, preluate in intregime, ci sunt adaptate vremurilor si dorintelor lui Constantin I.
Un aspect interesant despre aceasta impresionanta constructie este ca nu se cunoaste motivatia pentru care s-a recurs la preluarea acestor portiuni ornamentale. Judecand dupa menirea acestui monument, presupunem ca Arcul de Triumf al lui Constantin a fost ridicat in graba, imediat dupa ce imparatul a obtinut victoria de la podul Milvius, in fata lui Maxentiu. Bineinteles ca sfera explicatiilor este extinsa, existand si alte presupuneri.
Se mai spune, de pilda, ca s-a dorit repunerea imparatului Contantin in randurile celorlalti conducatori adorati, respectiv asemenarea imparatului cu altii poate si mai iubiti de oameni. Inca din 1770, s-a considerat ca Arcul de Triumf al lui Constantin este un monument de o importanta istorica si culturala mare, drept urmare, s-au efectuat lucrari masive de renovare. Ba mai mult decat atat, chiar si la finele anilor 1990, alte lucrari de renovare au fost efectuate, in dorinta de a pastra monumentul intr-o forma cat mai intacta si mai apropiata de cea initiala.